Є надія, що КрАЗівців, які отримують менше за мінималку, таки не позбавлять субсидій

4.03.2019, 10:49 Переглядів: 4 335 Коментарів: 7

 

У департаменті соцзахисту розповіли, що працівники підприємства, які отримували зарплату нижчу за мінімальну, мають звернутися із заявами до комісії при міськвиконкомі. Якщо ЄСВ сплачено в повному обсязі, комісія може врахувати реальний дохід при призначенні субсидії

Працівники скаржаться, що отримують менше за мінімалку

До редакції звертаються працівники ПрАТ «АвтоКрАЗ» та просять роз’яснити, чи зможуть вони претендувати на субсидію, якщо отримували зарплату нижчу за мінімальну. Наразі це питання дуже турбує людей, адже їх попередили: у березні завод працюватиме не повний місяць, введений так званий «рваний» режим роботи, коли по черзі у різні дні виводять різні підрозділи. Платять при цьому за фактично відпрацьований час – і в багатьох, особливо тих, хто працює на ставку, фактичний розмір зарплати нижчий за мінімальний (на даний час 4173 гривні).  А відтак люди переживають за свої субсидії, бо чинний порядок їх призначення обумовлює, що субсидія не призначається, якщо зарплата нижча за мінімальну (так уряд бореться з тіньовими доходами). Є виняток, коли ЄСВ сплачений у повному обсязі: але тоді стандартна практика призначення субсидій – врахувати як дохід три прожиткові мінімуми для працездатних осіб (на даний час це 5763 грн), що (знову ж таки) фактично зводить субсидію нанівець. Проте чи можуть бути винятки, якщо винен не працівник, а підприємство, яке не забезпечує роботою і зарплатою?


Це питання в КрАЗівців постає не вперше, адже завод працює нестабільно, і в жовтні 2018 року ми вже писали, що його працівники ризикують залишитися без субсидій.



Але тоді фахівці органів соцзахисту порадили повернутися до цього питання пізніше: а раптом щось зміниться у законодавстві?


Що робить підприємство, аби захистити людей?

Субсидії на новий (неопалювальний) період призначатимуться у травні (при цьому враховуватимуться доходи за 3-й та 4-й квартал 2019 року). Чим ближче до травня – тим більше питань у працівників КрАЗу, бо в листопаді-грудні уже працювали нестабільно. Березневі ж доходи вплинуть на призначення субсидії на наступний опалювальний сезон (при призначенні субсидії на опалювальний сезон враховуватимуться доходи 1-го та 2-го кварталу року). Тож ми запитали в Романа Черняка, гендиректора ПрАТ «АвтоКрАЗ», про соцзахист працівників.

 

Чи будуть вживатися заходи для соціального захисту працівників: тобто чи зможуть люди отримати хоча б мінімальну зарплату, що дасть їм право претендувати на субсидію?


Ось яку відповідь від Романа Черняка ми отримали:


«АвтоКрАЗ» завжди працював у правовому полі. Свої зобов’язання завод  виконує в повному обсязі як перед державою, так і перед працівниками. Якщо навіть так трапиться, що нарахована зарплата працівника у еквіваленті відпрацьованого часу менше мінімально встановленої заробітної плати на такий період, то завод  донараховує ЄСВ до мінімального страхового внеску, який із 1 січня 2019 року становить 918,06 грн. Таким чином ми виконуємо вимоги  ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». У будь якому випадку ПрАТ «АвтоКрАЗ», незалежно від кількості робочих днів, буде здійснювати відрахування у встановленому законодавством розмірі, що не відобразиться на отриманні субсидії. До того ж міністр соціальної політики зазначив, що відмова у субсидії тим громадянам,  чиї доходи менші мінімальної зарплатні - є неправомірною. Кому відмовили,  мають звернутися до комісії з питань призначення житлових субсидій. Ми ЄСВ сплачуємо в повному обсязі, тому проблем із субсидіями не повинно бути у заводчан».


Який же дохід врахують: 5763 грн – чи реальний?

Точку зору гендиректора «АвтоКрАЗу» ми почули. Проте варто дещо зауважити: він вільно трактує коментар міністра соцполітики.  Подивимося, що реально сказав з цього приводу Рева.


«Відмова у субсидії тим громадянам,  чиї доходи менші мінімальної зарплатні - є неправомірною.

За словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, вони мають змогу звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій.

Якщо ЄСВ сплачується в повному обсязі, Комісія у дохід порахує три або навіть один прожиткових мінімуми, в залежності від соціального стану людини, і розрахує розмір субсидії»,- така інформація була розміщена на сайті Мінсоцполітики (18.09.18 р.) 


Тож питання залишається: який дохід порахують КрАЗівцям? Навряд чи при мізерних доходах їх влаштує три прожиткові мінімуми. А раніше, коментуючи ситуацію «Телеграфу», фахівці органів соцзахисту якраз говорили про три прожиткові мінімуми. Чи змінилося щось на даний час? Ми повторно звернулися за коментарями до Марини Доценко, керівниці департаменту соцзахисту населення.

 

Як пояснила Марина Доценко, у Кременчуці отримали роз’яснення щодо застосування постанови (зі змінами, які встановлювали обмеження щодо призначення субсидій). За її словами, у комісії є можливість врахувати працівникам «АвтоКрАЗу» їхні реальні доходи. Марина Доценко послалася на підпункт 6 пункту 12 порядку призначення субсидій, що конкретизує, який дохід може врахувати комісія, якщо фактичні доходи нижчі за МЗП.

 

«…в розрахунок сукупного доходу домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у розмірі… фактично отриманих такими особами доходів - в окремих випадках за рішенням комісії у разі, коли такі особи належать до визначених комісією інших категорій громадян, зокрема таких, що надають соціальні послуги».

 

- У цьому випадку, коли підприємство працює нестабільно, і є тому підтвердження, комісія може віднести працівників до «інших категорій громадян» і включити в розрахунок сукупного доходу фактично отриману заробітну плату, - пояснила керівниця департаменту соцзахисту. 


За її словами, поки що масових заяв від працівників з підприємства, яке платить менше за мінімалку, комісія ще не розглядала.

 

Підкреслимо для КрАЗівців, чиї доходи менші за МЗП: подаючи заяву на субсидію на новий період,  обов'язково зазначайте, що ваша заява потребує розгляду на комісії при міськвиконкомі. Бо якщо ваші документи розглянуть у загальному порядку (не на комісії) – у субсидії відмовлять через те, що зарплата нижча за мінімальну.


Уточнення: стандартна практика призначення субсидій особам, за умови, якщо ЄСВ сплачено в повному обсязі - це врахування в сукупний дохід три прожиткових мінімуми для працездатних осіб - 1921 грн * 3 = 5763 грн. 

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: 5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

0
4 березня 2019 12:34

Приходьте на поклiн! Бо так просто цю iнформацiю не зiбрати


10 0
0
4 березня 2019 13:45

Как надо себя не уважать,чтобы работать за такую зарплату в неотапливаемых цехах.Есть же уйма вакансий на других предпрятиях-половина трудоспособного населения работает в Польше,соответственно половина рабочих мест освободилась. КрАЗовцы,вы чего?!


23 4
229
4 березня 2019 14:43

Цитата: Кременчужанин
Как надо себя не уважать,чтобы работать за такую зарплату в неотапливаемых цехах.Есть же уйма вакансий на других предпрятиях-половина трудоспособного населения работает в Польше,соответственно половина рабочих мест освободилась. КрАЗовцы,вы чего?!

Разные обстоятельства бывают. Если человек работает 35-40 лет на

одном заводе, попробуйте перейти на другую работу, здесь уже больше играет роль стресс от чего-то нового, чем деньги. А молодым специалистам нужна практика, научатся и досвидос.


11 0
181
4 березня 2019 15:51

Цитата: Кременчужанин
КрАЗовцы,вы чего?!
- нічого ви не розумієте...

- Ты где работаешь?
- В аэропорту, туалеты мою.
- Ну и зачем тебе такая работа, брось её!
- ЧЁ! Вот так просто ВЗЯТЬ И уйти из авиации???!


11 1
0
4 березня 2019 15:56

а за пороха надо будет голосовать, чтобы милостыню подали после выборов? Или достанется только тем, кто доживёт?


8 5
0
4 березня 2019 19:37

10000гривен в месяц в нашем городе сегодня может не заработать только инвалид или лодырь.


2 21
0
4 березня 2019 20:16

10000гривен в месяц в нашем городе сегодня может не заработать только инвалид или лодырь.
Ахахахахахахахахахахахахах. Отличная шутка, насмешил)


11 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх