Як спорт допомагає дитині із зором «-2» стати чемпіоном області

24.02.2019, 15:02 Переглядів: 3 070

  

Про самодисципліну, виховання дітей та досягнення мрії від кременчуцьких тренерів зі змішаних єдиноборств

Про шлях до перемоги, уроки життя й виховання дітей «Кременчуцький ТелеграфЪ» говорив із тренерами, які встигають виступати в змаганнях ММА та змішаних єдиноборствах Андрієм Зубенком та Максимом Сергеєвим.


Максим Сергеєв – майстер спорту міжнародного класу, чемпіон України та Європи, призер чемпіонату світу з панкратіону. Андрій Зубенко – майстер спорту з греко-римської боротьби та хортингу. Андрій Зубенко та Максим Сергеєв не лише професійні спортсмени, які виступають у ММА та панкратіоні, а й тренери у спортивному клубі «Шторм».


«Кілька років тому до нас привели дитину із зором «-2»


- З дітьми не важко працювати - важче з їхніми батьками, - зазначив тренер Андрій Зубенко. – Дитина - як пластилін, із яким можна працювати. Багато батьків дивляться на це з іншого боку.


За словами тренерів, все закладається змалечку: чесність, порядність, відповідальність і працьовитість. Спорт допоможе виховати в дитини всі ці якості, проте більшість батьків забороняє ходити на заняття спортом і більше уваги намагаються приділяти навчанню.


- Батьки роблять велику помилку, забороняючи займатися спортом. Спорт - це самодисципліна. Якщо батьки забороняють займатися спортом, дитина з часом перестає навчатися. А ось дитина, яка займається спортом, розуміє, що, хочеш не хочеш, але мусиш. Займаючись спортом, дитина всебічно розвивається, спілкується з однолітками, проявляє свою ініціативу, – додає Андрій Зубенко.


 


Крім самодисципліни, спорт зміцнює здоров'я


- Кілька років тому до нас привели дитину із зором «-2». Через рік дитина зняла окуляри. Всього лише вдома заборонили комп'ютер, і дитина стабільно по 1,5 години на тиждень ходила на тренування. Зараз хлопчина посідає перше місце в області, – зауважив тренер.


Андрій Зубенко переконує, що з дітьми працювати цікаво, але велику роль відіграє підтримка батьків. Якщо сім'я підтримуватиме дитину у виборі виду спорту, то в неї надалі буде результат.


Мама Андрія привела у 6 років на греко-римську боротьбу, а Максима підтримував тато, який став для нього прикладом.


- Дощ, сонце або погана погода, все одно йдеш на тренування. У мінус 15 всі бігають на вулиці, чому ж не піти на тренування? - зауважив Андрій.


 


Спортом ніколи не пізно зайнятися


Якщо на тренування прийде дорослий без досвіду, то він фактично прирівнюється до дитини, яка робить лише перші кроки у спорті. Різниця в підходах до тренування все ж таки буде: для дітей навчання проходить в ігровій формі. Насамперед, щоб вона розвивалася координаційно й фізично, техніку можна давати років із 9, коли дитина розуміє, для чого це їй потрібно. Щодо дорослих, то тут вікових обмежень немає, тренери обирають програму індивідуально для кожного, залежно від вікових та фізичних особливостей. Самі тренування проходять у клубі «Шторм» (вул. Першотравнева, 46), як для любителів, так і для спортсменів із професійною підготовкою.


Власним прикладом


Чемпіон України та Європи з панкратіону Максим Сергеєв не один рік йшов до своєї мрії й зараз виступає на професійному ринзі й паралельно тренує дітей та дорослих. Дзюдо стало першим видом спорту, ким розпочав займатися Максим, проте цей вид спорту не припав йому до душі. За кілька років Максиму запропонували виступати у змішаних єдиноборствах, тому у 2012 році Максим поєднав виступи в октагоні з навчанням у педагогічному коледжі. Змішані єдиноборства хлопцю сподобалися тим, що тут більше технічного різноманіття.


Прикладом для Максима став його тато, який для сина робив власноруч грушу з шини й допомагав робити перші кроки в спорті. Батько Максима захоплювався різноманітними командними видами спорту: баскетбол, волейбол, лижі, біг і бокс. Його бажання різнопланово розвиватися передалося й сину.


- Наразі я знаю більше ніж він, і тепер батько зі мною радиться щодо здоров’я. А ось коли я був дитиною, я завжди питав у нього поради, запитував, як краще наносити удар, чим краще займатися: ударною технікою чи боротьбою. Він мені завжди говорив, що людина має бути різноплановою й різнобічно розвиненою, – розповідає Максим.


 


Різниця між професійним та любительським спортом


- Звісно, різниця відчувається. Любительський спорт спрямований на те, щоб спортсмен здобував досвід: в один день у тебе може бути чотири поєдинки. У професійному – в тебе кілька місяців на підготовку до конкретного бою, й ти готуєшся під конкретного суперника. У боях серед любителів ти підлаштовуєшся під суперника вже під час самого бою: суперник атакуватиме ударною технікою або боротьбою, й ти вже конкретно обираєш, які технічні діє використаєш у бою з суперником, – пояснює Максим Сергеєв.


За словами Максима, у професійному спорті велику роль відіграє тренер, який у потрібну мить підкаже або зупинить. В Україні змішані єдиноборства лише розвиваються: у 2000 році цей вид спорту увійшов у нашу країну, а три роки тому його почали запускати в державні програми. Навіть збірну України зі змішаних єдиноборств серед любителів тренує тренер із громадянством Російської Федерації. В Україні зараз лише формується й зростає тренерська еліта зі змішаних єдиноборств.


Як зізнався Максим, у нього не яскрава кар’єра професійного бійця. У 15 років, коли він лише розпочинав свою кар'єру, його ставили на бій із досвідченими бійцями, тепер його рекорд 10-10. Максим зауважив, що промоутери здебільшого дивляться на статистику, проте зараз головне не дивитися на рейтинг спортсмена, а на те, як він б'ється, як мислить під час бою, які приймає рішення.


 


- Максиме, тобі пропонували гроші, щоб програти якийсь конкретно бій?
- Гроші не пропонували, просто мене «підсовували» під сильніших бійців. Я хотів показати результат, а через те, що у мене низький рівень технічних навичок, я не міг його показати. З часом досвід прийшов, й зараз я розумію нюанси технічних прийомів і дії.


- Що відчуваєш, коли заходиш всередину октагону, коли навколо одна клітка?
- Спочатку хочеться зробити крок назад і вийти, але потім розумієш, що потрібно йти й доводити, що ти кращий, що недаремно готувався кілька місяців, щоб ось так просто розвернутися й піти. Відчуваю також певну відповідальність за тих людей, які біля мене, і розумію, що за мене вболівають і підтримують.


На крайніх змаганнях WWFC 12 у Києві Максим Сергеєв відправив бійця з Афганістану в нокдаун точним ударом у голову. У другому раунді Максим стабільно нарощував перевагу і набирав очки, але до рішення суддів не дійшло. По ходу другого раунду Айдар Абдулрахман знову опинився внизу, де Сергеєв вийшов у фул-маунт, змусивши суперника перекинутися на живіт. Максим почав обробляти голову візаві кулаками й ліктями, Айдар пішов у глуху оборону, і рефері закономірно припинив бій, зарахувавши технічний нокаут.




Навесні в Максима заплановані змагання, й Андрій Зубенко після травми планує повернутися в октагон.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх