Справи судові: кременчужанин вважає, що керівництво міськгазу має відповідати за шахрайство

19.02.2019, 16:03 Переглядів: 3 251 Коментарів: 3

 

Понад два роки знадобилося кременчужанину Ігорю Митрофанову, щоб остаточно довести свою правоту. Суд визнав, що «Кременчукгаз» неправомірно нараховував йому граничну норму споживання газу 9,8 куб м замість 4,4 куб м — нібито за «відмову» від будинкового лічильника

Верховний Суд України у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду поставив крапку в судовому позові кременчужанина Ігоря Митрофанова до ПАТ «Кременчукгаз». Касаційну скаргу міськгазу суд залишив без задоволення, а рішення двох попередніх судів — Автозаводського райсуду та Апеляційного суду Полтавської області — без змін.



Тобто суди визнали, що ПАТ «Кременчукгаз» у 2016 році неправомірно застосував граничну норму споживання природного газу 9,8 куб м (на одну людину на газову плиту) замість чинної на той час норми за відсутності лічильника - 4,4 куб м (на одну людину на газову плиту). Касаційний суд виніс Постанову 16 січня, вона розміщена в Єдиному держреєстрі судових рішень.


Нагадаємо, у 2016 році міськгаз масово застосовував практику «покарання» споживачів граничною нормою нібито за відмову від будинкових лічильників газу. При цьому працівники підприємства складали акти щодо порушення Кодексу газорозподільних систем, яких у вічі не бачили споживачі — покарання нормою газу фактично наставало за колективу відмову від будинкового лічильника. Саме такою була ситуація із Ігорем Митрофановим, мешканцем будинку на вулиці Лесі Українки, 10: він особисто не відмовлявся від лічильника, більше того, листом засвідчив свою згоду встановити індивідуальний лічильник газу в квартирі.


У своєму позові Ігор Митрофанов посилався, зокрема, на ст. 61 Конституції України, яка передбачає, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.


Суди погодилися з аргументами позивача. Касаційний суд визнав, що нарахував граничну норму споживання газу, не встановивши при цьому самого факту правопорушення з боку споживача. Правопорушення у вигляді відмови встановлення лічильника газу має бути зафіксовано за процедурою, встановленою Кодексом газорозподільних систем. Натомість «Кременчукгаз» порушив цю процедуру.


Зокрема, суд вказав, що, відповідно до Кодексу, попереджати про встановлення лічильника потрібно було окремо кожного споживача. І про порушення теж попереджати споживача під особистий підпис.


«Ознайомлення побутового споживача із запланованими датою та часом встановлення лічильника газу має бути підтверджено позначкою про вручення йому письмового попередження про встановлення лічильника газу, яке має бути надане побутовому споживачеві не пізніше ніж за десять робочих днів до запланованої дати встановлення лічильника газу.


При цьому представник оператора газорозподільної системи в акті про порушення має попередити споживача під особистий підпис про те, що розрахунки за спожитий газ за граничними об'ємами споживання природного газу населенням буде здійснено через 20 днів з дня складання акта про порушення, і про те, що до цього часу споживач має забезпечити доступ представникам оператора газорозподільної системи для безкоштовного встановлення лічильника газу. У разі забезпечення споживачем протягом цього строку доступу представникам оператора газорозподільної системи для безкоштовного встановлення лічильника газу процедура нарахування за граничними об'ємами споживання природного газу населенням не застосовується», - сказано в Постанові касаційного суду про процедуру попередження споживача.


Таким чином, за рішеннями попередніх судів, які касаційний суд залишив у силі, «Кременчукгаз» має повернути зайво нараховану оплату споживачу за чотири місяці.


Ігор Митрофанов розповів «Телеграфу», що за час судів уже власним коштом встановив індивідуальний лічильник собі в квартирі. Проте тривалий час, коли він подавав показники, міськгаз не виставляв йому оплату — тобто фактично підприємство уже повернуло зайво нараховані гроші.



Чому споживач заявляє про шахрайство газовиків


- Поставлена крапка в процесі з міськгазом. Можна притягувати до відповідальності керівника за шахрайство, - так прокоментував завершення свого судового процесу Ігор Митрофанов.


Він обґрунтовує свою думку:


- Кодекс газорозподільних систем визначає, що акт про порушення складається в індивідуальному порядку. Тобто треба викликати конкретного споживача на засідання комісії при міськгазі, де складали акт. Натомість міськгаз, нікого не викликаючи (якогось одного споживача, не уповноваженого представляти інтереси будинку) складає акт і всім споживачам нараховує додаткові суми. Таким чином, вони в шахрайський спосіб виманювали в людей гроші. Навіть для одного споживача виходить значна сума, а якщо взяти споживачів усього будинку? В кого немає індивідуальних лічильників? Великі гроші забрали в населення.


Ігор Митрофанов вважає, що рішення судів у його справі дають підстави споживачам, яким нараховували оплату за завищеною нормою, звертатися до правоохоронних органів із заявами про шахрайство посадових осіб ПАТ «Кременчукгаз».


У Кременчуці споживачі вже подавали такі заяви до прокуратури — щоправда, тоді цивільні суди ще не поставили крапку у газових історіях з граничною нормою. Прокуратура передала заяви до поліції, але там не відкрили кримінальне провадження і не внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Адвокат Максим Василишин тоді заявляв, що заявники мають усі підстави оскаржувати бездіяльність поліції у суді.


Р.S Ігор Митрофанов у Кременчуці не єдиний судився через норму споживання газу.



Доки тривали ці суди, норма споживання газу (за відсутності лічильника) змінювалася двічі. Так, спочатку оператори газових систем  скасували у суді норму 4,4 куб м (на одну людину на плиту). Через деякий час уряд встановив нову норму - 3,3 куб м, але газові оператори знову її скасували, відбулося повернення до старих норм, затверджених ще в 1998 році - 9,8 куб м (на одну людину на плиту), що співпадає з граничною нормою споживання газу. Проте останнє рішення уряду від 30 січня встановлює норму 3,29 куб м на одну людину на плиту, і газопостачальники знову мають намір оскаржувати його в суді. Покласти край цим процесам може лише суцільний облік газу. Передбачено, що до 2021 року лічильники мають бути в усіх квартирах. Наразі встановлення будинкових лічильників газу без згоди споживачів заборонене. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

73
19 лютого 2019 17:11

Спасибо автору за очень значимую информацию.

Игорь Митрофанов - только приветствую силу воли против "руководителей и чиновников". Молодчина, что выдержал и добился показательного для всех решения суда. Значит остальись еще соответствующие занимаемой должности и чтящие Кодекс.


17 0
0
19 лютого 2019 17:54

Михаил Саакашвили: "Дорогие мои украинцы, в том, что вас доит всякое отребье, виноваты только вы
Сколько еще нужно украсть денег у вас, у ваших детей, у ваших нищих пенсионеров, чтобы вы сказали "Досить!"? Вас держат за дебилов"...



"...

если вы не против того, что вас постоянно стригут — то почему им бы этим не пользоваться? Именно так и думают барыги, которым вы (именно вы!) позволяете управлять своей страной. И стригут вас снова и снова.

...МВФ... главное, чтобы был сбалансирован бюджет, а каким способом это будет сделано — неважно. Если власть  ворует, и из-за этого у нас дыра в бюджете, то МВФ все равно, каким образом сбалансируется бюджет — будут ли они меньше воровать или мы будем больше платить. Второй вариант для МВФ даже лучше, потому что его легче внедрить"...



P.S. Надеюсь не забанят за "пропаганду фашизма" по жалобе zzzzz, как было в декабре.

 

[Нет, если вы не будете пропагандировать фашизм. Но могут забанить за флуд или спам, поскольку комментарий дублирован под парой статей. Не надо так. Администрация.]


14 2
4 363
1
19 лютого 2019 19:19

Цитата: Nik
за "пропаганду фашизма" по жалобе zzzzz
ну для начала это клевета, а так да, вы слишком высокого мнения о значимости своей персоны на просторах телеграфа.


0 11

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх