Субсидії за лютий кременчужанам дадуть готівкою вже у березні

8.02.2019, 17:03 Переглядів: 7 324 Коментарів: 1

 

«Живі гроші» отримають не всі, бо уряд запустив одночасно дві моделі монетизації. Ті, кому субсидія призначена з 2018 року, отримають за лютий готівку. Решті, кому субсидія призначена з 2019 року, субсидія надійде на персональні рахунки, а забрати її залишок (готівкою) можна буде наприкінці опалювального сезону

Уряд запровадив другий етап монетизації субсидій – виплату коштів у готівковій формі. Зміни до порядку призначення субсидій Кабмін ухвалив 6 лютого, документ розміщений на офіційному порталі КМУ.

Отже, Кабмін ввів те, що раніше вважав недоцільним – виплату субсидій «живими грошима» - не на банківські рахунки, а безпосередньо отримувачам субсидій. (В уряді заявляли, що гроші не роздадуть на руки через імовірну кризу неплатежів),




«Саме зараз, о 15:42 шостого лютого, ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, тобто, грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплати складає 1500 гривень, і після того, як отримувач субсидій розрахується за отримані послуги, готівкові кошти залишаються в його розпорядженні», - заявив Президент України Петро Порошенко на спеціальній нараді у Міністерстві соціальної політики України.


Проте готівку за лютий дадуть не всім субсидіантам, бо уряд одночасно ввів дві моделі монетизації. Про це говориться на офіційному сайті Мінсоцполітики.


«Урядом буде здійснено пілотування паралельно двох моделей монетизації та за результатами аналізу їх ефективності прийматиметься рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року», - йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

 

Кому ж за лютий дадуть живі гроші, а кому – не дадуть, і варто буде почекати до травня, розбирався «ТелеграфЪ», звернувшись до тексту постанови та роз’яснень Мінсоцполітики.


Субсидію за лютий готівкою отримають ті, кому вона призначена з 2018 року

Зміни до Постанови передбачають, що всі, хто отримує субсидію з 2018 року, отримають за лютий субсидію «живими грошима». Це стосується і тих субсидіантів, які звернулися по субсидію вже в 2019 році, але вона їм була призначена з 2018 року (нагадаємо, можливість призначення субсидій «заднім числом», якщо підвищуються тарифи на житлово-комунальні послуги).


«Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку», - пояснює Мінсоцполітики.


У відомстві навели приклад, як діятиме монетизація по-новому. Зазначимо: суть у тому, що зекономлена сума субсидії не повертатиметься у Держбюджет (як раніше), а залишатиметься людині на власні потреби.


«Для прикладу. Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень  залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто, суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується», - зазначають у Мінсоцполітики.


Тим, хто має отримувати субсидію готівкою (кому цей вид допомоги призначений з 2018 року), Мінсоцполітики у березні розішле повідомлення через «Укрпошту» про те, як і де отримати «живі гроші».



Пенсіонерам готівку на комуналку дадуть разом з пенсією

Постанова передбачає, що в механізмі монетизації субсидій буде задіяний Пенсійний фонд: Мінсоцполітики перераховує йому гроші, а ПФ виплачує пенсіонерам разом із пенсією.


Передбачено, що пенсіонер зможе отримати субсидію готівкою у той самий спосіб, як він отримує пенсію:

  • зняти з картки в банкоматі банку, у якому відкритий пенсійний рахунок
  • через «Укрпошту».


Не пенсіонери отримають «Швидкі гроші» в «Ощадбанку»

Ті, хто не одержує пенсію, зможуть забрати у березні готівку, призначену на оплату субсидій (за лютий), в «Ощадбанку» - грошовим переказом через систему «Швидкі гроші», так передбачає Постанова.


«Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення «Ощадбанку» і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні», - говориться на порталі Мінсоцполітики.


Якщо субсидіант протягом трьох місяців не звернувся до «Ощадбанку» по монетизовану субсидію, передбачено, що вона повернеться на рахунок Мінсоцполітики. Проте надалі органи соцзахисту мають враховувати ці суми при формуванні нових реєстрів на виплату (тобто гроші усе ж не пропадуть і знову повернуться субсидіанту, але краще не зволікати з їх отриманням, щоб вчасно оплатити комуналку).



Тим, хто отримує субсидію з 2019 року, готівку дадуть у травні

Паралельно з новою системою монетизації діятиме «стара», яка була впроваджена з січня 2019 року. Суть її в тому, що субсидії надходять на рахунки отримувачів в «Ощадбанку» і спрямовуються (банком) на оплату комунальних послуг.


По закінченні опалювального сезону невикористані (тобто зекономлені) субсидії можна буде забрати готівкою.



Кому у травні слід подавати нову заяву на субсидію

У травні кременчужанам, які отримували гроші готівкою, доведеться подавати нові заяви на субсидію. Це стосується тих, кому вона була призначена в 2018 році (відповідно, тим, хто почав отримувати субсидію з 2019 року, нові заяви подавати не потрібно).


«Установити, що з 1 травня 2019 р. призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію одержували протягом опалювального сезону 2018/19 року на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 р., здійснюється лише після подання нових заяви (в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника) і декларації», - сказано в урядовій Постанові.


Нагадаємо, разом із щедрим кроком роздачі готівки уряд ввів більш жорсткі умови до боржників за комуналку – субсидія не призначатиметься, якщо є прострочена понад місць заборгованість у сумі, що перевищує 340 грн.


У той же час, в органах соцзахисту передбачають, що урядове нововведення спричинить неплатежі.


- Якщо людина вибиратиме, куди витрачати гроші: чи то на лікування дитини, чи то на комуналку, як ви думаєте, що вона вибере? – зауважила з приводу нововведень одна з працівниць, яка призначає субсидії.




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 088
8 лютого 2019 17:15

Спасибо за статью.


10 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх