Як при створенні ОСББ не потрапити у пастку  шахраїв

6.02.2019, 17:00 Переглядів: 2 451

Що треба знати, аби не стати жертвами шахраїв, нам розповіли в компанії "Місто для людей Кременчук"


 

Сьогодні все більше співвласників багатоквартирних будинків замислюються простворення або створюють ОСББ

Але не всі розуміють з якими проблемами можна зіткнутися на початкових стадіях створення ОСББ. Від шахрайських дій не застрахований ніхто.


На даний момент одним із поширених видів шахрайства стало створення «липових» ОСББ. За такою схемою шахраї працюють у багатьох містах України, реєструючи ОСББ за підробленими протоколами зборів власників багатоквартирних будинків. Після цього вони отримують доступ до інформації про жителів даних будинків. Така схема відпрацьовувалася кілька років. Спершу проводились фіктивні збори з людьми, які ніяким чином не пов’язані з даним будинком, далі просто почали ставити підписи самостійно.

У поле зору зловмисників потрапляють квартири, власниками яких є соціально незахищені верстви населення, а саме - самотні пенсіонери та особи, які ведуть аморальний спосіб життя або так звані безхазяйні квартири.

Шляхом підробки документів про право власності на квартири, у тому числі договорів купівлі-продажу, біржових договорів, шахраї позбавляють житла вразливі категорії людей. Спершу вони реєструють право власності на підставних осіб. Далі нерухомість перепродується кілька разів, а фактичних власників виписують за рішенням суду і виставляють на вулицю.

Ще одним поширеним видом шахрайства є те, що люди, які не проживають у будинку, намагаються очолити новостворенні ОСББ. Тим самим вони отримують повний доступ до розрахункових рахунків у банку, що загрожує нецільовим використанням коштів ОСББ. Також вони призначають собі захмарні зарплати за управління будинком. Все це призводить до того, що співвласники не побачать у своєму будинку ремонту внутрішньобудинкових мереж, покрівлі, комунікацій, а лише ризикують сплачувати високі тарифи за утримання будинку і втратити з рахунків у банку накопичені кошти.


Як не потрапити у пастку шахраїв?

Перевірка фінансової діяльності

Співвласники мають обрати ревізійну комісію, яка раз на рік перевірятиме господарську діяльність ОСББ та звітуватиме перед мешканцями. Також можна користуватися онлайн-сервісами, які допомагають вести бухгалтерію ОСББ. Вони відображають рух коштів, їх залишок, своєчасність оплати від мешканців і орендарів.

 

Як відстежити махінації при здачі нерухомості ОСББ в оренду?

Рішення має бути прийнято не лише керуючим, а всіма власниками квартир, яким потрібно підтвердити це своїми підписами. У кошторисі вони повинні вказати вартість оренди. Мешканці можуть звернутися до ревізійної комісії, та вимагати документи управління ОСББ на перевірку. Якщо є підозра, що в оренду приміщення здають не за ринковою ціною (а залишок іде в кишеню керуючого), можна створити ініціативну групу і винести питання на слухання всіх власників. А потім подавати позов до прокуратури (у разі необхідності).


Як проходять збори мешканців?

За два тижні до призначеної дати проведення зборів ОСББ мешканці повинні бути сповіщені про дату, час, і місце проведення, а також, за чиєю ініціативою проводяться збори і питання для обговорення. Рішення приймається, якщо за нього проголосували не менше 51% членів ОСББ. Навіть якщо на збори прийшли 4 людини, збори вважаються такими, що відбулися. Але для затвердження будь-якого прийнятого рішення необхідно провести письмове опитування протягом 14 днів після проведення зборів.

Якщо збори не проводили, але є протокол з підробленими підписами?

Необхідно звертатися до прокуратури для з'ясування обставин.

 

Як обрати керівника ОСББ?

 

Керувати ОСББ може будь-хто, але найнадійніший варіант-обрати керуючого з  поміж мешканців будинку. Необхідно прописати в статуті ОСББ його обов'язки, умови працевлаштування, звільнення та повноваження. Також всі умови мають бути прописані в договорі, який укладається з ним як із найманим працівником. Крім цього, після створення ОСББ можна залучити керуючу компанію для вирішення питань життєдіяльності будинку.

 

 

Про компанію "Місто для людей":

"Місто для людей" – найбільший постачальник послуг з управління житловою нерухомістю в Україні, що діє в Києві та 8 інших містах країни. Компанія належить до групи MDL, яка складається з більш ніж 10 компаній і управляє 12 млн. кв. житлової нерухомості. Крім того, як лідер ринку, що нараховує понад 2 500 різних фахівців, "Місто для людей" обслуговує понад 224000 клієнтів у більш ніж 4000 житлових будівлях. Компанія пропонує технічне обслуговування будівель, послуги з прибирання будинків і прилеглих територій, обслуговування енергетичних, теплових, водопровідних та пожежних систем, а також ремонт будинків та експлуатацію ліфтів.




Автор: прес-служба МДЛ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

КЕРУЮЧА КОМПАНІЯ "Будсервіс":

Будсервіс

Про компанію КК "Будсервіс".

Компанія пропонує технічне обслуговування будівель, послуги з прибирання будинків і прилеглих територій, обслуговування енергетичних, теплових, водопровідних та пожежних систем, а також ремонт будинків та експлуатацію ліфтів. Керуюча компанія обслуговує територію Крюківського району міста Кременчука.

В обслуговування будинків та прибудинкової території входять такі роботи:

  • - Прибирання прибудинкової території
  • - Технічне обслуговування ліфтів, енергопостачання ліфтів.
  • - Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого та холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення, зливової каналізації.
  • - Дератизація, дезінсекція.
  • - Обслуговування димових та вентиляційних каналів.
  • - Технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення централізованого опалення, зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження.
  • - Освітлення місць загального користування, підвалів та підкачування води.

НАША АДРЕСА: Україна, м.Кременчук, вул.Велика Набережна,17

ТЕЛЕФОН: +38 (067) 341-41-41

НАПИСАТИ НАМ на email: 35868931@ukr.net



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх