Мінестроне та нагетси: затвердили новий рецептурний збірник для шкільних їдалень від переможця «МайстерШеф»

21.01.2019, 13:32 Переглядів: 9 090

 

Чи доєднаються кременчуцькі школи?

Є шанс, що дітей у шкільних їдальнях годуватимуть смачніше - затвердили новий рецептурний збірник для шкільних їдалень. Про це у Facebook повідомив автор проекту «Нове шкільне харчування I Cult Food», переможець 5 сезону шоу «МайстерШеф» та кулінарний експерт Евгеній Клопотенко.


 


Він разом з командою розробив, упорядкував та протестував 110 рецептів страв, які мають бути смачнішими, здоровішими, але не дорожчими за ті, якими годують наших дітей зараз. Під час розробки рецептур, команда провела тестове приготування страв та опитала більше ніж 1500 учнів трьох шкіл Дніпровського району Києва. Впродовж весни та літа кухарі, дієтологи, технологи та нутриціологи вичитували кожен рецепт та вносили необхідні зміни. А вже у листопаді, у тестовому режимі, у трьох школах Євген разом зі своїми су-шефами та кухарями ТОВ «Понтем.уа» готували по новому двотижневому меню для, в середньому, 1150 учнів кожного дня. 


- Просто і смачно. Це два принципи, за якими створені всі страви. Набір продуктів та техніки приготування залишилися такими ж. Тому ціна на меню не виросте. Кухарям не стане важче. Все, що ми змінили - це підхід. Без блідих каш. Без м'яса, просоченого наскрізь маслом. Без страждань. Замість цього всього - ароматні трави, насичений смак і запікання, як основний спосіб термообробки, - обіцяє Женя.


У кінці місяця у групі Нове шкільне харчування I Cult Food має з'явитися інструкція щодо того, як перейти на нову систему харчування. А вже у лютому обіцяють опублікувати і сам новий рецептурний збірник, доступ до якого зможе отримати кожен.


Крім того, обіцяють розробити і гіди для кухарів, щоб їм було легше змінити підхід до приготування - це будуть текстові та відеоінструкції. Так почнеться етап активного впровадження рецептурного збірника у школи.


Чим збірник відрізняється від старого


Підходом. Більшість страв не смажиться у тонні олії, а запікається. Це значно корисніше. А також простіше для кухарів, адже їм не треба безперервно стояти над пательнею та слідкувати за тим, щоб страва не згоріла. Це по-перше. По-друге, збірник розроблений з метою навчити дітей харчуватися правильно. Тобто створити у школярів корисні харчові звички. У рецептах використовується багато овочів. Причому, овочі приготовані так, щоб вони подобалися дітям. У деяких стравах їх заховали. Наприклад, з гарбуза приготували кекси, а з буряку - панкейки. Або ж залишили овочі хрумкими. Також приділили увагу назві та зовнішньому вигляду. Погодьтеся, нагетси з томатним соусом звучать значно привабливіше, ніж котлети. До того ж це корисніше. У супах ми не використовуємо засмажку, тому на поверхні немає неапетитних жирних плям. Ми використовуємо безпечні спеції для того, щоб покращити смак. Також за допомогою наших страв ми впливаємо на саму культуру харчування. Наприклад, завдяки тому, що ми використовуємо корінь селери, діти звикають до його смаку та не вважають це чимось страшним та невідомим. Така ж справа зі стравами в цілому. Ми готуємо «мінестроне». Це вчить дітей не вважати, що страви з іноземними назвами - це щось складне.



Чи впораються кухарі з приготуванням нових страв


Так, адже автори запевняють, що не додавали ніякі нові техніки приготування. Більш того, врахували те, що їм доводиться працювати зі старим обладнанням та готувати на величезну кількість дітей. Тобто адаптували всі страви під наявні умови.



Чи збільшиться ціна на харчування


Зовсім ні. Автори запевняють, що використовують ті ж самі продукти, але трішки по-іншому. Також орієнтуються на сезонність. Тобто використовують лише ті продукти, які є доступними за ціною у певний проміжок часу.



Як залучити школу до проекту


Якщо ваша школа згодна та готова використовувати новий збірник рецептур, то напишіть на сторінці «Нове шкільне харчування I Cult Food» у приватні повідомлення. Вашу школу внесуть до загальної бази та напишуть, що треба зробити, щоб ваша школа стала учасником проекту.


Приклади страв:

 


Рецепти аналогів запропонованих у рецептурнику страв можна підгледіти на сайті Клопотенка.



Нагадаємо, у 2017 році в програмі «ТСН» на «1+1» вийшов проект «Недоїдальня», в рамках якого журналісти місяць реформували харчоблок однієї зі шкіл Миргорода.


А про те, яка нині ситуація з харчуванням у кременчуцьких школах читайте у циклі матеріалів про шкільні харчоблоки.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх