«Рак передається через секс»: кременчужанам розповіли про міфи та допомогу онкохворим

9.01.2019, 13:03 Переглядів: 17 633 Коментарів: 6

 

Онкопсихолог Алла Антонова прочитала в Кременчуці лекцію «Знання як зброя проти раку»

Психолог з фонду «Таблеточки» Алла Антонова завітала до Кременчука з благодійною лекцією «Знання як зброя проти раку». Коли у близької людини виявили рак, виникає багато почуттів і питань: як допомогти й стати опорою для близької людини. А якщо лікарі тобі поставили діагноз «рак», що з цим робити? Для усіх, хто стикається з діагнозом «рак», найскладнішим є перший час - повна невідомість, згодом не вистачає досвіду, розуміння, а сили й час інколи витрачались не на найбільш важливі й потрібні справи. На лекцію завітали, як кременчужанки, які побороли рак, працівники медичної сфери, мами маленьких янголят, так і звичайні кременчужани, які бажали більше дізнатися про онкологію.


 


Що таке рак?


- Рак - це новоутворення. А як же рак крові? Так, це новоутворення на клітинах крові, - спілкуючись з присутніми елементарні речі пояснювала психолог. - Як не дивно, навіть дорослі не розуміють елементарних речей: що таке рак, онкологія, чи передається рак повітряно-крапельним шляхом?


За словами онкопсихолога Алли Антонової, рак почали лікувати з середини минулого століття, тому у людей старшого віку залишився такий соціальний стереотип, що рак = смерть. Більшість дорослого населення, дізнавшись про свій діагноз, не лікуються.



Як виникає рак?


- Ракові клітини постійно утворюються, але імунна система їх пригнічує. Все, що чуже організму імунітет знаходить й «подавляет». В якийсь момент клітини починають розмножуватися, - зазначила Алла Антонова.



Чому хіміотерапія?


- Прийняття ліків проти головного болю - це також хіміотерапія, але ми так її не називаємо. Вся справа в тому, що в минулому столітті, проходили випробування хімічної зброї. Після того як у людей, які загинули, виявили, що хімія пригнічила ріст ракових клітин, але не вбила до кінця інші корисні клітини, вчені почали досліджувати й використовувати в лікуванні частину цієї хімії, яка не давала розмножуватися поганим клітинам. На основі хімічної зброї виникли ліки. На жаль, немає єдиних ліків, які б лікували від всіх видів, проте є шанс на одужання, особливо коли хворобу виявлено на самому початку, – розповіла Алла.


Вперше рак був описаний в єгипетському папірусі приблизно в 1600 до н.е. В ньому розповідалося про кілька форм раку й що від цієї хвороби немає лікування. Назва «рак» походить від введеного Гіппократом терміна «карцинома» на позначення злоякісної пухлини. Також її форма зовні нагадує краба.


 


Статистика в Україні


По захворюваності онкозахворювання знаходиться на 2 місці після серцево-судинних захворювань. Серед чоловіків найпоширеніший рак простати та дихальних шляхів, у жінок – рак грудей та шийки матки.


- Кожного дня 400 осіб чують діагноз «рак». І 30% з них – на пізній стадії, - зазначила онкопсихолог.


Основні причини поганої статистики одужання:

  • пізнє звернення до лікаря через незнання різних проявів;
  • острах діагнозу через незнання про успішність лікування.


 

Міфи про рак


1. Рак заразний


- Від деяких людей чую, що рак заразний. Найсумніше, що одного разу це мені сказав лікар, - зауважила онкопсихолог Алла Антонова.


2. Всі хвороби - від нервів


- Якщо наш організм постійно знаходиться в стресі, якщо нам не подобається піклуватися про себе, якщо ми всім не задоволені — звичайно це може спровокувати якусь хворобу, але це науково не підтверджено, - зауважила Алла.


3. Думки матеріалізуються


4. Здоров’я можливо навіяти (внушить)


5. Психіка сама управляє собою


6. Сода, йод, цукор


7. Всім пацієнтам потрібен психолог


- Не кожному пацієнту потрібен психолог. Це не тому, що вони обманюють себе. Як сказала мені одна пацієнтка: «Рак змусив мене полюбити себе й життя. Він зупинив мене за що йому дуже вдячна». Таке я почула вперше, - зізналася онкопсихолог.


8. Депресія


9. 4 стадія раку не лікується


10. Настрій залежить від етапу лікування


 


Про рак, який передається статевим шляхом


Щодня в Україні від раку шийки матки помирають 7 жінок. Щорічно його діагностують у 5 тисяч українок. Але є і позитивна статистика: якщо дотримуватися простих профілактичних заходів, ймовірність захворіти зводиться до нуля. Отже, що потрібно знати, а головне – робити, щоб не допустити цієї хвороби?


Як і все на світі, рак шийки матки не виникає нізвідки. Його джерелом вважається вірус папіломи людини. Приблизно 35% жінок в Україні є носіями цього вірусу, та далеко не кожна з них стикається зі страшним діагнозом.


Вірус папіломи людини (ВПЛ) передається в більшості випадків при сексуальних контактах, але можлива передача і при контакті шкірних покривів статевих органів, тому презерватив не гарантує повного захисту від ВПЛ.


Прийняття неминучого


Кожна людина, дізнавшись про свій діагноз, проходить через кілька етапів:

  • заперечення;
  • гнів (як на себе так і на навколишній світ);
  • торги;
  • депресія;
  • прийняття.


- Без прийняття неможливе ефективне лікування. Прийняття того що відбулося дозволяє потоваришувати з проблемою, - сказала онкопсихолог Алла Антонова.


Рак – виліковний! Чим раніше розпочнеться лікування, тим вищі шанси, що вдасться зберегти людині не лише окремий орган, але і життя.


До середини ХХ сторіччя рак був майже невиліковною хворобою. Зараз же онкологічні захворювання в багатьох випадках успішно лікуються, а кількість людей, які одужали, щороку збільшується. Звичайно, результат лікування може бути різним, як і в будь-якої іншої хвороби. В онкології велику роль відіграє своєчасна діагностика та лікування за сучасними протоколами. Важливим фактором є і тип захворювання: деякі види раку виліковні в більш ніж 90% випадків, для деяких все ще шукають ефективний варіант лікування. В будь-якому випадку, рак – це не вирок. Це складне захворювання, яке, тим не менш, дає людині час і шанс.


Причини виникнення раку


За якими проявами можна впізнати рак:

  • слабкість, яка триває тривалий час;
  • різке схуднення;
  • зміни шкіри та слизових оболонок;
  • відсутність апетиту.


Алла навела приклад з Анджеліною Джолі, яка знаючи, що в неї в роду рак молочної залози забрав не одне життя, вирішила запобігати хворобі й наважилася на операцію.


 
14 травня 2013 року Анджеліна Джолі зізналася, що мала хірургічне втручання - подвійну мастектомію з видалення молочних залоз обох грудей через побоювання загрози генетичного захворювання на рак молочної залоз


- Я не знаю яке б рішення прийняла, якщо завчасно знала про рак. В один день схиляюсь до одного рішення, в інший день - до іншого рішення. Єдине, що я знаю точно - я б хотіла знати про це завчасно, - розповіла онкопсихолог.


За словами Алли Антонової, з віком захисні функції організму людини слабшають, тому необхідно щороку проходити обстеження у лікарів.


- Зупиніться й згадайте про себе. Особливо це стосується мам, які більшу частину особистого часу виділяють родині, - порадила Алла Антонова.


Чи варто говорити дітям про рак?


- Звичайно. Якщо не говорити, то це - брехня. Це сталося, ось таке воно - життя. Ви повинні говорити з дітьми про все, починаючи з моменту народження до моменту вмирання. Ніхто не знає чому, але воно так є. Але необхідно дитині показувати, що ви поруч, говорити, що він може з вами поговорити про це, що ви можете переживати це разом, або він може переживати окремо у своїй кімнаті, наприклад. Батьки повинні багато говорити про свої почуття і тим самим вчити своїх дітей говорити про свої почуття. Але він може вірити, може любити завжди, навіть якщо дитини вже немає. Любов - це те, що не вмирає, - зазначила лектор.


Як зупинити рак


Коли у близької людини виявили рак, виникає багато почуттів і питань. Як і чим допомогти? На чому зосередитись в першу чергу? Як впоратись самому і стати опорою близькій людині? Чи треба щось робити і як?


Якщо у близької людини виявили рак, що робити далі:

  • Не впадайте у відчай
  • Дайте собі час на адаптацію
  • Дізнайтеся про захворювання і лікування якомога більше
  • Отримайте ще одну думку
  • Повідомте родичів про хворобу
  • Пропонуйте допомогу
  • Просіть про допомогу
  • Не звертайтесь про допомогу до знахарів
  • Не залишайте людину після її одужання


- Не бійтеся прохати про допомогу, - повідомила онкопсихолог. - Чоловікам дуже важко звертатися за допомогою. «Коли я прошу - я принижуюся», - говорять вони. Не знаю чим це принижує. Надавати й прохати про допомогу - возвеличує людину. Навіть світові зірки звертаються за допомогою.


Після закінчення лікування життя людини вже не буде таким, як раніше. Страх повернення хвороби й психологічні переживання, пов’язані з перенесеним лікуванням, будуть якийсь час (а може і завжди) супроводжувати людину. Хворому знадобиться тривалий період адаптації, час і підтримка, щоб повернутись до «звичайного» розміреного життя. Будьте уважними до близької людини чи друга.


- Намагайтеся не залишати поза увагою людей, які вже завершили лікування. Це навіть важче пережити, ніж прийняти хворобу, адже життя буде іншим, ми не будемо такими як вчора, - додала Алла.



Як спілкуватися і поводити себе з хворими


Деякі фрази та слова зі «звичайного» життя можуть нашкодити людині, що хворіє. Тому краще не казати:

  • Як справи?
    Зазвичай це питання ставиться з інтонацією «я знаю, що справи кепські, ти можеш розказати мені все». Ситуація погіршиться, якщо після відповіді «чудово» почнуться ваші уточнюючі запитання, начебто все не чудово. Краще запитати «Як ти зараз?» або «Радий/рада тебе бачити» - цього достатньо.
  • У всього є причина.
    Кожна людина не обирає свою хворобу, тому всьому є своя причина – недоречно вживати.
  • Мій собака теж хворів на рак.
  • Все буде добре.
    Все може бути по-різному, «добре» буває не у всіх, й онкохворі прекрасно про це знають. Краще бути щирим та чесним й говорити: «Я не знаю, що буде завтра, але я можу прийти допомогти».
  • Тримайся.
    Людині, яка хворіє на рак краще цього не говорити, адже вона й так тримається. Якби людина не трималася її б не було.
  • У фармкомпаній є ліки проти раку, просто вони приховують. 
    Таке відчуття, що всі знають як лікувати, от тільки ти лікуєшся незрозуміло чим. туди ж відноситься лікування цукром або «В інтернеті пишуть, що від раку допомагає сік ось такого екзотичного фрукта».


 


- Якщо ви сказали щось не так у вас є шанс вибачитися. Коли в результаті хвороби помирає дитина, батьки все одно залишаються батьками. Не можна говорити, що ви тепер не батьки. Був випадок, коли мамі, яка втратила дитину та вже була вагітною втретє, ненароком сказала: «У вас буде друга дитина». Я вибачилась перед нею, адже не мала права такого казати. Вона з розумінням поставилась. Ми робимо помилки й це нормально, проте важливо зробити висновок й з цим далі йти по життю, - резюмувала онкопсихолог Алла Антонова.


Як допомогти онкохворому – це те, чого потребує хвора людина, те що ми завжди маємо і те, чим ми завжди можемо з нею поділитися: увага, турбота й любов.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

4 365
1
9 січня 2019 13:20

полезное дело


7 0
767
9 січня 2019 13:21

Всі хвороби - від нервів
Что касается рака, то походу это не миф. Я знал троих, у которых после больших потрясений и шока появился рак.

И да, не понял вот это:

6. Сода, йод, цукор


6 2
540
1
9 січня 2019 14:31

Цитата: Solenoid

...

И да, не понял вот это:

6. Сода, йод, цукор

Не заморачивайтесь, "це науково не підтверджено, - зауважила Алла." А если серьёзно, то меня тоже это заинтерисовало. Если учитывать, что это написано в части "Мифы о раке", то возможно имеется в виду безполезность лечения содой, йодом, сахаром. Я нашел в интернете, что такие рекомендации есть и возможно, заболевший раком человек просто бесполезно тратит драгоценное время на неэфективное лечение.


3 0
159
9 січня 2019 17:31

Забули сказати про вартість лікування. Про те, що вартість ліків накручена фармацевтичними компаніями в десятки, а то і сотні разів. Про те, що ділки від медицини, знаючи, що людина за можливість жити віддасть все, що у неї є.

Потрібно розуміти, що можливість лікувати таку хворобу громадянам нашої країни просто не по кишені. Особливо з раформами Ульяни Супрун, та нехтуванням Конституції України про безкоштовне лікування. 

По конституції лікування безкоштовне, а по факту люди і машини і квартири продають і родичів по світу пускають, а потім все одно помирають.

Давайте згадаємо слова заступника міністра охорони здоров"я: "Навіщо їх лікувати, вони все одно помруть". І це людина із зарплатою не один десяток тисяч... 

 



Слава реформам!!!

 


21 5
73
9 січня 2019 22:45

Цитата: Маэстро
Маэстро:Сегодня, 17:31

 

Абсолютно все написано верно, спасибо!


3 1
0
10 січня 2019 09:13

Цитата: Маэстро
Давайте згадаємо слова заступника міністра охорони здоров"я: "Навіщо їх лікувати, вони все одно помруть". І це людина із зарплатою не один десяток тисяч...

Как онкобольной с длительной ремиссией имею право написать, что в богатой Европе, в частности чрезвычайно богатый Дюссельдорф, с 4-й стадией именно так и поступают.
Если у человека или его родственников нет достаточного количества материальных ресурсов, назначают только палиативную терапию. Чтобы после неизбежной смерти больного не оставить его окружение и родственников, которым еще жить, с голым задом.
Цинично, но прагматично.

Статья конечно чрезвычайно политкорректная, сглаженная. Со многими пунктами я категорически не согласен. Или они не соответствуют моему личному практическому опыту.
Но если кому-то помогла статья, вернула "землю под ноги", расставила инфо по полочкам, вернула душевное спокойствие - цель достигнута.


6 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх