Журналістка проти мерії: розгляд справи про "відкриті слухання" суд продовжить у лютому

23.12.2018, 12:26 Переглядів: 2 842

Суд відклали через те, що на запит не надійшли документи

22 грудня в Автозаводському районному суді відбулося чергове засідання у справі за позовом журналістки та громадської активістки Лариси Гориславець, яка оскаржує Порядок відкритих слухань у Кременчуці. Це той Порядок, який використовується на слуханнях про тарифи, і мерія склала його таким чином, що він не передбачає врахування думок громадян. Тобто зібралися "для галочки", послухали - і все. Лариса Гориславець у своєму позові наполягає, що Порядок мав би затверджуватися як регуляторний акт - тобто його мала обговорювати громадськість перед тим, як затвердив виконком.


 


Суд відклав розгляд справи на лютий по двох причинах. По-перше, на запит суд не отримав висновок Державної регуляторної служби, чи є документ, який оскаржує Лариса Гориславець, регуляторним актом. По-друге, поки тривав суд за позовом Гориславець, оскаржуваний Порядок суд уже скасував - позивачем виступала депутатка Валентина Гордєєва. Зараз виконком подав апеляцію, суддя вважає за потрібне ознайомитися детальніше з аналогічною справою. 



Для чого це все? 

Лариса Гориславець після засідання розмістила пост на Фейсбук, де пояснила свої мотиви звернення до суду. 


"Навіщо мені судова справа з Кременчуцькою міською радою? Зі сторони це схоже на биття головою об стіну). Я хочу скасувати Порядок проведення громадських слухань про підвищення тарифу на тепло. 


Чи розумію я, що моя платіжка за тепло від цього не зміниться? Прекрасно розумію. Чи жаль мені дорогоцінного часу, який є безумовною цінністю у кожного з нас? Ні, не жаль. Чи вірю я в те, що рішення суду буде на мою користь? Вірю, але це не головна мета.


Тоді для чого це все? Щоб просто вставляти палки в колеса команді “найкращого міста”? Ні, я готова визнавати плюси і мінуси у роботі інших. Тоді навіщо мені суд, який тягнеться вже більше року?


Спробую пояснити на простих прикладах. От купували ви в магазині іриску “Тузік” - і все було ясно: ціна, смак, рівень задоволення. Але життя змінюється — іриска змінила обгортку на швейцарський шоколад, відповідно — ціна виросла, і вас з усіх боків переконують, що й рівень задоволення у вас виріс! Просто через свою вредність ви того не відчуваєте.


Отака ситуація із демократією в Україні - правовій, незалежній і демократичній державі. І зокрема — в Кременчуці. Золота обгортка різдвяної ялинки, чудо-тролейбусів і всякого такого, а всередині — той самий “Тузік”.
Так само - і з Рішенням виконкому №1066, яке я оскаржую в суді. На початку жовтня минулого року було заявлено про підвищення тарифів на тепло. Тоді наша група #ВідкритийДоступ виступила з відкритим листом до мерії: Як так, без громадських слухань підвищувати тарифи? Це ж незаконно і недемократично! 
“Хочете демократію? - запитала влада — Ось вам!” І буквально за пару днів виконком протягує рішення про громадські слухання, проводить слухання, затверджує тарифи. Абсолютно законно і демократично! (ну як не пригадати демократичний прихід до влади Гітлера?)


Демократія навиворіт — це те, що бачимо ми. А нам кажуть: ні, ви неправі.
Ми платимо благодійні внески в лікарнях, а нам кажуть: безплатна медицина.


Пів-Кременчука на заробітках в Польщі, а нам кажуть: залучаємо інвестиції, у нас народна дипломатія й Інститут розвитку міста.


У дитячій лікарні погане харчування, а нам кажуть: нєт!  На забор для Придніпровського парку 7 млн є, а на зарплату працівникам “Теплоенерго” нема. Нам кажуть: у вас немає освіти, щоб робити подібні заяви, спеціалістам видніше. 


Хіба стане білим чорне, якщо це буде багато разів говорити спеціаліст? От, власне, в цьому і полягає моя позиція. Я відстоюю право говорити “біле” на біле", - пише Лариса Гориславець. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх