«8 березня ми пішли на навчання, які перетворилися в АТО»: випускник військового ліцею Кременчука та оборонець Луганського аеропорту презентував книгу

22.12.2018, 12:05 Переглядів: 3 508

У Кременчуці відбулася презентація книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». 

21 грудня у приміщенні Вищого професійного училища №7 відбулася презентація книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». Перед кременчужанми написану історію оборони Луганського летовища представляв співавтор Юрій Руденко.



Юрій Руденко у 2008 році закінчив Кременчуцький військовий ліцей. Потім, як він сам розповів, вступив до Львівської академії сухопутних військ. Після закінчення академії по розподіленню потрапив до львівської 80-ї десантно-штурмової бригади. У званні лейтенанта хлопця застав 2014 рік.


- Майдан, дуже важкий період. Ніхто нічого не знає, що відбувається. І 8 березня ми їдемо на навчання, які перетворюються в АТО. Постріли, вибухи…, - згадує Юрій.


У червні 2014 року командир роти, в якій Юрій Руденко був командиром взводу, отримав відкритий перелом ноги. Тож 23-річному Юрію довелося приймати роту.


 


Книга «У вогняному кільці» у документальній послідовності описує події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» та прилеглих населених пунктів з квітня до початку вересня 2014 року. Також описані обставини, що передували окупації Луганська (зима – весна 2013  – 2014 років).


Команда волонтерів на п’ятистах сторінках зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій. У книзі можна прочитати спогади військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків.

 

Юрій Руденко розповів про один із випадків, що трапився під час оборони Луганського аеропорту.


– 24 числа всі святкувала День Незалежності, парад в Києві, все дуже гарно. А ми почали святкувати о 5 годині ранку. Я прокинувся, вийшов у туалет, і почув, що все свистить над головою. Прийшлося бігти назад, не закінчивши справу.


24 серпня був дуже крутий День Незалежності для мене і для моїх хлопців, які там перебували. Після цього пішли втрати серйозні. Деякі підрозділи не витримали і почали відступати. А це була одна з головних стратегічних точок. Залишилося лише до півсотні моєї роти і до тридцяти осіб з 24-ї бригади. У цей день, 24 числа, ми відчули на собі російську агресію. Почалися регулярні обстріли… відчуваєш, що це регулярні війська, які вчилися не один місяць і не один рік, відкривають по тобі вогонь.



Навчальні заклади та бібліотеки Кременчука, завдяки Віктору Литвинову із Міністерства інформполітики, безкоштовно отримали 100 примірників книги. Також книгу можна придбати через мережу Інтернет.

Автор: Євгенія Каблучка Фото: Євгенія Каблучка Джерело відео: Youtube «Анастасия З»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх