БлогЪ: «Що повинна мати домашня аптечка»

9.12.2018, 09:34 Переглядів: 4 435

 

В холодну пору року кожен вдома повинен мати домашнього помічника

Лікар-педіатр педіатричного відділення старшого віку КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Євгенія Процик підготувала матеріал, що повина мати домашня аптечка. 


Кожна пора року по своєму особлива, і тому ми не можемо надати симпатію якійсь із них, адже всі вони зачаровують і підкорюють нас по різному. Та не треба забувати, милуючись красою природи, що не завжди все так чудово, як здається. Влітку та взимку, наприклад, зростає ймовірність травматизму, обмороження та сонячних опіків. Навесні та восени – простудні захворювання чатують нас на кожному кроці. І як же вберегти себе та свою родину, запитаєте ви? Адже з кожним може статися така прикра ситуація? Так, попередити чи спрогнозувати ми не завжди маємо можливість, а ось не дати хворобі чи травмі повністю заволодіти нами ми не тільки мусимо, але і можемо! Як це можливо, чи коштуватиме це великих зусиль, часу чи, навіть, значних економічних витрат? Зовсім ні! Все, що вам необхідно, може вміститися в невелику коробочку чи контейнер і зайняти зовсім небагато місця у вашій оселі – це звичайна «Домашня аптечка». Якщо вона завжди є в будинку під рукою, то і першу медичну допомогу ви надасте своєчасно. Тому, який домашня аптечка має склад дуже важливо.


Отже, які складові повинна вміщати домашня аптечка

  1. Препарати для обробки ран, опіків та зупинки дрібних кровотеч (бинт марлевий, бинт еластичний, вата, пластир, йод, розчин брильянтового зеленого, етиловий 96 % спирт, перекис водню 3 %, пантенол).
  2. Жарознижуючі та знеболюючі засоби (ібупрофен, парацетамол, афіда, доларен, цитрамон). А також препарати для усунення болю в серці та тривожних станів (нітрогліцерин, валокордин чи корвалол, чи корвалмент, валеріана).
  3. Препарати, що застосовуються при розладах травлення(сорбенти – активоване чи біле вугілля, смекта (особливо для дітей), сорбекс чи атоксил; ферменти – панкреатин, мезим; протидіарейні – ентерол, неофлорум (діти), лоперамід.
  4. Протиалергійні засоби (супрастин, діазолін, які мають коротку, але швидку дію. Якщо ви володієте технікою внутрішньом’язових ін’єкцій, добре мати препарати екстренної швидкої допомоги – дексаметазон та супрастин в ампулах).
  5. Крім того в аптечці повинно бути: термометр ( ртутний чи електронний, на ваш вибір), апарат для вимірювання артеріального тиску, джгут, ватні палички, гумові рукавички, ножиці, нашатирний спирт).

Дитячі хвороби мають особливість заставати нас зненацька. У будинку, де є дитина, обов’язково повинна бути дитяча аптечка. Саме дитяча. По-перше, тому, що більша частина ліків у такій аптечці досить специфічна, а по-друге, щоб не переплутати між собою однойменні лікарські засоби, які мають різне дозування.


В кожній родині вона повинна підбиратися індивідуально до потреби вашої дитини, але спільне має виглядати приблизно так:

  • Жарознижуючі засоби (на основі Нурофену чи Парацетамолу);
  •  Дитячі краплі в ніс при нежиті (називін бебі, назол малюк, нокспрей бебі/малюк - застосовувати на денний та нічний сон не більше 3-4 днів);
  • Препарати при розладах стільця (смекта, неофлорум, ентерол, ніфуроксазид, регідрон, біогая ORS для малюків);
  • Набір при пораненнях – зеленка 1%, пластир бактерицидний, ватні диски, бинт стерильний, лейкопластир, присипка на рану (банеоцин), водний розчин хлоргексидину 0,05%
  • Ліки, що застосовуються  при алергії (краплі феністил, сиропи едем чи L цет, цетрин,  феністил гель)
  • Очні краплі (левоміцетин, сульфацил натрію 30%)
  • Спрей для полегшення болю в горлі – дітям старшим  3 років;
  • Спринцовка (груша для клізми) з твердим та м’яким накінечниками, вазелін.

Домашня аптечка повинна знаходитися в недосяжному для дітей, темному (деякі ліки втрачають свою здатність при дії на них сонячних променів), сухому місці – тому ванна кімната не є кращим для цього вибором. Пластинки з таблетками, які лежать змішані разом з флаконами сиропів та тюбиками гелів чи мазей – це зовсім не правильно, адже скільки можна втратити дорогоцінного часу на пошук потрібного препарату в аптечці у такому хаосі. Тому краще всі медикаменти, що вміщує ваша аптечка згрупувати і відмежувати один від одного. Препарати повинні зберігатися в оригінальній упаковці, з поміщеною туди інструкцією, щоб в будь-який час ви змогли переглянути правильну дозу препарату та термін його зберігання. Один раз на пів року бажано переглядати вміст аптечки і оновлювати її склад, замінюючи препарат з закінченим терміном придатності на новий, адже після закінчення терміну дії ліки можуть бути не те, що не корисними, а навіть загрозливими для вашого життя.


Тому, якщо у вашому домі досі немає «Домашньої аптечки» - не зволікайте і терміново придбайте все необхідне, щоб бути у всеозброєнні при зустрічі з недугами. Будьте здорові!

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх