Стало відомо, які зміни в законодавстві торкнулися військових

9.12.2018, 15:08 Переглядів: 3 681

 

Про це повідомляє Кременчуцький об'єднаний військовий комісаріат


Набув чинності Закон України від 06 вересня 2018 року № 2522-VIII «Про внесення змін до деяких Законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців». За інформацією прес-служби Кременчуцького об'єднананого військового комісаріату закон вступив в силу з 13 жовтня. 


Цим законом внесено зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Закону України «Про військовий обов'язок i військову службу» в частині виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), настання інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності.


Відповідно до внесених змін:


1. Відновлено норму виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця строкової служби внаслідок поранення, травми, контузії, каліцтва та захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби.


Довідково: до 13.10.2018 року законодавство передбачало виплату допомоги у разі смерті військовослужбовця строкової служби, яка пов'язана з виконанням обов'язків військової служби.


Норма щодо виплати допомоги у разі смерті військовослужбовця, яка пов'язана з проходженням військової служби, існувала раніше (з 01.01.2014 по 31.12.2016).


2. Розширено коло oci6, які матимуть право на виплату допомоги у разі смерті, тобто передбачено виплату не тільки у разі смерті військовослужбовця, а й особи, звільненої з військової служби, якщо смерть настала протягом року після звільнення з військової служби i пов'язана як з виконанням обов’язків військової служби, так i з проходженням військової служби.


3. Розширено кількість причин, за якими передбачено виплату допомоги у разі часткової втрати працездатності (без установлення інвалідності).


У пунктах 7 - 9 статті 16 новою редакцією Закону передбачено виплату допомоги у разі часткової втрати працездатності (без установлення інвалідності) не тільки внаслідок поранення, травми, контузії, каліцтва, пов'язаних з виконанням обов’язків військової служби, як це було до внесення змін до Закону, а й внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням обов’язків військової служби.


Це стосується військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів та oci6, звільнених з військової служби, або військовозобов'язаних після закінчення зборів.


Військовослужбовцям строкової служби у разі часткової втрати працездатності новою редакцією Закону передбачено виплату допомоги внаслідок згаданих причин, пов’язаних як з виконанням обов’язків військової служби, так і з проходженням військової служби.


4. Крім цього, Законом введено обмеження в часі для випадків, за якими здійснюється виплата одноразової грошової допомоги у разі часткової втрати працездатності (без установлення інвалідності) особам, звільненим з військової служби, або військовозобов'язаним після закінчення зборів.


Так, особам, звільненим з військової служби, військовозобов'язаним після закінчення зборів чи виконання резервістом обов'язків служби у військовому резерві, передбачено виплату допомоги у разі часткової втрати працездатності, яка настала протягом 3-х місяців після звільнення з військової служби (для всіх категорій військовослужбовців, як для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, так i для військовослужбовців строкової служби), а також після закінчення зборів (для військовозобов'язаних, призваних на збори), чи виконання резервістом обов'язків служби у військовому резерві.


Зазначені зміни застосовуються щодо випадків (смерть, первинне встановлення відсотка втрати працездатності внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням обов’язків військової служби), які сталися починаючи з 13 жовтня 2018 року.

Теги: военкомат
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх