Пільга чи субсидія? Розрахунки, які допоможуть кременчужанам визначитися

19.11.2018, 12:02 Переглядів: 8 181

 

Наш вердикт: користуватися пільгою може бути вигідно, якщо вона надається родині пільговика на всю площу квартири. Та якщо квартира в пільговика величенька, і зареєстровані разом із ним – дорослі діти, які не мають високих доходів, то вигідніша субсидія

Наразі родини, у складі яких є пільговики, мусять вибирати: яким видом допомоги на житлово-комунальні послуги  варто скористатися – пільгою чи субсидією? Адже оформити одночасно два види допомоги неможливо.




Варто зазначити, що і пільги, і субсидії надаються у межах соціальних норм споживання житлово-комунальних послуг. Але є відмінності у підході.


Ключові відмінності призначення пільг та субсидії

Субсидія

Пільга

При призначенні субсидії враховується сукупний дохід  у розрахунку на одну особу всіх членів домогосподарства – це не обов’язково родина в розумінні Сімейного кодексу, йдеться про зареєстрованих у житловому приміщенні та членів їхніх сімей (чоловіка, дружини, неповнолітніх дітей), які зареєстровані за іншою адресою.

Більшість пільг не залежить від доходу, але поширюються лише на членів родини пільговика: дружина (чоловік); їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом із ним.

(Деякі пільги надаються з урахуванням доходу: багатодітним сім’ям, дітям війни, учасникам війни і т.д.)

Соціальний норматив площі на опалення та послугу з управління будинком розраховується так: 13,65 кв м на одну особу плюс додатково 35,22 кв м на домогосподарство – навіть якщо в ньому одна особа

Соціальний норматив площі на опалення та послугу з управління будинком розраховується так: 21 кв. метр загальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

 

Приклад розрахунку

Кременчужанка Наталія працює медиком на мінімалку, зареєстрована у квартирі площею 66 кв м разом із батьком, який має пільгу 50% зі сплати житлово-комунальних послуг. Оплата за опалення нараховується за будинковим тепловим лічильником. Оплата за газ – за будинковим лічильником. Лічильники  води у квартирі відсутні.

Наталія запитує, що вигідніше для їхньої родини: пільга батька чи субсидія? Чи, може, їй взагалі “виписатися” з квартири батька, щоб було легше за неї платити? Не секрет, що час від часу такі думки приходять людям, які не можуть знайти пристойного заробітку. Бо уряд, пояснюючи рішення боротьбою з тіньовою зайнятістю, не вирішив питання легальної зайнятості.


Розглянемо ситуацію з пільгою та субсидією на прикладі Наталії (у нашому прикладі ні Наталія, ні її батько не мають інших членів родини, зареєстрованих за іншою адресою, що могло б вплинути на розрахунок субсидії).


Розрахунок субсидії: 1803,51 грн для домогосподарства

Звернімо увагу: субсидія на двох осіб у домогосподарстві буде надана на максимальну площу  62,52 кв м – на послуги з опалення та управління будинком: 13,65 кв м * 2 +35,22 кв м. Тож “виписатися” з квартири батька у даному випадку - поганий варіант, бо тоді субсидія буде надана на площу 48,87 кв м, а за решту – 17,13 кв м родина мусить платити самостійно, і це може вилитися у велику суму за опалення, адже ця послуга нині – левова частка витрат на комуналку. Хіба що будинок енергоекономний, споживає мало, і все перекриває субсидія. Але це – не наш варіант. У нашому прикладі квартира споживала у межах соціальних нормативів гігакалорій, але на всю площу.


Порахуємо субсидію на двох:


4489,5 грн - сукупний дохід на одну людину за місяць, який враховується при розрахунку субсидії  (53 874/6, де


53 874 грн – дохід домогосподарства за 6 місяців для розрахунку субсидії - зарплата та пенсія пільговика і мінімалка доньки)


2657,81 грн - вартість житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів на субсидію на дві людини (нижче вказано, як ми це рахували)

Рахуємо коефіцієнт доходу домогосподарства у відсотках – Кд, від якого залежить обов’язкова частка платежу, підставляємо у формулу сукупний дохід на одну людину:


Кд = 4489,5 / 1777/2 * 15 = 18,95%


1777 – базовий прожитковий мінімум на  особу, 2 - базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії, 15 - базова норма плати за житлово-комунальні послуги, тобто 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

Для тих, кому важко зрозуміти формулу, зазначимо, що показники 2 та 15 у ній незмінні.


Рахуємо обов'язкову частку платежу:


850,76 грн – це 18,95% від 4489,5, тобто сукупного доходу домогосподарства за місяць на одну особу


Рахуємо субсидію – від плати в межах соцнорм віднімаємо обов’язкову частку платежу:


2657,81 - 850,76 = 1807,05 грн – сума субсидії.


Розрахунок вартості житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів



 


 

Про різницю між нормами споживання 

Міська влада Кременчука затвердила норми споживання на гарячу та холодну воду, вищі за соціальні нормативи. Так, на гарячу воду 3,15 куб м на одну людину, тобто кожен субсидіант, який не має лічильника, переплачує за 1,55 куб м гарячої води. Норматив на холодну воду на одну людину 7,35 куб м, тобто за 4,95 куб м людина, яка не має лічильника, змушена платити самостійно, без субсидії. Те саме і з водовідведенням. За підрахунками «Телеграфа», родина з двох осіб  переплачуватиме 495,24 на воді та каналізації. За чинним законодавством субсидію на різницю норм мав би компенсувати місцевий бюджет, але депутати не заклали на це гроші. І тут є два шляхи: або судитися та вимагати виконання закону, або розкошелитися один раз на лічильники.


Щодо газу,  то спостереження показують, що здебільшого абоненти в будинках, де ведеться облік за будинковими лічильниками, не вкладаються у соціальний норматив споживання, затверджений урядом. І тому доплачують із власних кишень за 2-3 кубометра газу без субсидії – це  17-25,6 грн на людину.


Розрахунок пільги: лише 686,39 грн

У нашому прикладі батько має право на пільгу в розмірі 50%. Зазначимо, що повнолітня донька не користуватиметься пільгою батька – вона не вважається членом родини пільговика.


Тож пільга в розмірі 50% нараховуватиметься лише на соціальну норму для однієї особи – пільговика. На опалення та на управління будинком це 31,5 кв м, половина квартири. Норма практично вдвічі менша норма, ніж на субсидію – і відтак пільговик отримає величезний рахунок на опалення.


686,39 грн – саме таку компенсацію отримає пільговик у даному прикладі, це набагато менше, ніж оформити субсидію. Нижче наводимо розрахунок по кожній послузі – кому цікаво.


Розрахунок пільги по кожній послузі



Що вигідніше

Отже, у даному прикладі пільга 50% на одного 1120,66 грн менша, ніж субсидія на домогосподарство на  двох.

Якби навіть пільга була  100%, то сума її все одно не перекрила б оплату квартири 66 кв м і становила б у даному прикладі 1372,78 грн – це на 434,27 грн менше, ніж оформити субсидію на двох.


Якби донька пільговика була неповнолітньою або разом із ним була б зареєстрована дружина – навіть  тоді пільга - на двох - на опалення та управління житлом поширювалася б не на всі 66 кв м квартири, а лише на 52,5 кв м.


Отже, пільга може бути вигідна, якщо поширюється на всіх членів родини і на всю площу квартири. Або якщо через великі статки домогосподарство не має права на субсидію. Звісно, все залежить від індивідуальних умов. Скориставшись нашим прикладом розрахунків та підставивши свої цифри, ви зможете самі порахувати, що вигідніше.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх