Мешканцям Кременчука та району загрожують онкозахворювання

15.11.2018, 17:00 Переглядів: 3 542

Костянтин Красовський, 14 листопада, зустрівся з представником Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України доктором наук Віталієм Бабієм

 

Кременчуцький політичний діяч Костянтин Красовський, який переймається питаннями екології, 14 листопада, зустрівся з представником Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України доктором наук Віталієм Бабієм. Одна з відомих робіт науковця - «Канцерогенний ризик забруднення навколишнього середовища пріоритетними хімічними сполуками та заходи первинної профілактики».

 

Найголовніше питання, яке обговорювали при зустрічі - це перевищення бензопірену в атмосферному повітрі у 2,4 рази від норми граничної допустимої концентрації (ГДК). Саме ця речовина відноситься до першого класу небезпеки й викликає онкозахворювання. Бензопірен небезпечний для людини навіть при малій концентрації, оскільки має властивість біоакумуляції - накопичення організмом хімічних речовин, що надходять з навколишнього середовища в концентрації більшої, ніж знаходиться в навколишньому середовищі. Також бензопірен надає мутагенну дію.

 

Як відомо, проводилися заміри атмосферного повітря у Кременчуці та Кременчуцькому районі на відстані 4,85 км

 

При проведенні підфакельних замірів викидів ТЕЦ, які проводилися у Кременчуці та Кременчуцькому районі на відстані 4,85 км, було виявлено перевищення бензопірену у 2,4 рази від норми ГДК.

 

«Я поцікавився у представника Інституту, чому було обрано саме таку відстань для проведення замірів. Він пояснив, що насправді таку відстань було взято умовно. Про те, самі підфакельні викиди розповсюджуються на відстань понад 10 км, що створює загрозу не лише для мешканців міста, але й для Кременчуцького району. У першу чергу потрапляють під ризик впливу канцерогену на здоров’я мешканців сіл Вільна Терешківка, Піщане, П’ятихатки та Нова Знам’янка»

- говорить Костянтин Красовський.

 

Також, науковець зазначив, що їхній Інститут на початку цього року підготував план заходів щодо мінімізації викидів шкідливих речовин Кременчуцьким заводом технічного вуглецю. Перебування Віталія Бабія у Кременчуці також пов’язано з замірами шкідливих речовин підприємством КЗТВ, після реалізації розробленого Інститутом заходів, які були реалізовані у вересні цього року. За показниками виявили, що розрахунки Інституту та вжитих заходів підприємством КЗТВ, позитивно вплинули на зменшення викидів. Усі речовини, які вимірювали знаходяться у межах норм встановлених законодавством та не перевищують гранично-допустимих концентратів.

 

Костянтин Красовський додав, що говорив із науковцем щодо можливості оптимізації викидів ТЕЦ та Нафтопереробним заводом. Представник Інституту відповів, що заходи, які були вжиті на заводі технічного вуглецю, можливо розрахувати і для інших підприємств, проте, керівництво ТЕЦ та Нафтопереробного заводу не бажають співпрацювати з ними в напрямку вирішення проблеми  пов’язаної з забрудненням атмосферного повітря шкідливими речовинами.

 

За матеріалами офіційного веб-сайту Кременчуцької міської ради, а саме сторінки відділу екологічної безпеки, на перший погляд здається, що робота у Кременчуці щодо екології ведеться регулярно. З початку цього року з підприємствами Північного промвузла велося листування стосовно виконання висновків Громадської екологічної експертизи, Державної екологічної експертизи, Наукової еколого-експертної оцінки науковців КрНУ ім. М.Остроградського.

 

Підприємствам необхідно було провести уточнення та при необхідності внести зміни до переліку речовин, переглянути перелік і виконання існуючих природоохоронних заходів, виявити джерела викидів з метою встановлення внеску забруднення кожного підприємства Північного промвузла.

 

Втім, замість відповідей, які б містили опис конкретних планів та дій, від деяких підприємств отримано відписки на кшталт того, що вони вважають недоцільним проведення позачергової інвентаризації забруднюючих речовин.  Філія Кременчуцька ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго» вважає недоцільним на даний час здійснювати уточнення наявності будь-яких додаткових речовин у вихідних газах від котлоагрегатів. ПАТ «Укртатнафта» повідомила, що висновок екологічної експертизи носить характер пропозиції і тільки після проведення екологічного аудиту будуть прийматися рішення щодо подальшої реалізації природоохоронних заходів.

 

«І все було б нічого, якби не реалії забрудненого повітря в нашому місті, про які красномовно свідчать результати тих досліджень, які проводяться регулярно. Якщо ж до підприємств зверталися з вимогою надати копії тих чи інших документів (наприклад, копії свідоцтва про атестацію лабораторій, що проводили дослідження викидів забруднюючих речовин), то вони надавалися не в повному обсязі. Складається враження, що відбувається якась біганина по колу»

- зазначив Костянтин Красовський.

 

У звітах про стан виконання «Програми заходів (дій) з метою недопущення перевищення нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в м. Кременчуці», щоквартально зазначається, що у повітрі в Кременчуці контролюються такі забруднюючі речовини: сірчистий ангідрид, оксид вуглецю, діоксид азоту та фенол.

 

Згідно проведеного аналізу атмосферного повітря у Кременчуці виявлені перевищення, як фактичної концентрації окремих хімічних речовин відносно ГДК (гранично допустимої концентрації), так і коефіцієнта комбінованої дії хімічних речовин в атмосферному повітрі, що негативно впливає на здоров'я людей та якість життя. А якщо взяти до уваги Наукову еколого-експертну оцінку екологічної ситуації, що склалась у районі Північного промвузла м. Кременчук, яка була виконана КрНУ ім. М.Остроградського і базувалася на висновках ТОВ НТЦ «Промекологія» та дослідженнях кількох лабораторії, результати лабораторних аналізів проб, відібраних фахівцями, свідчать «…про наявність значного рівня екологічної небезпеки, сформованої забрудненням атмосферного повітря і ґрунтів стійкими органічними забруднювачами та важкими металами у зоні безпосереднього впливу підприємств Північного промвузла…».

 

За словами Костянтина Красовського, вже зараз необхідно переводити в’яле ділове спілкування між владою і підприємствами на вирішення питання щодо екологічної катастрофи у профільному комітеті Верховної Ради України (ВРУ), Міністерстві екології, Кабінету Міністрів України та Адміністрації Президента. 

 

Костянтин Красовський: «Екологічну проблему півдня Полтавщини необхідно вирішувати комплексно»






Автор: на правах рекламы
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх