Повернемо українця на батьківщину через європейську зарплату!

15.11.2018, 14:00 Переглядів: 2 350

 

Анатолій Бистрай, член політради Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА"

Після проголошення Україною незалежності, у пошуках кращого заробітку, за офіційними даними, близько 8 млн. українців покинули країну. Для порівняння, це все населення Австрії, Ізраїлю або Швейцарії. І даний показник щорічно лише зростає, а урядовці, у свою чергу, активно продовжують створювати умови для міграції українського населення, тим самим працюючи на економіку інших країн, нехтуючи українською.


Україна зараз - на жаль, найбідніша країна в Європі. За підрахунками МВФ, на кожного українця, за нинішній період 2018 р., було створено валового внутрішнього продукту на суму всього 2964 доларів. У той же час в цілому по Європі цей показник - у 10 разів вище. Навіть в країнах Східної Європи у розрахунку на кожного жителя вироблено ВВП на 10,9 тис доларів. Зокрема, у наших сусідів: у Румунії - на 12,2 тис. доларів, у Польщі - на 14,5 тис., в Угорщині - на 16 тис., а у Словаччині - на 19,6 тис. доларів.


Вже і жителі Молдови стали жити заможніше українців - кожному жителю цієї країни в 2018 р. перепаде ВВП на суму понад 3,2 тис доларів. Серед 193 країн світу Україна за показником ВВП на душу населення в 2018 р. займає 133 позицію. До кінця нинішнього року, українці стануть такими ж бідними, як громадяни Гондурасу, Лаосу або Конго.


Якщо аналізувати рівень доходів населення, зарплати в Україні повинні відповідати рівню зарплат країн Східної Європи. Зараз середні зарплати у Польщі, Словаччині та Угорщини складають 660-750 євро на місяць. Тому в Україні люди повинні заробляти щомісяця хоча б по 20 тис грн.


Як свідчать дані Держслужби статистики України, заробітна плата за жовтень 2018 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 25,7% , а кількість співробітників із зарплатою понад 10 тис. грн. зросла з 17% до 26,8%.

Якщо аналізувати Полтавську область - тут ситуація дещо інша: середня заробітна плата зросла на 29% ( з 6900 грн. до 8905 грн.) порівнюючи з даними вересня 2017 р. Така тенденція відбулась лише за рахунок збільшення оплати праці й так у передових галузях економіки:

-       добувна промисловість та розроблення кар’єрів;

-       професійна, наукова та технічна діяльність;

-       державне управління й оборона.


У деяких галузях взагалі намітилася тенденція до зниження номінальних зарплат, зокрема - на транспорті, у сфері нерухомості та інших послуг.


Але необ’єктивним є аналіз лише доходів населення. Поряд із збільшенням заробітної плати зросли з ціни на товари і послуги.

Відтак, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, найбільш вагомі категорії витрат зросли на:

-       продукти харчування - 1,8%;

-       одяг та взуття - 13,7%;

-       транспорт - 2,5%;

-       житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива - у середньому на 16%;

-       освіта - 12,3%.


  Поряд з таким зростанням цін, збільшення заробітної плати полтавців на 29% є просто мізерним та абсурдним. Адже у зимовий період, половина сукупного доході сім’ї піде на погашення комунальних послуг.


 Найсумніше те, що на найближчі роки навіть зарубіжні експерти та міжнародні кредитори України не прогнозують кардинального поліпшення добробуту жителів нашої країни. Без перезавантаження державної машини в Україні та реалізації нової економічної політики досягти істотного зростання добробуту наших громадян неможливо.


Домогтися підвищення зарплат в Україні у порівняно короткі терміни можна. Одні із можливих варіантів - зниження податкового навантаження на працю з 41,5% до 25% та створення умов для ведення бізнесу.


Ми з командою партії «ОСНОВА» впевнені, що комплекс таких заходів призведе до зростання заробітних плат у країні, а від так і повернення українців на батьківщину.


 

 

Анатолій Бистрай,

член політради Полтавської обласної

організації політичної партії «ОСНОВА

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх