Костянтин Красовський: «Екологічну проблему півдня Полтавщини необхідно вирішувати комплексно»

12.11.2018, 15:44 Переглядів: 2 555

Із 2016 року у Кременчуці та в Кременчуцькому районі серйозно почали говорити про проблему смороду і забруднення від підприємств Північного промислового вузла м. Кременчука

 

За словами місцевих чиновників, Кременчук - промислове місто, тому мешканці міста та району не застраховані від тієї шкоди, яку завдають підприємства, що є джерелом забруднення навколишнього середовища Кременчуцького регіону. Чиновники можуть закривати очі на таку величезну проблему, як забруднення підприємствами атмосферного повітря.


Згідно з 50-ю статтею Конституції України, кожен громадянин має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди, а також гарантію права вільного доступу до інформації про стан довкілля. Як же виконується ця стаття, адже з кожним роком мешканці м. Кременчука та прилеглих сіл Кременчуцького району все частіше скаржаться на забруднення атмосферного повітря підприємствами Північного промислового вузла, що призводить до суттєвого погіршення самопочуття.


За інформацією управління охорони здоров’я Кременчуцької міськради, захворюваність дітей на алергічний риніт зросла з 6,7% до 46,7%. Такі дані наведені лише за останні п’ять років. Захворюваність на алергічний риніт зростає відповідно до збільшення викидів забруднювальних речовин в атмосферу підприємствами міста (зокрема Кременчуцькою ТЕЦ: оксиду вуглецю – у 176 разів, ванадію – у 150 разів, оксиду азоту – у 10 разів, діоксиду сірки – у 68 разів).


22 грудня 2016 року рішенням сесії Кременчуцької міської ради була затверджена «Програма заходів (дій) з метою недопущення перевищення нормативів гранично допустимих викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря в м. Кременчуці», покликана «у разі ефективного застосування розробленого механізму сприяти виявленню підприємств, діяльність яких спричиняє наднормативне забруднення атмосферного повітря в місті…» (цитату взято з офіційного веб-сайту міськвиконкому).


Але чи дієвою є ця програма? Триває третій рік «боротьби зі смородом». Як же ефективно застосовується той «розроблений механізм»? З початку 2017 року кожного кварталу збирається робоча група щодо ходу виконання даної програми. Представники підприємств Північного промислового вузла все розповідають і розповідають, як вони збираються модернізувати виробництво, щоб зменшити викиди в атмосферу, від яких населення задихається ночами. Спеціалісти, які брали участь у робочих групах, не один раз наголошували на тому, що вплив підприємств Північного промислового вузла (найбільших – філія Кременчуцька ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго» та ПАТ «Укртатнафта») сягає радіуса 9 км, тобто накриває не лише райони м. Кременчука, а й прилеглі села, а саме: с. Піщане, с. Нова Знам’янка, с. Вільна Терешківка, с. Олефірівка, с. Рокитне, с. П’ятихатки, с. Омельник, с. Пустовіти, с. Варакути, с. Литвиненки, с. Федоренки.


Так, робоча група ніби й збирається на засідання, щось ніби і робить, звітує про свою роботу. Відділ екологічної безпеки також регулярно оприлюднює свої звіти (скільки проведено інструментальних вимірювань, планових та позапланових, з метою моніторингу забруднення атмосферного повітря в місті тощо), але як смерділо, так і смердить. Від листування з керівниками підприємств, про яке звітує робоча група (а це листування – не що інше, як переадресування скарг мешканців міста і району та відписки підприємств, у яких вони повідомляють переважно, що всі викиди в атмосферне повітря у межах норм), нічого досі не змінилося – як дихали забрудненим повітрям, так і дихаємо…

Забруднення повітря підприємствами Північного промвузла нашого міста впливає на здоров'я мешканців не лише нашого міста, але й району, що дає можливість врегулювати проблему у стінах Кременчуцької районної ради.


Разом із небайдужими мешканцями громад Кременчука і Кременчуцького району вважаємо за доцільне звернутися до Кременчуцької районної ради з метою скликання комісії з вивчення питання щодо забруднення повітря шкідливими речовинами. Для проведення ефективної комплексної перевірки підприємств Північного промислового вузла комісія, вивчивши питання, має підготувати відповідні звернення до міністерства екології та природних ресурсів, комітету Верховної Ради України з екологічної політики, Прем'єр-міністра України та Генерального прокурора України.


31 жовтня 2018 року уряд розглянув та схвалив розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Після ухвалення урядом законопроекту, з метою його розгляду та ухвалення, законопроект був переданий до Верховної Ради України. Законопроектом передбачена єдина система моніторингу викидів парникових газів у повітря, тому є необхідність підготувати звернення Кременчуцької районної ради до Голови Верховної Ради України та народних депутатів України щодо необхідності ухвалення згаданого законопроекту.


Костянтин Красовський зазначає, що наприкінці червня цього року він надіслав резолюції підприємствам Північного промислового вузла Кременчука. Основні вимоги, зазначені в резолюції, – надати інформацію про факти викидів шкідливих речовин у повітря, надати копію документів, які підтверджують своєчасну заміну технологічних фільтрів та надати графік усунення недоліків, внаслідок яких люди потрапляють під екологічну небезпеку. Розглянувши резолюцію, Кременчуцький завод технічного вуглецю (КЗТВ) надав відповідну інформацію, а вже у вересні цього року запровадили систему збору парів, які містять неприємні запахи, з подальшим їх спалюванням. Також підприємство «Кременчукм'ясо» проінформувало про своєчасність заміни технологічних фільтрів та дотримання норм чинного законодавства. Проте, два потужних підприємства, Кременчуцький НПЗ і Кременчуцька ТЕЦ, які є найнебезпечнішими для здоров'я громад міста та району, досі ігнорують як резолюцію, так і громадське обурення.

«Сьогодні нам усім треба замислитися над тим, що ми залишимо у спадок нашим дітям і онукам: яким повітрям вони дихатимуть, яку воду питимуть, які хвороби матимуть, яких дітей народжуватимуть»- говорить Костянтин Красовський.


Костянтин Красовський перевірив, чи забруднює КЗТВ повітря у Кременчуці

Автор: на правах рекламы
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх