7 основних змін у призначенні субсидії: хто тепер зможе її отримати без сплати ЄСВ та без доходів

22.10.2018, 12:31 Переглядів: 22 806

 

Уряд у черговий раз вніс зміни у Порядок призначення субсидій

На екстреному засіданні уряду, де було ухвалене рішення про підвищення ціни на газ, уряд також вніс зміни до Порядку призначення субсидій. Станом на ранок 22 жовтня документ ще не опублікований на офіційному сайті КМУ, однак є прес-реліз Мінсоцполітики про сім основних змін, а також презентація. Зміни вводяться в дію з 1 жовтня – тобто на опалювальний період органи соцзахисту призначатимуть субсидії вже за новими правилами.


Сім основних змін

  1. Мінус аліменти: що не враховується до сукупного доходу. При розрахунку житлової субсидії до сукупного доходу не враховуються сплачені аліменти, Також не враховується спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову.
  2. Субсидію можна отримати із боргом ЄСВ. На загальних умовах (тобто без розгляду комісією при органі місцевого самоврядування) субсидію призначатимуть тим громадянам, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску виникла з вини роботодавця.
  3. Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати:
  • безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу (за рішенням комісії);
  • безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості;
  • громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально – у цьому випадку домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати субсидію на загальних умовах. 
  1. Уряд послабив обмеження для помешкань великої площі. Право на субсидію тепер мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку. (Раніше обмеження стосувалися загальної площі, не враховуючи те, що, наприклад, частину цієї площі у приватному будинку може займати вбудований гараж).
  2. Послаблення щодо нульових доходів. У разі якщо член домогосподарства не має доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вправі призначити комісія з питань призначення житлових субсидій.
  3. Уряд розширив перелік категорій, яким може бути призначена субсидія на площу, що перевищує соціальну норму. На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право:
  • громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника;
  • хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років;
  • громадяни, які отримують державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю.

Однак зазначимо, що до травня 2018 року (коли були внесені чергові зміни до Порядку призначення субсидій), пенсіонери могли претендувати на субсидію на всю площу житла. Але з травня з’явилося обмеження на додаткову площу – 30% площі, і це обмеження залишається. (Довідково: соціальна норма на опалення – це 13,65 кв м на кожну особу в домогосподарстві плюс 35,22  кв м на родину).

  1. Зміни стосовно сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня, якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Наприклад, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Якщо субсидію на новий рік 2018-2019 рр уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами.


Коли кременчужани знатимуть про суми своїх субсидій?

Директор департаменту праці та соціального захисту населення Марина Доценко зазначає, що зараз УСЗН отримують довідки з ДФС та Пенсійного фонду стосовно доходів. Але по максимуму субсидії на кінець жовтня будуть уже призначені автоматично, це стосується тих, хто вже отримував цей вид допомоги.


- Ми намагаємося максимально призначити субсидії в жовтні. Але це залежатиме від отримання інформації від ДФС та Пенсійного фонду. До кінця місяця ми зможемо нарахувати субсидії (люди побачать розрахунок), але перевірку зробити не зможемо, тому, можливо, в наступному місяці (листопаді – ред,) у когось щось зміниться, - коментує Марина Доценко.


Вона уточнила, що ця інформація стосується субсидіантів, яким перерахунок здійснюється в автоматичному режимі. Тобто, якщо це новопризначена субсидія (людина лише подала документи в жовтні), можливо, її розрахують у листопаді (з жовтня).


Нагадаємо, розмір своєї субсидії можна дізнатися он-лайн за допомогою сервісу Мінсоцполітики.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх