Руїни Кадетського корпусу може врятувати суд за 200 мільйонів гривень

20.10.2018, 17:05 Переглядів: 3 945

 

Депутати надали згоду на передачу Кадетського корпусу з комунальної власності територіальної громади міста Полтави у державну власність

Полтавська міська рада погодилася передати Кадетський корпус державі. Депутати ухвалили рішення щодо передачі Полтавського Петровського Кадетського корпусу на баланс Державній судовій адміністрації. Кадетський корпус стане найбільшою будівлею для судової адміністрації, яку доводилось відновлювати. Будівлю обіцяють відновити до 2020 року. 


 


Депутат Полтавської міської ради та автор проекту Юліан Матвійчук розповів, що звертався у різні державні структури, щоби вони взяли Кадетський корпус. Так, він звертався в Міністерство оборони з пропозицією відновити в історичній будівлі артилерійське училище, однак військові відмовили, бо територія колишнього плацу вже забудована багатоповерхівками.


Міністерство юстиції готове було взяти будівлю тільки після її реставрації. Натомість Державна судова адміністрація готова взяти одразу споруду. 


За словами депутата, судова адміністрація за останній рік відновила 5 старих будинків в Україні. Прикладом є Харківський апеляційний господарський суд, це колишні військові казарми, які стояли руїною в центрі Харкова. 

До та після реставрації Харківського апеляційного суду

 

  


- У висновку ми не витрачаємо бюджетні кошти, звільняємо 2 дитячих садочки, а також громадський простір в межах будівлі з окремим входом. І на останок, ДСА, за останній рік відновила 5 історичних будівель, де створила свої судові органи. Одна з таких - Харкіські казарми, загальною квадратурою 7000 кв. м., які відновили за 1.5 роки. Кадетський є рекордсменом 13500 кв. м., саме тому він стане найбільшим будинком правосуддя в Україні, - зазначив депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук. 


А поки пропонуємо переглянути відео Кадетського корпусу, який знаходиться в ганебному стані прямо в самому серці міста. 




Полтавський кадетський корпус за часів Російської імперії був найстарішим та найпрестижнішим кадетським навчальним закладом на теренах сучасної України. Знаходився у Полтаві з 1840 по 1918 роки. Головний корпусний будинок зведено у 1835–1840 роках в стилі пізнього класицизму під керівництвом архітектора М. І. Бонч-Бруєвича. Займає північно-західну ділянку Круглої площі, яка спочатку відводилася для чоловічої гімназії. Найбільший серед споруд ансамблю.


У Полтавському кадетському корпусі навчалися: генерал Микола Холодовський, генерал, український художник Микола Ярошенко, українські художники Михайло Холодовський та Микола Бутович, композитор і диригент Микола Казанлі (автор опери «Міранда», «Симфонії», оркестрової балади «Ленора»), український музичний діяч, скрипаль-соліст, організатор симфонічного оркестру в Полтаві і Полтавському музичному училищі Дмитро Ахшарумов та інші непересічні особистості. 


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Юліан Матвійчук Джерело відео: Mute Aero, Полтавське ТБ, foFF4ik TV, Valerii Iavtushenko Photography
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх