Шахістку з Полтавщини Людмилу Руденко Google помістив на дудл

27.07.2018, 15:31 Переглядів: 3 029

 

 Чим відома землячка

Сьогодні, 27 липня, героїнею нового дудлу Google стала українка, наша землячка, Людмила Руденко - перша чемпіонка світу серед шахісток Радянського Союзу та друга чемпіонка світу з шахів серед жінок, а також вона рятівниця трьох сотень дітей. 


Google присвятив Руденко новий дудл*, створений в стилі 60-х років минулого століття, коли і відбувалися найяскравіші перемоги Лариси Володимирівни. Гросмейстер зображена в оточенні шахових фігур.
 
Жінка одягнена в яскраве ошатне плаття, на голові - модна в ті роки зачіска у вигляді каре. Чемпіонка зображена біля шахової дошки, вираз обличчя замислений.


 

27 липня у 1904 році в Лубнах Полтавської області, народилася одна з найавторитетніших шахісток світу. Через 24 роки вона вперше в легендарній кар'єрі займе перше місце, перемігши на Московському жіночому чемпіонаті 1928 року. Цей тріумф був однією з багатьох її перемог на престижних змаганнях. Титул українка завоювала на турнірі 1949-1950 років в Москві, набравши 11,5 очок з 15 можливих. Звання вона захищала наступні три роки.


Людмила Руденко померла в травні 1986 року. А в 2015-му її включили до Світової зали слави шахів.


 


Врятовані діти

Досягнення Людмили Руденко не обмежуються лише спортом. Під час Другої світової війни вона допомогла врятувати приблизно 300 дітей з Ленінграда.


На початку війни Руденко працювала на заводі, що виробляв озброєння. В липні 1941 року завод терміново евакуювали в Уфу, а діти робітників залишилися в місті, їх забрати не встигли.


Коли стало зрозуміло, що блокада неминуча, Людмила Руденко повернулася до Ленінграда і організувала спеціальний потяг, який вивіз дітей до батьків до того, як місто оточили.


Попри всі свої успіхи на спортивній арені, за життя саме цей вчинок Руденко називала найбільшим досягненням в своєму житті.


 


Вважається, що саме шахістка Людмила Руденко відкрила шлях жінкам у "великі шахи".


*Дудл для Google або тематичні малюнки Google (кривульки, малюнки) - своєрідні заставки, які з'являються на домашній сторінці Google з нагоди визначних подій.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх