Відкладіть двадцятку на пам'ять: Нацбанк ввів оновлену 20-гривневу банкноту

25.09.2018, 15:32 Переглядів: 9 198

 

Яка вам до вподоби: нова чи стара?

Від сьогодні, 25 вересня, Національний банк України ввів в обіг оновлену банкноту номінальною вартістю 20 гривень зразка 2018 року з удосконаленою системою захисту.



Це - третя банкнота в новому банкнотному ряді національної валюти, який оновлюється з  2014 року. Першочергово виготовили та ввели в обіг близько 5 млн штук оновлених двадцяток, які розподілили між банками України. Банки, в свою чергу, забезпечать новими банкнотами українців.


Чи треба міняти

 

Банкноти зразка 2003 та 2018 років перебуватимуть в обігу одночасно. Після введення нових двадцяток не потрібно обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

 

Станом на початок вересня цього року, кількість 20-гривневих банкнот в обігу - майже 125 млн штук, а це близько 4,4% від загальної кількості банкнот. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені двадцятки зразка 2003 року.


Що змінилося


За дизайном новенька двадцятка наслідує оновлені сотню та п'ятисотку.

 

З лицьового та зворотного боків на ній збережені основні зображення банкноти зразка 2003 року: портрет Івана Франка та зображення будівлі Львівського оперного театру на звороті.

 

При цьому портрет Івана Франка переміщено у центр банкноти, за аналогією із портретами на 100 гривнях зразка 2014 року та 500 гривнях зразка 2015 року. Збільшено зображення номіналу, покращено знак для розпізнавання людьми з вадами зору.

 

Розмір нової банкноти аналогічний розміру попередньої двадцятки - 69х130мм.

 

Чому саме така


За кольором нова банкнота, як і попередня, – переважно зелена. За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе на дотик легко визначати номінал та унеможливлює перероблення банкнот малих номіналів на великі шляхом додавання нулів.

 

Як захищена


На оновленій банкноті містяться такі елементи захисту:


  • багатотоновий водяний знак – видиме під час розглядання банкноти проти світла зображення портрета Івана Франка, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти;
  • захисна стрічка – повністю занурена в товщу паперу полімерна стрічка видима під час розглядання лицьового боку банкноти проти світла (стрічку зміщено від центру банкноти для покращення зносотійкості банкноти);
  • оптично-змінна фарба (OVI), якою виконано стилізоване зображення квітки на лицьовому боці банкноти, що змінює колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з пурпурного (малиново-фіолетового) на оливково-зелений;
  • покращений ультрафіолетовий захист;
  • змінений та удосконалений (на зворотному боці) інфрачервоний захист;
  • серійний номер чорного кольору, що виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

 


Яка вам подобається більше: нова чи стара?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх