Костянтин Красовський перевірив, чи забруднює КЗТВ повітря у Кременчуці

10.07.2018, 10:26 Переглядів: 2 669

Кременчуцький завод технічного вуглецю відповів на резолюцію Костянтина Красовського до підприємств промислового вузла міста щодо забруднення повітря у Кременчуці. У вівторок, 3 липня, його запросили на завод, щоб він особисто побачив усі тонкощі виробництва.


  

- На підприємство прибув близько 10.00. Запахів шкідливих речовин не відчув, - розповідає політичний діяч. – Біля центральної будівлі росте купа дерев і кущів. Загалом, повітря таке ж, як і в центрі міста. Нічого іншого не помітив.


Кременчужани, які проживають на Молодіжному, скаржаться на неприємний запах пізно ввечері. Вони підозрюють, що це відбувається тому, що заводи промвузла Кременчука здійснюють шкідливі викиди вночі.


Директор КЗТВ В'ячеслав Яворський під час зустрічі повідомив, що на їхньому підприємстві викиди з цистерн роблять виключно вдень, оскільки в іншому випадку виникає загроза життю робітників.


- Працювати з цистернами вночі - це великий ризик для працівників. Ми несемо відповідальність за людей, їхню безпеку, тому дотримуємося встановлених правил і здійснюємо викиди лише у світлу пору доби. Якби на нашому заводі було перевищення гранично-допустимих концентрацій, як про це пліткують, це загрожувало б життю працівників,
зазначив Яворський.


За його словами, на КЗТВ працює ліцензована лабораторія, яка виконує необхідні заміри. Протягом останніх 16 років на підприємстві не було жодної аварії. А за увесь час існування заводу надзвичайних ситуацій було дві - у 1987 та в 2002 роках. Наразі на підприємстві використовується коксохімічна сировина, випарювання можливі до 10-15 метрів. Сам же процес виробництва відбувається закритим полімерним способом.


- Звинувачення у наш бік необґрунтовані. Ми маємо на руках докази того, що показники ГДК на заводі техвуглецю не завищені. Представникам ЗМІ я вже заявляв про те, що у бік заводу відбувається політичний тиск, ігри, наприкінці яких хочуть отримати бажаний результат,
- каже директор КЗТВ.


З лютого до червня 2018 року науковці Інституту громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України, з якими КЗТВ уклав угоду, провели низку досліджень. Вони з’ясували, що вміст сполук важких металів на підприємстві суттєво менший за встановлені нормативи. А за межами території заводу показники ще значно менші. На підприємстві всі резервуари містять фільтри зі зборів викидів. До вересня цього року запровадять збір та спалювання парів із резервуарів, які мають неприємний запах.


Костянтин Красовський повідомив, що там, де відбувається сам процес виробництва, відчувається неприємний запах, але це властиво підприємствам хімічної промисловості.


 


- Біля самих резервуарів та іншого обладнання неприємний запах є, але він терпимий. З іншого боку заводу, де адмінкорпус і прохідна, нічого не відчувається. Не відчув я запаху і за межами заводу.


Крім цього, до міськради КЗТВ подало інформацію стосовно того, що у 2017 році були впроваджені заходи зі зменшення використання природного газу в котлах-утилізаторах на 90%. Це дозволило зекономити природний газ і зменшити викиди в атмосферне повітря, що запобігає забрудненню навколишнього середовища. Завдяки використанню екологічних програм викиди ЗР від джерел підприємств зменшилися у 5 разів.


- Ввечері того ж дня, після 21 години, я під’їхав до КЗТВ для огляду труби, де знаходиться реактор. Ззовні не помітив ні чорного, ані білого диму. Також не відчув неприємних запахів процесу виробництва. Мене вражає політика місцевої влади, яка вибірково почала звинувачувати одне підприємство із усього промислового вузла. Чому така упередженість? Підприємство працює в закритому циклі 24 години на добу, що унеможливлює викиди в окремому періоді часу. У нашому місті знаходяться такі гіганти, як нафтопереробний завод, ТЕЦ та інші підприємства. Чому чиновники не бажають допомогти громаді Кременчука позбутися отрути в повітрі, а влаштовують політичні ігрища? На мою думку, деякі політичні ділки незадоволені своєю зарплатнею, тому займаються шантажем. На жаль, доказів я не маю. Та й керівництво підприємства уникає цієї розмови, проте підставою для такого твердження слугує вибірковість «народних слуг»,
- каже Красовський.


Із розмови з керівництвом КЗТВ стало відомо, що до 3 вересня цього року заплановано встановлення системи зі збору з технологічних фільтрів речовин із подальшим їх спалюванням. Це унеможливить присутність неприємних запахів не лише за межами виробництва, але й безпосередньо на території заводу, що створить комфортні умови для робітників. Технологічна інновація перетворить КЗТВ на одне з екологічно безпечних підприємств в Україні в сфері хімічної промисловості.


- На підприємстві працює 520 працівників, усі вони офіційно працевлаштовані і отримують надбавки за роботу в сфері хімічної промисловості. Продукт виробництва КЗТВ йде на експорт та є основою для виготовлення відомих усьому світу автомобільних покришок. КЗТВ наповнює місцевий і державний бюджети, впливає на ріст внутрішнього валового продукту (ВВП). У цивілізованих країнах місцева влада створює для таких підприємств сприятливі умови, адже вони є запорукою розвитку територіальних громад. На жаль, у Кременчуці влада не має бажання знайти злочинців, які щодня труять громаду. Вона воліє перекладати увагу зі своєї безвідповідальності на конфлікт між мешканцями мікрорайону Молодіжний та промисловими підприємствами.


- Я, зі своїми колегами, однозначно продовжу пошуки підприємств, які забруднюють повітря нашого міста, з подальшим притягненням їх до відповідальності. Переконаний, що підприємства, які не порушують норм викидів хімічних речовин у повітря, будуть відкриті для громади і нададуть підтвердження своєї непричетності до злочину. Нагадую, що резолюція, яку ми скерували на підприємства, має характер не лише вимоги, але й умови співіснування Кременчуцької громади з підприємствами промислового вузла нашого міста, – зазначив Костянтин Красовський.



Прес-служба Костянтина Красовського

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх