Чому в багатьох кременчужан раптово виникли у травні борги за гарячу воду

21.06.2018, 08:28 Переглядів: 6 254

 

Борги пов'язані з перерахунком невикористаних сум субсидій

Анатолій, мешканець провулку Правобережного, 4, що на Раківці, ошелешений рахунком за гарачу воду за травень на 3 100 гривень, який виставили йому в червні.


- Отримав ось такий рахунок за комуналку. Чи можете допомогти мені з ним розібратися? Питання, як з нульовими показанням лічильника мені нараховано 82 куба гарячої води, якщо її на Раківці немає з квітня? - обурюється мешканець.


 


За словами Анатолія, раніше ніякий борг у платіжці не фігурував. У платіжці написано, що це «перерахунок невикористаних субсидій», є посилання на Постанову КМУ №534 (від 23.08.16 року). Споживач дивується: якщо він не використав субсидії, звідки ж тоді в нього ще й борг?


Перерахунок невикористаних сум субсидій, відповідно до згаданої Постанови, за тепло і гарячу воду проводять виробники/виконавці послуг по закінченні опалювального сезону — 1 травня. (На даний час субсидія призначається окремо на опалювальний та неопалювальний періоди, відтак наступний перерахунок невикористаних сум буде 1 жовтня.)


Виконавцем послуги з постачання гарячої води на Раківку є КП «Теплоенерго», відтак «ТелеграфЪ» звернувся за роз'ясненнями до абонентського відділу цього підприємства.


У «Теплоенерго» кажуть — ситуація типова, але лише для тих споживачів, хто мав власні борги за гарячу воду за минулий опалювальний сезон.


Перерахунок здійснюють за простою формулою: від нарахованої суми субсидії відмінусовують фактичну вартість послуг (за опалювальний сезон) — це й буде сума невикористаної субсидії, яка повертається до Держбюджету. Більш детально про перерахунок - за посиланням нижче. Проте варто врахувати, що після змін, внесених наприкінці травня, невикористані суми субсидій за газ (на газову колонку) та за електроенергію (на освітлення), теж повертаються у бюджет (раніше залишалися на особових рахунках споживачів).



Але те, що економить споживач протягом опалювального сезону, зараховується на наступні розрахункові періоди як оплата за послугу, у тому числі — обов'язкової частки платежу (те, що має платити споживач за винятком субсидії). Так передбачає чинне Положення з призначення субсидій.


Наприклад, споживач зекономив на гарячій воді у листопаді, у цьому випадку сума економії буде зарахована за грудень — обов'язкова частка платежу споживача зменшиться.


Проте варто розуміти, що це правило діє лише у відношенні до послуг, спожитих за опалювальний сезон. Тобто погасити за рахунок субсидії, наданої на опалювальний сезон 2017-2018 року, борги минулого опалювального сезону — не вийде, пояснили в «Теплоенерго».


- Якби на травень 2017 року у цього споживача не було власних боргів, у травні 2018 року на суму 3 100 гривень фігурувала б переплата (за рахунок субсидії), і вона була б без проблем знята та повернута до Держбюджету, - пояснив начальник абонвідділу підприємства Володимир Кійло.


Людям радять не накопичувати борги, тим більше, що зараз при наявності заборгованості понад 340 гривень за період понад два місяці субсидії не призначають.


Залишається питання до коректності виставленя рахунків: протягом опалювального сезону споживач не бачить в платіжках минулорічний борг, а бачить лише переплату по субсидії, яку він повністю не використовує. Та у травні наступає той момент, коли виявляється, що борги не погашені.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх