«Стріляємо з гармати по горобцях»: на КВБЗ популярно пояснили, чому Раківці потрібна нова котельня

13.06.2018, 14:30 Переглядів: 3 985


Потужності ТЕЦ вагонзаводу повною мірою не використовуються — і тому вона економічно неефективна, крім того є питання технічної надійності

На ПАТ КВБЗ популярно пояснили, чому Раківці терміново потрібна нова котельня, яка забере на себе функції, що нині виконує ТЕЦ вагонобудівного заводу. Це — продовження теми, яку депутати-вагонобудівники розпочали 7 червня на спільному засіданні депкомісій з питань бюджету та ЖКГ.




На корпоративному сайті підприємства опублікована стаття головного енергетика ПАТ КВБЗ Олега Константинова. Зокрема, він наголошує, що ТЕЦ не використовує свої потужності, а відтак її експлуатація не є економічно доцільною:


«ТЕЦ ПАТ «КВБЗ» уведено в експлуатацію в 1953 році. До 1986 року вона нарощувала свої потужності, переважно з виробництва теплової енергії відповідно до перспективи розвитку мікрорайону й промислового сектора правобережжя м. Кременчука. Після розпаду СРСР докорінно змінилися напрями розвитку в теплопостачанні споживачів. Змінилася структура цін на енергоносії, з'явилися нові энергоефективні технології й устаткування.


2006 року керівництво міста листом за підписом міського голови Миколи Глухова повідомило завод про те, що теплову енергію будуть закуповувати для потреб району тільки протягом найближчих 10 років. Також протягом двох останніх десятиріч від постачання тепла від ТЕЦ ПАТ «КВБЗ» через різні причини відмовилися практично всі промислові споживачі правобережжя (ПАТ «КСЗ», Крюківське кар’єроуправління, ін.). Внаслідок цього, сьогодні ТЕЦ використовує 70 Гкал/год при встановленій потужності 380 Гкал/год. Як кажуть, стріляємо з гармати по горобцях. Тому питання подальшого забезпечення теплом як з погляду економічної доцільності, так і з погляду технічної надійності й можливості здійснювати теплопостачання взагалі, є сьогодні вкрай актуальним».


Олег Константинов нагадує, що ще 2 лютого 2016 року сесія міськради ухвалила рішення про затвердження плану будівництва комунальних теплогенеруючих потужностей у мікрорайоні Раківка. Було встановлено граничний термін виконання – не пізніше 1 року 6 місяців від моменту ухвалення рішення.


«План передбачав введення в експлуатацію 2/3 потужностей (квартали 4,74,94) в 2016р. і 1/3 потужностей (квартали 44, 248, 247, 244) в 2017р. Запуск модульних котелень було заплановано на початок опалювального періоду 2017-2018 років», - нагадує Олег Константинов.


Проте наразі питання з фінсансуванням котельні так і не вирішено, хоча підрядна організація «Котлогаз» навіть попередньо розробила проект будівництва. Але згоди з потенційним інвестором — Європейським інвестиційним банком — не досягнуто.

За інформацією головного енергетика ПАТ КВБЗ, вартість будівництва нової котельні — 200 млн грн. Проте наразі невідомо, чи будуть ці кошти?


Олег Константинов наводить більш успішний досвід залучення інвестицій міською владою, зокрема, у сусідньому місті Горішні Плавні:


«Крім того, є де запозичити досвід залучення європейських інвестицій. Наприклад, у КП «Теплоенерго» м. Горішні Плавні. 1 червня поточного року відбулося підписання договору про відкриття кредитної лінії між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та комунальним підприємством. Місто змагалося за ці гроші з 20 претендентами з інших населених пунктів України. Як передбачається, 5 млн євро підуть на реконструкцію головної котельні міста, що забезпечує теплом 85% жителів. У даний час це найбільший проект у країні з реалізації енергозберігаючих технологій, який підтримали міжнародні донори. Замінити старі теплотраси і придбати нові котли, зменшивши споживання газу, цього хоче домогтися за три роки міський голова Горішніх Плавнів Дмитро Биков.


Раніше, у січні 2017 року, із заводу промислових котлів з Німеччини до Горішніх Плавнів було відправлено новий водогрійний котел Bosch Unimat UT-HZ потужністю 30 МВт для системи міського опалення. Повна вартість котла складає 20,2 млн грн. За умовами укладеного контракту спочатку було внесено аванс в розмірі 6 млн грн. У цілому проект передбачає заміну всіх старих агрегатів двома котлами Bosch Unimat UT-HZ потужністю по 30 МВт кожний та двома твердопаливными котлами по 4 МВт кожний».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх