Кременчужан запрошують на фестиваль Meridian Poltava за участі Сергія Жадана й поетів зі Швеції, Німеччини та України

6.06.2018, 15:31 Переглядів: 2 387

 

Проведіть вихідні не так як зазвичай

З 8 по 10 червня у Полтаві пройде Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava. В ньому візьмуть участь представники вищої поетичної ліги зі Швеції, Німеччини та України.



Поети зберуться, щоб прочитати вірші у різних локаціях Полтави та Решетилівки. Також поети спілкуватимуться з учасниками. Будуть проведені екскурсії містом, відбудуться покази фільмів, проводитимуться презентації книжок, вистави тощо. А 9 червня о 23:00 відбудеться виступ групи «Жадан і Собаки». Про це повідомила прес-служба фестивалю. Вхід на усі заходи – вільний.


До відома, Міжнародний поетичний фестиваль Meridian вперше був проведений у 2010 році у Чернівцях. Далі заходи проходили щорічно і більшість з них відбувалася також у Черівцях. Лише у 2016-му фестиваль проводився одразу у 5 містах: Києві, Чернівцях, Львові, Берліні та Франкфурті-на-Майні.


Цього року організатори вирішили провести захід у Полтаві та Решетилівці. Пояснили це ти, що хочуть вшанувати пам’ять жертв Полтавської битви.


Полтавська битва відбулась у 1709 році. І, на думку організаторів фестивалю, за реальною статистикою, у 1709 році під Полтавою було вбито близько 11 тисяч шведів, німців, фінів, росіян, українців тощо. Загалом — 23 тисячі військовополонених, лише шоста частина яких повернулася додому.


 


Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Poltava – це данина пам’яті жертв Полтавської битви. Полтава – це поезія, але поезія-реквієм.

В рамках триденного фестивалю у Полтаві виступатимуть поети, серед яких - впливові журналісти, професори, а також члени Нобелівського комітету з літератури. Зокрема, Інгрід Калленбек (Швеція), Борис Райтшустер (Німеччина), Томас Йеннефельт (Швеція), Мацей Заремба (Швеція), Ева Стакельберг (Швеція), Дональд Бустрьом (Швеція), Пер Вестберг (Швеція), Елізабет Хьюрт (Швеція), Мальте Перссон (Швеція), Агнета Плейєль (Швеція), Галина Крук (Україна), Едуард Скрипа (Україна), Маріана Скрипа (Україна), Золтан Алмаші (Україна), Андріи? Тучапець (Україна), Люба Євгенія (Україна), Міріам Драгіна (Україна), Юрій Андрухович (Україна), Ірина Цілик (Україна), Катя Петровська (Німеччина), Андрій Любка (Україна), Ігор Померанцев (Великобританія-Україна), Сергій Жадан (Україна), Оксана Забужко (Україна). Під час дійства зі сцени звучатимуть тексти іноземних авторів українською мовою.


Програма фестивалю складається з двох частин:

  • дводенної культурологічної прогулянки містом із зупинками у місцях, які репрезентують Полтаву для поетичних читань і перфомансів. Для цього задіяні більше 10 місцевих локацій.
  • Друга частина передбачає літературні і дискусійні заходи у Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» й м. Решетилівка Полтавської області протягом одного дня.

З детальною програмою фестивалю можна ознайомитись ТУТ.

Автор: Анна Сорочан
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх