Діагноз “туговухість”  - як  знову відчути всю повноту життя?

25.05.2018, 13:28 Переглядів: 1 301

 

Діагноз «туговухість» ще не означає, що ви неповноцінна людина, тобто для впадання в депресію немає абсолютно ніяких підстав. Туговухість - це стан, до якого більшість людей спокійно адаптується. Правильно підібраний слуховий апарат і трохи терпіння допоможуть вам знову відчути всю повноту життя. Щоб виключити прикрі помилки й непорозуміння при підборі слухового пристрою, звертайтеся виключно до фахівців з перевіреною репутацією. У Центрі «Беттертон» не тільки проводять необхідні дослідження, а й допомагають навчитися сприймати слухову реабілітацію позитивно.


На підставі даних аудіограми лікар підбирає слуховий  апарат, головна функція якого полягає в посиленні раніше не чутних для пацієнта звуків і перетворенні надто гучних звуків у приємні для сприйняття. Однак варто усвідомлювати, що придбання слухового апарату не є панацеєю. Знадобиться час, іноді тривалий, щоб створилася стійка звичка. Приготуйтеся до того, що потрібно буде вчитися заново сприймати тисячі відтінків звуків, якими сповнене навколишнє середовище, адже всі вони будуть звучати для вас по-новому.


Проблеми, яких не варто боятися на початку застосування слухового пристрою:

- Дискомфорт не буде тривати вічно. Спершу переважна більшість пацієнтів відчувають неприємні відчуття, і це нормально, адже в вусі знаходиться чужорідний предмет. Згодом ці відчуття притупляться, але якщо цього не станеться, обов'язково проконсультуйтеся з протезистом: можливо, буде потрібно відкоригувати форму слухового апарата;

·   Відлуння буде звучати доти, поки ваш слух не адаптується до нових обставин. У перші дні носіння слухового пристрою декому здається, ніби їх власний голос звучить неприродно голосно та резонує. Якщо подібне не припинилося з часом, попросіть лікаря ще раз відрегулювати прилад;

- Сторонні шуми при бесіді мобільним телефоном, на жаль, іноді неминучі. Для того, щоб запобігти виникненню зайвих шумів, перед придбанням слухового апарату протестуйте його.


При будь-яких підозрах на те, що пристрій не працює належним чином, звертайтеся за підтримкою до лікарів нашого центру. Вони підкажуть, у яких ситуаціях потрібно просто трохи перечекати, а у яких - пристрій потребує прочищення або зміни налаштувань.

Співробітники Центру «Беттертон» рекомендують пам'ятати про наступне правило, дотримуючись якого адаптація до пристрою відбудеться на диво гладко й без ексцесів: у перші дні намагайтеся носити прилад нечасто, досить двох годин щодня. Ігноруйте місця скупчення людей, прислухайтеся до власного організму. Якщо ви відчуваєте втому, краще зняти прилад з тим, щоб знову надіти його, коли відпочинете.


Не відмовляйтеся від допомоги люблячих друзів і родичів. Щоб ваше спілкування проходило максимально приємно, неодмінно повідомте їм про невеликі вимоги:

- стояти лицем до лиця, щоб ви могли їх бачити;

- говорити чітко, ясно і розбірливо;

- не включати у вашій присутності радіо або магнітофон.

Безумовно, дотримання цих простих правил знадобиться тільки на той період, поки ви повністю не зріднитися зі своїм слуховим апаратом.


Етапи звикання
В процесі носіння слухового приладу не забувайте, що вам потрібно буде послідовно пройти всі етапи для швидкого звикання.

1. На першому етапі постарайтеся навчитися співвідносити звуки із зоровими образами. Новачки зазвичай скаржаться на те, що навколо дуже багато всіляких звуків. Такі скарги логічні й зрозумілі. Людину, яка довгий час перебувала у повній (або майже повній тиші, звуки і шуми, що встигли стати незвичними, можуть сильно шокувати. Починайте згадувати відмінність звуків води, що крапотить, наприклад, від дзюрчання струмочка. Тоді вам буде легше орієнтуватися у насиченому звуками світі.

2. На другому етапі потрібно буде попрацювати з промовою. Хтось із ваших близьких може читати з вами разом, щоб ви могли, не дивлячись на жестикуляцію і рухи губ, розуміти, про що йде мова.

3. Третій етап пов'язаний з роботою в групі. Якщо голос однієї людини ви вже вмієте розпізнавати, це зовсім не означає, що голоси інших людей будуть звучати ідентично. Звуки, що видаються кожною людиною, унікальні, і вам слід вчитися відрізняти голос одного від голосу іншого.

4. На четвертому етапі можна приступати до прослуховування радіо передач. Вам буде складніше сприймати голос людини, що не знаходиться безпосередньо поруч.

5. На п'ятому етапі, завершальному, ви зустрінетесь з більш складними акустичними обставинами, де мова буде завуальованою або приглушеною іншими шумами. Якщо на цьому етапі у вас все вийде, значить, можна стверджувати, що і з попередніми чотирма ви впоралися на відмінно.


Центр «Беттертон» в Кременчуці, де практикується індивідуальний підхід до кожного, бажає, щоб ви якомога швидше знову зустрілися з втраченим світом звуків. Якщо треба, ви можете записатися на прийом до фахівця, зателефонувавши по одному з вказаних нижче телефонів або заповнивши онлайн форму на сайті www.bettertone.com 


(0536) 70-06-12

(097) 555-48-18

(099) 430-85-15

Автор: на правах рекламы
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх