Кременчуцькі викладачі презентували книгу про «Польську операцію» на Полтавщині

20.05.2018, 12:03 Переглядів: 3 157

  

Книга вийшла двома мовами й презентована президентам України та Польщі

Викладачі Кременчуцького національного університету презентували у Полтаві книгу «Польська операція» в Полтавській області в 30-х роках ХХ століття». У книзі розповідається про дослідження 100 архівних кримінальних справ стосовно етнічних поляків репресованих під час «Польської операції» на Полтавщині.


Над книгою працював авторський колектив: Жанна Осикович, Сергій та Дмитро Сезини, Дар’я Василенко та Володимир Маслак.


Завдяки розсекреченню архіву СБУ у 2015 році науковці отримали доступ до справ репресованих. Робота над дослідженням та написанням тривала понад рік.


 


- Розшифровували далі поляків, які потрапили під «Польську операцію», після прийняття наказу народним комісаром внутрішніх справ Миколою Єжовим в серпні 1937 року. Було дано завдання викрити і знищити «фашистко повстанческое шпионское диверсионное пораженческое террористическую деятельность польской разведки». В планах підготовки до подальшого поділу Європи, так званого пакту Молотова - Ріббентропа, і подальшої війни необхідно було на думку радянського уряду прикордонні райони «зачистити» від «потенційних колабораціоністів» які мріяли про відновлення Речі Посполитої, - розповів «Телеграфу» керівник авторського колективу книги, завідувач кафедри українознавства Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, доктор історичних наук, професор Володимир Маслак.


В Полтавській області було репресовано 1312 поляків. У першу книгу увійшло 100 біографій. Ще частина біографій залишилася неопрацьованою.


Книга видана двома мовами польською та російською.


- Нас іноді питали, чому не українською. Ми зробили це, щоб залишити мову тих органів, якою проводилися масові репресії. Залишити автентичні документи, щоб звучала оригінальна мова, - пояснив Володимир Маслак.


Книга складається з двох частин: одна присвячена засудженим за ст.54 п.6-11 за тероризм, шпигунство та контрреволюційну діяльність, друга присвячена дружинам і рідним репресованих і страчених за «не донесення» на своїх рідних (ст. 56 п.12 Кримінального кодексу Української радянської соціалістичної республіки), за цією статтею рідні підлягали засланню в Казахстан та обмежувалися в правах.


За словами Володимира Маслака, справи переглянуті в період «хрущовської відлиги», більшість реабілітували.


- Репресовані отримували великі терміни й згідно зі статистикою в перший рік люди гинули взимку через те, що 50% не мали ні взуття, ні одягу, також відповідного харчування. Великі терміни, це та ж сама смертна кара тільки уповільненої дії, - додав Володимир Маслак. - Масові репресії спростовують радянську конституцію, яку проголошували найдемократичнішою в світі.


Згідно зі статтею, поляки отримували термін від 6 місяців до смертного вироку. І слідчий вирішував, фактично, долю людини. Дуже багато вироків, адже за кожного виявленого польського шпигуна отримував 50 рублів премії, грошові нагороди ставили репресії на масовий конвеєр. Від арешту до виконання «вищої міри» покарання минала одна доба, тобто ні про яке правосуддя навіть не йшлося. У 60-80-х роках більшість репресованих реабілітували.


- Є навіть одна справа слідчий Зіньківського району у 1941 році розстріляний за фальсифікацію справ. Тобто сама ця репресивна система визнала, що є фальсифікації, - зазначив керівник авторського колективу книги.


Поляки завдяки опрацьованим архівним матеріалам матимуть змогу дізнатися долю про своїх рідних, адже в радянський час на запити поляків їм відповідали, що доля невідома.


- Польська операція - один з епізодів з масових репресій. Були також українська (Голодомор 1932-1933), німецька та кримськотатарська операції. В планах Радянського союзу була можлива війна з Туречинною і треба було знищити базу, боялися, що татари можуть підтримати, - додав Володимир Маслак.


Книга вийшла за підтримки обласної спілки поляків в Україні та її голови Віктора Маренича. Кременчужани можуть ознайомитися з книгою у бібліотеці по вул. Європейській, а от книга польською мовою доступна в інтернеті на сайті Custom Lab. За даними цього сайту книгу презентували президентам Польщі та України.


 

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Департамент освіти і науки Полтавської ОДА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх