«Чи зможу я тепер оформити субсидію?» – питають читачі «Телеграфа»

12.05.2018, 08:39 Переглядів: 21 690

 

На запитання читачів «Телеграфа» стосовно змін у порядку призначення субсидій відповіла заступник начальника управління соцзахисту населення Наталія Герасименко. Ситуації, про які запитують наші читачі, є типовими та можуть стосуватися інших людей

«Дохід менший за мінімалку. Чи буде субсидія?»

«Мій офіційний дохід 1750 гривень на місяць, але ФОП запевняє, що платить за мене ЄСВ у повному обсязі, і нібито я убезпечена – субсидію призначать. Але дохід менший за мінімалку, то чи буде мені призначена субсидія? І якщо вона буде призначена, то з якого доходу виходитимуть при нарахуванні: з  умовного доходу 5286 гривень чи з мого реального офіційного доходу. Вікторія».


Враховуючи, що середньомісячний сукупний дохід працездатної особи менший за мінімальну заробітну плату, субсидія у даному випадку не призначається, що передбачено абз. 3 п.п. 3 п. 6 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 21.10.1995 №848 (зі змінами та доповненнями, далі - Положення). 


Проте за зазначених умов житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії, виходячи із конкретних обставин, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. При цьому дохід буде враховано на рівні 3-х розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи (на даний час це 5 286 гривень). І лише у разі, коли буде доведено, що особа перебуває у складних життєвих обставинах, комісія може ухвалити рішення про врахування доходу на рівні одного прожиткового мінімуму (на даний час — 1762 грн).



Про механізм отримання субсидії орендарем

«Скажіть, будь ласка, чи зможу я оформити субсидію, якщо я орендую квартиру, а її власник проживає за межами України. І якщо ваша відповідь «так», підкажіть, будь ласка, механізм її отримання. Мамутов Олег.»


За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору найму (оренди) житла, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Для цього необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем фактичного місця проживання та подати заяву, декларацію, договір оренди та довідки з підприємств-надавачів послуг про нарахування плати за житлово-комунальні послуги на орендарів.


«Який дохід ФОПа враховуватимуть під  час нарахування субсидії?»

«Хотілось би знати, який дохід ФОПа враховуватимуть під  час нарахування субсидії на наступний період. Особливо щодо ФОПа по 2-й або 3-й групі, який платить справно ЄСВ 819,06 грн? Читач сайту telegraf.in.ua»


Відповідно до  п.12 Положення для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від отриманих (не  отриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід, обчислений у таких розмірах мінімальної заробітної плати, встановленої станом на кінець періоду, за який враховуються доходи:- однієї мінімальної заробітної плати — для платників єдиного податку першої групи (наразі це 3 723 грн);- двох мінімальних заробітних плат — для платників єдиного податку другої групи (7 446 грн);- трьох мінімальних заробітних плат — для платників єдиного податку третьої групи (11 169 грн).При цьому не враховується дохід, отриманий самозайнятою особою, та дохід від провадження підприємницької діяльності, інформацію про які подано ДФС на запит структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.



Чи можна отримати субсидію на будинок понад 200 кв м?

«Прочитав публікацію про перегляд субсидій. У мене питання: ми з дружиною обоє пенсіонери, не працюємо. На двох отримуємо пенсію менше 5,5 тис. грн. Крім нас у будинку прописані та проживають: дочка (на даний час знаходиться в декретній відпустці, дитині 6 місяців, 01.11.2017 р. нар., прописана). Також прописані і проживають онук-учень 11 класу, онучка 01.04.2015 р. нар. Проживаємо ми в приватному будинку з опалювальною площею 231 м.кв. Отримуємо субсидії. Скажіть, будь ласка, нас торкнуться зміни в нарахуванні субсидій? Сергій Миколайович»


Від редакції: просимо уточнити, як саме торкнуться зміни, і якщо родина втрачає право на субсидію (площа будинку понад 200 кв м), то чи зможуть вони претендувати на субсидію, наприклад, розділивши особові рахунки.Відповідно до п.п. 1 пункту 6. Положення житлова субсидія не призначається (у т. ч. на наступний період), якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, у яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування). Тобто, судячи з описаних обставин, дана родина втрачає право на субсидію.


Якщо в житловому приміщенні (будинку) є кілька розділених особових рахунків, для призначення житлової субсидії склад кожного із таких домогосподарств визначається за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. При цьому до складу різних домогосподарств у межах одного житлового приміщення (будинку) не можуть входити члени однієї сім’ї.


Чи може безробітний з доходами від депозитів претендувати на субсидію?

«Я маю кілька депозитних вкладів у банках, отримую на руки відсотками +5200 гривень. Безробітний, на обліку в Центрі зайнятості не перебуваю і не планую. Зі мною прописана в квартирі лише моя мама, у якої лише пенсія, в сумі +1700 гривень. Чи зможемо ми розраховувати на субсидію? Ігор». 


Відповідно до пункту 10 Положення до сукупного доходу не враховуються доходи від розміщення депозитів. У даному випадку права на призначення субсидії сім’я не має.



Наостанок: До редакції продовжують надходити запитання з приводу нового порядку призначення субсидій. Якщо ви ще не знайшли відповідь у цій публікації, не переживайте: ми опублікуємо її пізніше.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх