Як доходи зятя тепер впливатимуть на субсидію тещі? Або що змінилося з першого травня

7.05.2018, 13:00 Переглядів: 38 014

Відтепер при розрахунку субсидії враховуватимуться доходи всіх членів сім’ї особи зі складу домогосподарства, навіть якщо вони зареєстровані за іншою адресою


Із першого травня уряд суттєво змінив Порядок призначення субсидій та інші документи, які впливають на її призначення. 



 

Ми продовжуємо роз'яснювати новації. Цього разу мова піде про суттєві зміни в обчисленні доходів домогосподарства при призначенні субсидії. Відтепер враховуються доходи не лише осіб, яким призначається субсидія, але й членів їх сім’ї, навіть якщо ці люди зареєстровані (проживають) за іншою адресою. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.


Квартира в кожного своя, але доходи - докупи

Що це означає? Наприклад, дружина та чоловік зареєстровані кожен у своїй квартирі. Кожен із них може звернутися по субсидію на своє житлове приміщення. Але якщо раніше при призначенні субсидії їхні доходи враховувалися кожному окремо за місцем реєстрації (чоловікові – на його квартиру, дружині – на її квартиру). Тепер же враховуватиметься їхній сукупний дохід, причому – двічі, якщо вони оформлюватимуть субсидії кожен на свою квартиру.

 

У якому випадку доходи зятя вплинуть на субсидію тещі

Як розраховуватиметься дохід, якщо разом з батьками зареєстрований хтось із повнолітніх дітей, які вже створили свою родину? Заступник начальника управління соцзахисту Крюківського району Наталія Герасименко пояснила, що в цьому випадку у загальний дохід домогосподарства підлягають врахуванню і доходи молодої родини.

Наприклад, донька зареєстрована разом з матір’ю, а чоловік доньки зареєстрований окремо. Проте доходи зятя все одно впливатимуть на субсидію тещі. Однак, якщо молода родина фактично мешкає окремо (наприклад, наймає житло), тоді можна скласти акт про не проживання – тоді при призначення субсидії батькам не враховуватимуться доходи повнолітніх дітей. Рішення про це приймає комісія при органі соцзахисту.

 

Член родини без доходів – халепа, якої не позбудешся

Проте у новому Положенні про субсидії є виняток з цього правила, який одразу не помітиш «неозброєним оком», бо один пункт документу відсилає до іншого. Фактично ж, як пояснила Наталія Герасименко, суть винятку в тому, що зі складу сім’ї за актом про не проживання неможливо виключити навіть повнолітніх дітей, які мешкають окремо, якщо вони не мають ніяких доходів (та/або їхній сукупний дохід менший за мінімальну зарплату, або не сплачене ЄСВ).


Як ми писали раніше, якщо у складі родини є непрацююча особа, що не має доходів, Положення передбачає, що субсидія в цьому випадку на загальних підставах не призначається. Але можуть бути винятки – і рішення приймає комісія. Якщо родина опинилася в складних життєвих обставинах (або непрацюючий – це студент денної форми навчання, який не отримував стипендію) дохід непрацюючого враховується як один прожитковий мінімум працездатної особи – 1762 гривні. Але загальне правило при визначенні доходів, коли в особи вони офіційно відсутні – це три прожиткових мінімума для працездатних осіб – 5 286 гривень.


Отже, повнолітні діти, зареєстровані разом з батьками-пенсіонерами, тягтимуть їх «на дно», якщо не працюють і не мають доходів для призначення субсидії.


Якщо повнолітні діти зареєстровані окремо, то вже інше домогосподарство, не пов’язане спільним побутом (з точки зору Сімейного кодексу), і батьки можуть бути спокійні за свою субсидію.


На замітку

Субсидія не призначається автоматично на новий період, якщо чоловік (або дружина) не зареєстровані за адресою домогосподарства – таким родинам обов’язково треба звертатися до органів соцзахисту та заповнювати заяву або декларацію. Це стосується й родин, яким субсидію було призначено раніше не на всіх зареєстрованих, а на тих, хто фактично проживає; і родин, у складі яких є непрацюючі громадяни працездатного віку – як уже сказано, в цьому випадку субсидія призначається (або не призначається) за рішенням комісії.




Куди звертатися за довідковою інформацією щодо перепризначення субсидій


Управління соцзахисту Крюківського району

Телефони: 6-13-63, 6-01-20

Адреса: вул. І. Приходька, 90, кім. 111.


Управління соцзахисту Автозаводського району

Телефони: 77-29-95, 77-32-28 
Адреса: просп. Свободи, 66.

 

Графік роботи управлінь соцзахисту: з понеділка по четвер - з 8.00 до 17.00, у п’ятницю - з 8.00 до 16.00.


Теги: доходы
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх