Боржників по аліментах не пустять на вибори і звільнятимуть з керівних посад

20.04.2018, 12:01 Переглядів: 2 981

 

Другий пакет новацій від Мінюсту посилює відповідальність неплатників аліментів, пропонується ще й пеня на прострочену заборгованість

19 квітня міністр юстиції Павло Петренко презентував у Верховній Раді другий пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Про це повідомляє прес-служба Мінюсту. Запропоновані новели є продовженням реалізації ініціативи Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває.




За словами міністра юстиції, після прийняття другого пакету запропонованих змін українці, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 6 місяців, не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та будуть позбавлені можливості брати участь у виборах.


«Більше того, якщо хтось вже працює в органах влади, а його заборгованість перевищила 12 місяців – це буде підставою для звільнення такого чиновника чи припинення його повноважень. Це нововведення примусить неплатників, які роками ховалися за депутатськими значками чи посвідченнями держорганів, виплатити заборговане», - заявив Павло Петренко.


Ще одна ключова новація – нарахування чималої пені на суму заборгованості у разі, якщо аліментних забув про утримання дитини більше, ніж на рік:

  • 20% додатково від суми заборгованості, якщо аліментник не платить рік;
  • 30% додатково від суми заборгованості, якщо аліментник не платить два роки;
  • 50% додатково від суми заборгованості, якщо аліментник не платить три роки.

«Не платити аліменти має бути максимально невигідно», - така позиція міністра юстиції.


Напрацьований пакет нововведень також передбачає автоматичний арешт коштів боржників та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт. Санкцією за таке правопорушення може бути навіть ув’язнення на строк до двох років.


Павло Петренко звернув увагу на те, що стягувачі у судових справах щодо утримання дітей звільняються від сплати авансового внеску не лише за рішеннями про стягнення аліментів, а й за рішеннями про стягнення додаткових витрат на дитину.


Також Мінюст виходить з ініціативою збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Нині – це менше 1000 гривень. Павло Петренко сподівається, що Верховна Рада підтримає ініціативи Мінюсту, а поки що це - проект. 


Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Погляд
Теги: должники
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх