Кременчужан закликають стати патронатним вихователем

15.04.2018, 14:07 Переглядів: 6 295

 

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не має перевищувати 3 місяці

У Кременчуці запроваджуватимуться послуги сімейного патронату, про це повідомляє прес-служба мерії Кременчука. 

6 квітня виконавчий комітет Кременчуцької міської ради прийняв рішення про експериментальне впровадження послуги сімейного патронату (патронату над дітьми) як складової діючої в м. Кременчуці у 2018 році системи підтримки сімей з дітьми та забезпечення прав дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах чи залишилися без піклування.


Сімейний патронат – це інноваційна комплексна соціальна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин (СЖО).


Патронатні вихователі – унікальна для України професія, що з'явилася в рамках соціального експерименту, початого Партнерством «Кожній дитині» у 2009 році. Примітно, що у світі робота патронатними батьками – це поширена і дуже почесна практика. Патронатні батьки проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними мамою і татом.


Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили влаштування дитини, але не має перевищувати 3 місяці.


У разі, якщо біологічні батьки позбавляються прав щодо виховання дитини, патронатний вихователь забезпечує підготовку дитини до постійного влаштування, надає підтримку у налагодженні стосунків дитини (відповідно до вимог законодавства) опікуном/усиновителем/прийомними батьками.


Хто може стати патронатним вихователем?

  • громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;
  • мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;
  • мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);
  • не мають судимості;
  • стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
  • одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;
  • зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;
  • пройшли навчання та отримали довідку та рекомендацію за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Важливо підкреслити, що патронатні вихователі:


- не залишаються наодинці з проблемами дитини та її біологічної сім’ї;
- працюватимуть у складі команди професіоналів-однодумців (відповідно до випадку: спеціалістів служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фахівців із соціальної роботи, соціальних працівників, педагогів, психологів, медиків, юристів та ін.), які підтримають та забезпечать необхідну допомогу у догляді, вихованні і розвитку влаштованої під патронат дитини;
- взаємодіятимуть (у разі потреби) з біологічною сім’єю влаштованої дитини через спеціаліста-посередника, відповідального за ведення конкретного випадку;
- пройдуть тренінгові навчання за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі.
 
Юридичною підставою встановлення патронату над дитиною та влаштування до сім’ї патронатного вихователя є Договір про патронат (договір про тимчасове влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя), який укладається після прийняття рішення про влаштування дитини між органом опіки та піклування, патронатним вихователем та батьками дитини.


Ефективність справи оцінюється за результатами реінтеграції дітей чи постійного влаштування в сім’ї.


Професійна діяльність патронатного вихователя має циклічний характер та складається з таких обов’язкових етапів:
- основної діяльності по догляду та вихованню дитини/дітей, тимчасово влаштованих до сім’ї патронатного вихователя. Цей етап може тривати від декількох днів до 3-х місяців, в окремих випадках до 6 місяців;
- аналіз та підведення підсумків після завершення перебування в сім’ї дитини (дітей), підготовка звітів та рекомендацій по завершенню перебування дитини (дітей), надання підтримуючих послуг біологічній чи новій сім’ї дитини, підготовка прийому наступної дитини.


Відповідно до ст. 255 Сімейного Кодексу України патронатний вихователь зобов’язаний:


- забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
- створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
- співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначених органом опіки та піклування;
- забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
- сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.


За більш детальною інформацією звертайтеся до Кременчуцького  міського центру соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді
за адресою: вул. Академіка Маслова, буд. 15/4, контактні телефони: (05366) 3-21-50, (096) 728 42 08

Теги: патронат
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх