Кременчужанам показали «Посттравматичну рапсодію», де головну роль сепара зіграв АТОвець із Кременчука

21.03.2018, 13:06 Переглядів: 4 600

 

На зустріч із Дмитром Корчинським, Тарасом Компаніченком, Назаром Борушоком, Олексієм Сердюком та кременчужанином Артемом Безверхим зібралася повна зала Міського палацу культури

У Міському палаці культури Кременчука вщент заповнена зала зустріла творчу групу української епічної драми «Посттравматична рапсодія». Прем'єра фільму вже відбулася у кількох обласних центрах України, але такого ажіотажу гості не очікували. Головний герой фільму Назар Борушок поділився з «Телеграфом», що в Івано-Франківську «яблуку ніде було впасти», але зала була меншою і вміщувала до 250 глядачів, а в Кременчуці велика заповнена зала.


Перед прем'єрою фільму актори та автор драми Дмитро Корчинський поспілкувалися з журналістами.


 

Стрічка розповідає про бійця добровольчого батальйону «Донбас» Сашка, який виживає після обстрілу під Іловайськом. Контужений боєць пробирається до своїх. Дорогою зустрічає неочікуваних супутників і ворогів, воїнів різних історичних епох минулого: києворуської доби, гетьманщини, махновщини, Другої світової війни.


Музика у фільмі звучить у виконанні кобзаря, лідера гурту «Хорея Козацька», заслуженого артиста України Тараса Компаніченка. Серед пісень є і сучасні, й такі, що відповідають історичним періодам, представленим у стрічці.


Сама п’єса побачила світ ще у 2016, тоді з’явилася ідея екранізації. У 2017 році постановка з успіхом пройшла у Києві, Маріуполі, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Коломиї.



Три дні зйомок, нульовий бюджет і гонорар – міномет


Зйомки фільму відбулися наприкінці 2017 року і тривали протягом трьох днів у київському павільйоні, а на четвертий – в оперному театрі. Стрічку знімали на волонтерських засадах. З реквізиту – костюми з кіностудії Довженка і автентична музейна зброя.


- Повнометражний фільм, який триває 107 хв., ми зняли за три дні. Фільм насичений правдивими діалогами, його можна не дивитися - лише слухати. Мене вразила гра тих людей, які не мають стосунку до акторської майстерності, але вони є ветеранами АТО. Той самий Артем. У нас була прем'єра в Івано-Франківську, де мене запитали, в якому театрі грає цей актор, - розповів Назар Борушок, який зіграв головну роль у стрічці. - У фільмі історія про одного добровольця, але у кожного своя історія. І ми мусимо про них знати й пам'ятати.


Фільм створений добровольцями та волонтерами про добровольців і волонтерів


- В Україні наразі добровольці та волонтери діють краще, ніж ті, хто призваний за контрактом, вони більш мужні й кваліфіковані. До останнього часу медслужба ЗСУ була на плечах волонтерів. І те, що зараз медична служба на належному рівні, то теж заслуга волонтерів, - розповів автор сценарію Дмитро Корчинський.


Актори та бійці знімалися в фільмі на волонтерських засадах. Єдиним, хто попрохав гонорар, був актор Анатолій Пашинін, який родом із сусіднього Світловодська. Він попрохав 120-міліметровий міномет.


Не зіграв зло, а показав його


Ролі сепаратиста з окупованої території, так званої «ДНР», зіграв АТОвець із Кременчука Артем Безверхий. Це його перша роль у кіно і, сподівається, не остання.


 


- Найважче було перебороти страх під час зйомок фільму. Якщо порівнювати мій стан під час оборони Донецького аеропорту і на знімальному майданчику, то під час зйомок було важче. На війні я розумів, що буде, якщо я зроблю щось не так, а тут я не розумів. Ми одного разу взяли у полон сепаратиста, то я у фільмі маю вигляд «побогаче», ніж той, кого ми взяли. Він мав настільки жалюгідний вигляд, що ми навіть нічого йому не зробили, - поділився Артем. - Я не був на стороні зла, а показав, як воно виглядає.


Акторський склад


Серед акторів, що знімалися у фільмі, багато бійців добровольчих батальйонів та Збройних сил. Зокрема кременчужанин Артем Безверхий – учасник оборони Донецького аеропорту, боєць 81 десантно-штурмової бригади. Марат Сайфулін, Андрій Ватолкін, Олексій Середюк, Максим Михайлов, Олександр Тищенко, Юрій Горовець у 2014 - 2015 були бійцями добровольчих батальйонів «Свята Марія», «Азов», «Шахтарськ». Анатолій Пашинін – відомий російський та український актор, після початку російсько-української війни воює добровольцем на боці України (боєць 8-го ОБ УДА «Аратта») та Юлія Тайра Паєвська (парамедик ASAP «Ангели Тайри») приїхали для зйомок із фронту. Автор сценарію Дмитро Корчинський, актори Олексій Середюк і Марат Сайфулін брали участь у штурмі Іловайська у серпні 2014.


Фільм не політкоректний і написаний у стилі хронік Шекспіра


За словами автора Дмитра Корчинського, це - інтелектуальний арт-хаус.


- Тут хороша і якісна операторська робота, тут головне не спецефекти, а якість діалогів, нюанси гри акторів і сюжету. Це на війні ми можемо собі дозволити недостатньо переконливі вибухи, мало крові у поранених, але в кіно все серйозно, - сказав Дмитро Корчинський.


Ідея написання виникла, коли він воював під Іловайськом. Саме тоді Дмитро Корчинський вирішив зіткнути добровольців різних епох.


- Гостро відчув, що ми ж воюємо в тих же місцях, де воювали предки. Вперше біля річки Калки вийшли на борню з ордою у 1223 році. Потім на тому ж рубежі воювали з тою ж самою ордою предки в складі військ Великого князівства Литовського. Згодом діяла армія УНР. А зараз наші шанці проходять по шанцях, які вибудовував Манштейн (німецький воєначальник часів Третього Рейху - ред). І частково наші солдати сидять у бетонованих бліндажах і шанцях Манштейна 1943 року. 700 років війна триває на тому ж самому рубежі з невеликими перервами проти одного й того ж самого ворога. Проти монгольської орди, московської орди, а зараз путінської орди.


 


Після фільму концерт заслуженого артиста України Тараса Компаніченка


До фільму, на жаль, не увійшли всі 12 пісень, які підкреслювали п'єсу і передавали дух різних епох. Тому після перегляду фільму кременчужани мали унікальну можливість послухати всі 12 композицій.


«За Україну» (О, Україно! О, рідна Ненько)


«Завжди буде Україна» на слова Дмитра Корчинського, музика - Тараса Компаніченка

Фото: Олександр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх