Що загрожує кременчужанам, які самовільно залишили військову частину

17.03.2018, 12:02 Переглядів: 5 183

 

Кременчуцький об'єднаний міський військовий комісаріат нагадує про відповідальність

Кременчуцький об'єднаний міський військовий комісаріат нагадує про вчинення дій, спрямованих проти порядку проходження військової служби.


Самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 407)

Кримінально караними є самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез'явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез'явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби, але не більше місяця (ч. 1 ст. 407); самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також нез'явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад десять діб, але не більше місяця, або хоч і менше десяти діб, але більше трьох діб, вчинені повторно протягом року (ч. 2 ст. 407); самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез'явлення вчасно без поважних причин на службу тривалістю понад один місяць, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті (ч. 3 ст. 407); самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез'явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці (ч. 4 ст. 407).


Дезертирство (ст. 408)

Дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилення від військової служби, а також нез'явлення з тією самою метою на службу у разі призначення, переведення, з відрядження, відпустки або з лікувального закладу (ч. 1 ст. 408); дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 408); діяння, передбачене частинами першою або другою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці (ч. 3 ст. 408)


Злочини проти встановленого порядку несення військової служби


Ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншім способом (ст. 409). 

Кримінальну відповідальність тягнуть ухилення військовослужбовця від несення обов'язків військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби, підроблення документів чи іншого обману (ч. 1 ст. 409).


Відмова від несення обов'язків військової служби (ч. 2 ст. 409).

Діяння, передбачені частинами першою або другого цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці (ч. 3 ст. 409).


Характеристика адміністративної відповідальності військовослужбовців


Одним із важливих заходів у роботі щодо зміцнення військової дисципліни, законності та правопорядку серед військовослужбовців Збройних Сил  України є притягнення правопорушників до юридичної відповідальності.


Адміністративна  відповідальність військовослужбовців  наступає у випадках   передбачених   Кодексом  України  про  адміністративні правопорушення, за умови, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.


Стаття 172-10. Відмова від виконання наказу або інших законних вимог командира (начальника)

Відмова від виконання законних вимог командира (начальника) - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-11. Самовільне залишення військової частини або місця служби

Самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до трьох діб - тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до п’яти діб.

 

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, -  тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк від п’яти до десяти діб.


Стаття 172-12. Необережне знищення або пошкодження військового майна

Необережне знищення або пошкодження зброї, бойових припасів, засобів пересування, військової і спеціальної техніки чи іншого військового майна - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-13. Зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем

Незаконне використання військовою службовою особою транспортних засобів, споруд чи іншого військового майна, використання військовослужбовця для виконання завдань, не пов’язаних з військовою службою, а також інше зловживання владою або службовим становищем, вчинене з корисливою метою чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, - тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Примітка. Під військовими службовими особами розуміються військові начальники, а також інші військовослужбовці, які обіймають постійно чи тимчасово посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним дорученням повноважного командування.


Стаття 172-14. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-15. Недбале ставлення до військової служби

Недбале ставлення військової службової особи до військової служби -тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-16. Бездіяльність військової влади

Умисне невжиття заходів щодо припинення злочину, що вчиняється підлеглим, або ненаправлення військовою службовою особою до органу досудового розслідування повідомлення про підлеглого, який вчинив кримінальне правопорушення, а також інше умисне невиконання військовою службовою особою покладених на неї службових обов’язків - тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-17. Порушення правил несення бойового чергування

Порушення правил несення бойового чергування (бойової служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України, - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

 

Стаття 172-18. Порушення правил несення прикордонної служби

Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України, - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-19. Порушення правил поводження із зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення

Порушення правил поводження із зброєю, а також боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, а також з радіоактивними матеріалами - тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.


Стаття 172-20. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями

Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів на території військових частин, військових об’єктів або виконання ними обов’язків військової служби в нетверезому стані - тягнуть за собою накладення штрафу від сімдесяти до ста сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до п’яти діб.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх