Війна Оксани Піддубної: хроніка бойових дій

15.03.2018, 16:48 Переглядів: 7 437

 

Вже скоро ми дізнаємось, чи збудуться пророцтва депутата Піддубної

У Кременчуці вже третій місяць не проводять сесію міської ради. Так вирішив міський голова Малецький. У січні він заявив, що сесії надалі збиратимуться раз на квартал – це, на його думку, законно та економічно обгрунтовано.


Проти рішення міського голови публічно виступила лише депутат міськради Піддубна. Вона заявила, що непроведення сесії щомісяця – це порушення закону, яким передбачено, що земельні питання мають розглядатися на сесіях міськради не рідше, ніж раз на місяць. Депутат також зазначила, що, за відсутності сесій міськвиконком зможе за схемою “мовчазної згоди” тишком-нишком протягти земельні питання “потрібних людей” без обговорення на сесіях та без публічного розголосу. Депутат Піддубна вбачала у такій схемі великі корупційні ризики.



Частина депутатів із Піддубною навіть погодилися і теж заговорили про “мовчазну згоду” при вирішенні земельних питань.

А потім депутат Піддубна почала збирати підписи депутатів для скликання сесії міськради 21-го лютого, а не колись через три місяці, як того захотів міський голова. Щоб скликати сесію у такій ситуації, потрібні голоси третини депутатів – у нашому випадку, 14-ти. Та пропозицію Піддубної офіційно підтримали лише 9 депутатів:

Гордєєва, Павленко, Костромінов, Кавунник, Сідерка, Іванян, Терещенко Костянтин, Порицький, Грінченко. Підписний лист перед вами.

 

 Це все. Тож 14 підписів Піддубна не зібрала, і сесію 21-го лютого не скликали.

Наразі березень. І перша у 2018-му році сесія відбудеться 29-го березня. Тоді ж ми й побачимо, чи мала депутат Піддубна сенс, коли стверджувала, що проведення сесій раз на три місяці посилює корупційні ризики та створює зручний для влади безлад і мішанину.


 Про корупційні ризики зможемо говорити лише після сесії, за результатами ухвалених рішень. А вже сьогодні можемо сказати, що на сесію виносять 137 питань. Як ви вважаєте, чи реально депутату добросовісно вивчити перед сесією усі 137 питань, зокрема і земельних?


“ТелеграфЪ» запитав Оксану Піддубну, чи вона й сьогодні переконана, що сесії треба проводити раз на місяць, а не на квартал? Депутат відповіла:


 

– Наразі я ще більше у цьому переконана. Учора відбулося засідання президії. Ми вже знаємо, що на сесію винесли 137 питань! Хіба може депутат уважно вичитати усі ці тексти? Я вважаю, влада на чолі з мером робить це цілеспрямовано, бо за такої кількості питань, у такій каламутній воді найзручніше протягти, не привертаючи уваги, сумнівні та шкідливі для громади рішення! Я й далі вимагатиму проведення сесій щомісяця! Не треба так відверто дурити виборців.


Хроніка бойових дій:


 Після провалу зі збором голосів для проведення сесії 21-го лютого депутат Піддубна могла би поставити на цьому крапку. З політиками таке трапляється – гучно пообіцяв, активно почав, а потім тихо здувся. Натомість Піддубна збором підписів не обмежилась. Вона наполягає на тому, що сесії міськради – зокрема по земельних питаннях – мають відбуватися щомісяця, і міський голова зловживає службовим становищем, коли відтерміновує їх проведення. Депутат Піддубна намагається це довести:


29.01.2018 – депутат Піддубна надіслала меру Малецькому звернення з вимогою провести сесію міськради 21-го лютого.


08.02.2018 – мер Малецький відповів листом, що підстав для проведення сесії, яку вимагає скликати Піддубна, немає.


14.02.2018 – депутат Піддубна звернулася до кременчуцької поліції із заявою про вчинення мером Малецьким кримінального правопорушення – зловживання службовим становищем. Кременчуцька поліція нічого не відповіла депутату Піддубній.


19.02.2018 – депутат Піддубна звернулася зі скаргою на бездіяльність кременчуцької поліції до голови Нацполіції та до міністра внутрішніх справ. Ані міністр, ані голова Нацполіції Піддубній поки не відповіли.


23.02.2018 – депутат Піддубна звернулася зі скаргою до Автозаводського суду. Вона вимагає, щоб суд зобов’язав кременчуцьких поліцейських почати кримінальне провадження за її заявою щодо перевищення мером міста службових повноважень.



А як вам така версія?


 Отже Оксана Піддубна та ще певна кількість депутатів вважають, що міський голова Малецький вирішив скликати сесії рідше, щоб створити можливість для вирішення сумнівних земельних питань шляхом “мовчазної згоди”.

 Натомість “мовчазна згода” може бути не єдиною причиною такого рішення. На думку “Телеграфа”, ще одну дуже імовірну причину непроведення сесій підказав (або виказав) радник міського голови, депутат Руслан Ульянов. Він озвучив її у коментарі для “Телеграфа”, у матеріалі про відкладені сесії та “мовчазну згоду”. Ось фрагмент того інтерв’ю:


 

– Пане Ульянов, тобто ви не заперечуєте проти такої практики проведення сесій? (“ТелеграфЪ»)
– Я не заперечую. І один із основних моїх мотивів – це те, що завдяки позиції деяких політичних фріків сесія у нас перетворилася на театралізовані вистави, де люди бігають, кричать, скликається поліція, і всі смакують ці обставини. Фактично відбувається делегітимізація влади. Тобто влада виставляється клоунами… Нехай це краще буде раз на три місяці, краще мінімізувати, ніж такі шоу влаштовувати. (Ульянов)


 Чуєте, що сказав радник міського голови? “Влада виставляється клоунами. Нехай це краще буде раз на три місяці”.


 Звісно, ми можемо вважати цю позицію особистою позицією депутата Ульянова, але він – радник міського голови. Тож, цілком імовірно, він озвучив ще одну з причин відкладення сесій. Адже сесії минулого року відчутно погіршили імідж команди влади і мера зокрема. В сесійній залі тоді обговорювались питання підвищення тарифів “Теплоенерго” (і мер це підвищення підтримував), підвищення тарифів на обслуговування багатоквартирних будинків керуючими компаніями (і мер був за), кредит на 8 мільйонів євро тощо. А були ще й зовсім скандальні сесії, коли розглядалися питання щодо земельної ділянки по вулиці Флотській, де спливало прізвище нардепа Шаповалова.

 Тож цілком імовірно, що фіолетова команда влади вирішила проводити сесії рідше, щоб і далі реалізувати власні рішення, але вже без такого розголосу. А на додачу ще й позбавити громадських активістів та різних депутатів-протестувальників можливості виступати на сесійному майданчику та розповідати, яка ця влада, та які вона ухвалює рішення.





Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх