Недосипання дитини може призвести до неврозів, - лікар соматичного профілю

14.03.2018, 10:38 Переглядів: 11 857

 

В.о. завідуючої денним стаціонаром соматичного профілю Вікторія Гура розповіла, що необхідно зробити, щоб сон вашого малюка був здоровим, а дитина - щасливою

Сон - одна з найважливіших складових компонентів режиму дня дитини. Якщо діти погано сплять, від цього страждають і вони самі, і оточуючі їх дорослі. Організація дитячого сну - це організація здорового сну всіх членів сім'ї. Навіщо ж дитині потрібен сон? Перш за все, щоб уникнути перевтоми, щоб активно розвивався мозок, відбувався ріст тіла та відпочинок всіх органів і систем. Крім того, повноцінний сон покращує настрій дитини, апетит і його інтелектуальний рівень.


 


- Дитині вкрай шкідливо постійно недосипати призначені години. Досить швидко це може привести до синдрому хронічної перевтоми і різного роду розладів нервової системи, аж до неврозів, - розповіла в.о. завідуючої денним стаціонаром соматичного профілю Вікторія Гура.


За словами лікаря, на відміну від дорослого, організм дитини активно росте і розвивається. Відомо, що процес росту залежить від взаємодії декількох гормонів. Головний серед них виробляється в гіпофізі. Протягом дня гормон росту захований, зате вночі, в той час як діти сплять, в крові міститься найбільша кількість гормону. Недостатня кількість сну в дитячому віці може спричинити за собою відставання в рості і уповільнення фізичного розвитку.


Вченими з різних країн було доведено, що ті діти, чия тривалість сну була обмежена, мали підвищені ризики проблем з слухняністю і поведінкою, у них виникала гіперактивність з синдромом дефіциту уваги.


Середня добова потреба сну у дітей така: до 3-х місяців - 16-20 годин; 6 місяців - 14,5 годин; 12 місяців - 13,5 годин; 2 роки - 13 годин; 4 роки - 11,5 годин; 6 років - 9,5 годин; 12 років - 8,5 годин.


Найбільш часті причини дитячого безсоння:

1. Переїдання або недоїдання

2. Збудження активними іграми або казками на ніч

3. Потреба уваги у дітей, мами яких працюють


Якщо ви усунете хоча б одну з існуючих проблем, сон вашої дитини покращиться.


Пам'ятайте, дитина не зможе самостійно знайти і подолати проблеми. Допоможіть їй в цьому, щоб вона змогла завжди вас радувати своєю усмішкою. Адже сон - це важлива ланка в правильному розвитку дитячого організму!


Головне питання не в тому, скільки всього спить дитина, а в тому, як саме і коли вона це робить.


Щоб сон малюка був глибоким, спокійним рекомендується:

  • Вкладати дитину в один і той же час
  • За декілька годин до сну перейти до більш спокійних ігор або читання. Не хвилювати дитину перед сном ні активними іграми, ні появою гостей, ні гучним обговоренням минулого дня. Гарним завершенням вечора буде прогулянка на свіжому повітрі, потім ванна, вечірнє годування та ритуал, який готує до швидкого засипання
  • Провітрюйте. У кімнаті має бути прохолодно
  • Вимкніть джерела гучного звуку і приглушіть світло
  • Гучна музика, згідно з дослідженнями, не дає малюку глибоко заснути, а внаслідок неглибокого сну дитина не отримує необхідного відпочинку. Якщо сім'я живе в одній кімнаті, то це не повинно бути перешкодою для дотримання режиму. Можна і говорити один з одним, але не дуже голосно; можна включити радіо, телевізор, але не на повну потужність. Ці монотонні подразники навіть сприяють розвитку сонного гальмування, і ніколи не слід забувати відкривати кватирку: свіже повітря сприяє розвитку нормального сну

Постільні премудрості для найменших


Дитячий матрац повинен бути рівним, пружним, точно відповідати розмірам ліжечка і щільно прилягати до її стінок, щоб голова, рука або нога малюка випадково не опинилися в цьому отворі.


Подушки немовлятам не підходять, але можна покласти під голову складену вчетверо пелюшку: вона буде вбирати вологу, якщо малюк спітніє або зригне.


Правильна атмосфера: поставте ліжечко подалі від вікна і радіаторів опалення. Вікно - джерело світла, яке може будити малюка завчасно, протяги небезпечні застудами. А поруч з батареями малюк може перегрітися, адже комфортною для сну вважається температура 18-21 °С. Тому не забувайте провітрювати кімнату перед сном.


Крім біологічної схильності малюка до здорового сну, є й об'єктивні умови повсякденного життя. Щоб дитина краще спала вночі, потрібно дотримуватися певних принципів поведінки. Вчіться розпізнавати ознаки сонливості і укладайте дитину в ліжечко, як тільки їх помітите.


Але також варто пам'ятати, що і надлишок сну також не на користь дитині. Діти, які сплять надмірно довго, можуть бути млявими і непривітними, малоактивними і рухливими, частіше вередувати і хворіти. Тому важливо уважно стежити за тривалістю сну дітей. Головні умови для нормального сну у дитини - спокійна доброзичлива обстановка всередині сім'ї і дотримання режиму.

Теги: дети сон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх