Після 15-го березня кременчужанам краще не помирати? (оновлено)

14.03.2018, 08:55 Переглядів: 11 378

 

Українців лякають тижневими чергами на поховання через зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Тепер документи для поховання оформлятимуть через суд. Що робити родичам ані у суді, ані у поліції чітко сказати не можуть

15 березня вступають у дію зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які зобов’язують слідчі органи майже усі свої дії погоджувати через суд. Це ж стосується й видачі так званої довідки про смерть. Навіть, якщо людина померла власною смертю – перед тим, як поховати, документи потрібно оформлювати через суд. На прийняття рішення у судді буде 72 години.


Зміни у законодавстві були прийняті ще у жовтні 2017 року, але на поверхню халепа «сплила» лише зараз. У терміновому порядку МВС та кілька нардепів подали до Верховної Ради законопроект для внесення змін, але чи затвердять їх та спростять життя й смерть людям – прогнозувати важко. Навколо проблеми багато припущень й політичного піару. Минулого тижня на прес-конференції у столичній інформаційній агенції Голос.ua експерти коментували новації у законодавстві й озвучили із якими проблемами можуть зіткнутися українці вже 15 березня. «ТелеграфЪ» зібрав для вас те, що важливо знати й розуміти.


Що змінилося

Раніше, коли помирала людина, до неї виїжджала «швидка» й слідчо-оперативна група поліції. Лікар констатував смерть, а слідчий відправляв тіло до моргу з постановою на проведення судово-медичної експертизи. За словами колишнього заступника голови головного слідчого управління МВС України Григорія Мамки, з 15 березня слідчому заборонять призначати експертизу, натомість зобов'яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду.


До чого це може призвести?

Родичі можуть довго чекати, щоб поховати померлого. Для корупціонерів відкривається благодатна нива на темі смерті – щоб прискорити поховання, люди пропонуватимуть хабарі поліцейським, суддям, експертам, патологоанатомам. За припущенням деяких ЗМІ, тіла померлих не будуть без рішення суду прийматимуть до моргу. Натомість юрист Олександр Климчук вважає, що тіло за будь-якої умови відправлятимуть в морг. Проте до розтину приступатимуть значно пізніше – поки не отримають ухвалу суду. Тому морги можуть виявитися переповненими.


Чи відмінять скандальний закон

Поданий за ініціативи Нацполіції, Кабінету Міністрів й групи нардепів законопроект може змінити ситуацію на краще. Верховна Рада працює 13 й 14 березня, але на темі смерті може бути забагато політичного піару.


Що робити та чого очікувати кременчужанам?

Сьогодні, 14 березня, у Кременчуцькому відділі поліції журналістам обіцяють дати пояснення щодо ситуації.  


Прес-служба Автозаводського районного суду на прохання «Телеграфа» дала роз'яснення. Згідно з оновленим Кримінальним процесуальним кодексом:

  • клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа;
  • з 15.03.2018 усі клопотання в межах досудового розслідування повинні подаватися до Октябрського районного суду м. Полтава, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться ГУНП в Полтавській області як юридична особа – Кременчуцький ВП ГУНП в Полтавській області не є юридичною особою, зареєстрованою у встановленому законом порядку;
  • згідно із ст. 242 та 244 КПК, слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення причин смерті;
  • клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування (Октябрьский районний суд Полтави), не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду.

Повний текст можна прочитати на сайті Автозаводського райсуду.


Доповнено: 


За словами керівника Кременчуцької місцевої прокуратури, Руслана Кривоноса, якщо смерть людини не є насильницькою, у процедурі нічого не зміниться:


- Померла людина. Викликається лікар. Наприклад якщо він спостерігався, хворів і у нього були хвороби, які привели до смерті, виїжджає лікар по місцю мешкання і виписує довідку про смерть. На підставі цієї довідки прокуратура видає дозвіл на видачу трупу, і родичі можуть забрати та поховати. Все, як і було раніше. Що стосується кримінальної смерті або смерті, для яких потрібна судмедекспертиза... як правило, це якщо людина померла на вулиці, померла молода людина (до пенсійного віку), або людина не спостерігалась у лікаря, або медик не може визначити 100% причину смерті. У такому випадку буде виїздити слідчий. Видаватиметься направлення на СМЕ. І там вже після отримання ухвали слідчого буде проводитися експертиза.


За словами Р. Кривоноса, направлення на СМЕ видаватиме слідчий. Далі тіло направлятимуть в бюро СМЕ, де воно і очікуватиме ухвали суду. Рішення видається протягом 5 днів з моменту надходження до суду. 


Як повідомив прокурор, ці рішення видаватимуть місцеві суди - Крюківський районний суд та Автозаводський районний суд. 

Автор: Стас Константинов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх