Коли будинковий лічильник тепла дає вигоду

10.03.2018, 08:08 Переглядів: 6 826

 

Мешканець «сталінки» на вулиці Соборній, 29 розповів «Телеграфу», як споживачі стали економити завдяки тепловому лічильнику. Проте платити менше стали не одразу — минулого року отримали захмарні платіжки, а потім почали регулювати температуру теплоносія

Ігор Борщик — один із активних мешканців, які прагнуть впливати на стан будинку та на платіжки за компослуги. Ми познайомилися з ним після того, як «Телеграфъ» опублікував статтю «Лічильник рахує: скільки тепер коштує спека у квартирах». Нагадаємо, у ній ми писали, що з лічильником мешканці будинку №4 у провулку Правобережному стали платити набагато більше, і навіть субсидія не врятувала, бо витрати тепла вийшли за межі соціальної норми. А все, що понад норму, споживач оплачує зі свого гаманця.


Ігор Борщик відгукнувся на публікацію та розповів, як минулого року переконував своїх сусідів, що тепловий лічильник дасть їм вигоду, але лише за умови, якщо споживачі не опалюватимуть вулицю.


Насправді ж, коли встановили лічильник, люди спочатку стали платити набагато більше, ніж без приладу обліку. Зауважимо, що сталінки самі по собі є енерговитратними — це старі будинки з високими стелями, а що більший обсяг повітря, то більше гігакалорій треба, щоб його нагріти.


- Коли я говорив, що лічильник дасть нам вигоду, спочатку мені не вірили, - розповідає Ігор Борщик. - І справді, коли ввімкнули лічильник, за свою квартиру площею 81,2 квадратного метра у січні 2017 року я заплатив 3800 гривень (без субсидії). І бабусі, навіть із субсидіями, теж заплатили багато. І ось у березні минулого року ми скликали збори з приводу опалення. Я сказав, що є два шляхи – утеплюватися і регулювати опалення. І тепер я регулюю подачу теплоносія засувкою. Спочатку всі обурювалися, плакалися, що стало прохолодно у квартирах, але коли побачили платіжки – обурюватися перестали. У цьому році є квартири, які лише в січні почали платити за опалення, а в інші місяці все перекривала субсидія. А ось минулого року – не перекривала. Я, наприклад, у січні цього року заплатив 2000 гривень – це ж уже не 3800, як було минулого року. Тариф вийшов близько 25 гривень на квадратний метр. Але ж у мене велика площа квартири, є квартири по 43-45 квадратних метрів, і в них, відповідно, менші, ніж у мене, платежі – близько 1000 гривень за тепло. Усі задоволені. Тепер так: я вийшов – побачив, що кватирки відчинені, значить, спекотно. Пішов – прикрив засувку.


47,85 грн
таким був тариф за 1 кв м у будинку № 29 на вул.Соборній у січні 2017 року (після встановлення лічильника)


24,52 грн
таким став тариф у січні 2018 року, коли стали регулювати подачу тепла


- Як реагують у «Полтаваобленерго» та в керуючій компанії на те, що ви самі регулюєте засувку?
- Коли вони поставили лічильники, на кожному будинку повісили оголошення, що заборонено втручатися в роботу. Але ж я і не втручаюся в роботу лічильника. Ми лише регулюємо подачу тепла засувкою. Це – справа мешканців, спекотно нам чи холодно.
У будинках, де немає ініціативних мешканців, які слідкують за подачею теплоносія, рахунки на порядок вищі, - зауважує Ігор Борщик.


Він каже, що контролює й показники лічильника, які знімає «Полтаваобленерго», і вважає, що так мають робити усі свідомі співвласники. У будинку не створене ОСББ — дуже важко зорганізувати бабусь-пенсіонерок. Але, на переконання нашого співрозмовника, навіть без ОСББ співвласники можуть впливати на платіжки та контролювати надавачів послуг.


З утепленням — набагато складніше. Чинні «Правила надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» передбачають, що в разі встановлення лічильників їх показники враховуються пропорційно опалювальній площі квартир «за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку». Якщо утеплення не проводилося, споживач не оплачує опалення місць загального користування.
Але новий Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках» передбачає, що власники квартир і є співвласниками будинку. Тобто і справа утеплення покладається на них.


На замітку
Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (стаття 11) передбачає, що показники будинкового лічильника мають знімати за присутності споживача (або його представника) — отже, у співвласників є повне право контролювати зняття показників приладу обліку.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх