Варто знати кременчужанкам: яку роботу можна виконувати під час вагітності

26.02.2018, 10:33 Переглядів: 4 217

 

На що слід звернути увагу, якщо ви вагітні, але з різних причин не готові або не хочете поки йти у декретну відпустку

Ритм життя сучасних жінок дуже інтенсивний, і якщо ще 20-30 років тому питання «коли йти в декрет» для майбутніх мам не стояло, то зараз звичайна річ бачити вагітних, які працюють аж до пологів. Якщо вагітність протікає без загроз і ускладнень, лікарі радять сильно не змінювати спосіб життя, зовсім відмовляючись від роботи, однак поберегти себе все-таки варто. HeadHunter розбирався, на що варто звернути увагу, якщо ви вагітні, але з різних причин не готові або не хочете поки йти у декретну відпустку.


По-перше, вагітній жінці рекомендується перейти на інший вид діяльності, якщо робота пов'язана з:

  • великим фізичним навантаженням і підійманням важких предметів. Звичайно ж, не йдеться про роботу вантажника, це може бути комірниця або продавець у торговому залі;
  • тривалим перебуванням на ногах або у незручній позі (навпочіпки, на колінах, зігнувшись). До цього пункту належать продавчині в магазинах, перукарки, майстрині манікюру і педикюру;
  • діяльністю в нічний час, наприклад, оператор колл-центру;
  • роботою з хімічними препаратами, як, наприклад, лаборанти або викладачі хімії;
  • переохолодженням (якщо це зима і на вулиці -20?).


У жіночій консультації вагітна може попросити довідку про переведення на більш легкі види робіт. Згідно з цим документом роботодавець має надати їй щадний режим до виходу у декретну відпустку зі збереженням окладу.


Також необхідно виключити роботу, пов'язану з виробничою шкідливістю. Наприклад, вагітній жінці не можна працювати за швейною машинкою. Через постійні вібрації така робота може спровокувати передчасні пологи. Це саме стосується, наприклад, роботи за верстатом. Виробничий шум чи випаровування майбутній мамі також протипоказані – через них настає швидка загальна стомлюваність організму. Небезпечна для вагітних робота «в повітрі» – стюардеси.


Здавалося б, найбезпечніша робота – в офісі. Але і тут існують нюанси. Сидяче положення з 9 до 18 може призвести до застою крові у органах малого таза та нижніх кінцівках, що загрожує варикозним розширенням вен і може вплинути на розвиток дитини. Вагітним, які працюють в офісі, рекомендується робити регулярні 5-10-хвилинні перерви, ходити, робити легку фізичну гімнастику, не забувати про здорове харчування. Якщо є можливість – прилягти і відпочити.


Також потрібно звернути увагу на шкідливий вплив комп'ютерів – по можливості використовувати захисні екрани або окуляри і давати відпочинок очам.


Найчастіше робота у офісі, особливо якщо майбутня мама на відповідальній посаді, супроводжується постійними стресами, котрі можуть бути пов’язані із відрядженнями чи ненормованим робочим графіком а про їхній вплив на стан жінки і розвиток дитини відомо чимало.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: Аргументы и Факты
Теги: работа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх