Через 4 роки вбивцю загиблого на Майдані Ігоря Сердюка встановлено, але не покарано

18.02.2018, 17:01 Переглядів: 6 611

 

Підозрюваний у вбивстві кременчужанина Ігоря Сердюка під час Революії гідності знаходиться у розшуку


Сьогодні, 18 лютого, 4 річниця початку масових розтрілів на Майдані під час Революції гідності. 


Відеорозслідувачі Jus Talionis Reconstruction Lab., опублікували відеосинхронізацію першої частини подій 18 лютого на Майдані. Згідно з якою видно, що протягом 1,5 годин (від 13:30 до 15:00) під час мирної ходи до Верховної Ради правоохоронці та “тітушки” вже вбили (чи нанесли смертельні поранення) 6 активістам серед яких кременчужанин Ігор Сердюк.


Правоохоронці зачистивши з тітушками Маріїнський парк та Кріпосний провулок, продовжували наступ на Майдан Інститутською та, пізніше, вулицею Грушевського. Під час цього наступу продовжували гинути люди.


Лише після того, як правоохоронці оточили з двох боків площу та зайняли стратегічний верхній ярус - майданчики Жовтневого палацу та Глобусу, за дивних обставин гинуть рівно по двоє правоохооронців на Хрещатику та Інститутській. Після цього силовики отримують підставу (і команду) на зачистку.


Автори синхронізації наводять також похвилинний опис-реконструкію подій цієї частини дня 18 лютого, у якому відображені точні дані щодо часу і місця загибелі протестувальників та силовиків. Окремо наводяться дані про знищені докази - записи камер спостережень на будівлях, що належать державним установам та силовим відомствам. Цей епізод охоплює часовий проміжок від 15:39 до 17:26 18 лютого 2014 року.


Події до 15:39
В інтервалі від 12:30 до 13:00 з’явилась перша смертельна жертва цього дня – Захаров В.К. (1948 р.н.), технічний працівник (не мітингувальник, не правоохоронець, не “тітушка”) офісу Партії регіонів на вул. Липській, який загинув від отруєння чадним газом, що поширився внаслідок підпалу будівлі.


Протягом 1.5 годин (від 13:30 до 15:00) під час мирної ходи до Верховної Ради правоохоронці та “тітушки” вже вбили (чи нанесли смертельні поранення) 6-ох майданівців: Кіщука В.Ю. (1956 р.н.), Сердюка І.М. (1969 р.н.), Шаповала С.Б. (1969 р.н.), Корчака А.Б. (1964 р.н.), Дідича С.В. (1969 р.н., який внаслідок ударів правоохоронців по голові потрапляє під вантажний автомобіль) та нанесли тілесні ушкодження Мазуру А.А. (1987 р.н.), який помер згодом у лікарні.


До 15:39 мітингувальників уже відтіснили до перехрестя вул. Шовковичної та Інститутської, повністю зачистивши Маріїнський парк, Кріпосний провулок та частково вул. Інститутську.


За даними сайту texty.org.ua у вбивстві Шаповала, Сердюка та Кіщука обвинувачується Олександр Бєлов, харківський «беркутівець». В його рушниці знайшли сліди свинцю, на нього також вказують свідки. Певний період під час слідства він перебував у СІЗО, але у 2016 році суддя Лашевич присудив йому нічний домашній арешт, і зрештою у вересні 2017 року просто не явився до суду. Станом на зараз його оголошено в розшук.


  


Олександру Белову інкримінують:

ст.340 ч.1 (Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій - карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.)

ст.365 ч.3 (Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї - карається  позбавленням волі на строк від 3 до 8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років) 

ст. 115 ч.2 п.1 (Умисне вбивство двох або більше осіб - карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі)

ст. 263 ч.1 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами - карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років)


Його колега по стрільбі з Кріпосного провулку – беркутівець Віталій Гончаренко, який обвинувачується у замахах на вбивство, втік до Росії в квітні 2016 року, разом з ще трьома беркутівцями.


Всього по всім цим подіям денного часу 18 лютого є аж 5 фігурантів:

  • Бєлов (вбивство трьох) - в розшуку
  • Гончаренко (замах на вбивство, перевищення і тд) - втік до РФ
  • Шаповалов - підсудний командир харківської роти. Інкримінують перевищення, тілесні ушкодження різної тяжкості, перешкоджання журналістам ітд, вбивства не інкримінують. Знаходиться під вартою, триває суд
  • Лукаш - командир Харківського беркуту, теж різноманітні перевищення і перешкоджання, теж не інкримінуютья вбивства. Під особистим забов'язанням знаходиться
  • Пацеляк - командир Львівського беркуьу, плюс мінус те саме, що у Лукаша, теж під особистим забов'язанням.

...і все. Більше нікого.


Зауважимо, що для відеосинхронізації цього епізоду використано записи із 15 камер відеонагляду. Але кількість записів з камер повинна була б бути щонайменше вдвічі більшою. Одразу ж після подій 18-20 лютого 2014 р. відбулось знищення відеодоказів злочинів правоохоронців, в тому числі зникли записи із камер 4 підрозділів Державної служби охорони, а також чимало важливих фрагментів із записів банку “Аркада”. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх