Працівник хворіє та вирішив звільнитися? Як звільнити не порушуючи закон

14.02.2018, 11:02 Переглядів: 2 894

Оплата листка непрацездатності звільненому працівнику та сплата податків. Ситуацію коментує заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


 

Розповсюджена думка, що у випадку, якщо людина знаходиться на лікарняному звільнити його роботодавець не має права. Однак звільнювати працівника під час хвороби забороняється лише «з ініціативи роботодавця» (ст.40 КЗпП). Якщо ж ініціатором звільнення є сам працівник, навіть якщо він перебуває на лікарняному, таке звільнення дозволено діючим законодавством.


- В практиці існує багато випадків, коли людина довго хворіє (важка хвороба чи інше) і не бажає працювати на підприємстві. Якщо вона звертається з відповідною заявою про звільнення за угодою сторін або за власним бажанням, то виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності роботодавець буде сплачувати до закінчення даного страхового випадку (а не на дату звільнення), - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


- Після того, як підприємство отримає від звільненого працівника лікарняний листок, розрахує суму допомоги, надасть до Фонду заяву-розрахунок, отримає кошти, лише тоді воно здійснить виплату необхідної суми звільненому працівнику.


Якщо у звільненого працівника при поданому лікарняному перші п’ять днів непрацездатності оплатило підприємство, то воно має виплатити «нараховані лікарняні в найближчий після нарахування день виплати заробітної плати» та сплатити ЄСВ.


Особам, яким після звільнення з підприємства нараховано допомогу по тимчасовій непрацездатності, ЄСВ на зазначені суми не нараховується (лист ДФСУ від 24.02.2015 № 3931/6/99-99-17-03-01-15).

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх