Мовчазна згода депутатів: лідери фракцій у Кременчуцькій міськраді прокоментували ситуацію

9.02.2018, 11:02 Переглядів: 3 433

 

Не скликаючи сесію понад місяць, мер Віталій Малецький порушує і закон, і регламент Кременчуцької міської ради. А більшість депутатів із ним мовчки погоджується. 

З огляду на ситуацію, що склалася з термінами проведення сесій міськради, «ТелеграфЪ» поставив лідерам фракцій у Кременчуцькій міській раді таке запитання:

– Як ви оцінюєте рішення мера проводити сесії раз на квартал, і таким чином відсторонити міську раду від участі в ухваленні низки важливих рішень, зокрема і земельних питань?


Дмитро Кавунник, голова фракції Радикальної партії Ляшка

 
– Я вважаю, що ми – депутати – повинні працювати, і не раз на три місяці, а постійно. Я не впевнений, що рішення проводити сесії раз на три місяці посилить позиції міської ради. На мою думку, важко знайти у такому рішенні хоч якісь позитивні моменти, натомість негативних багато. Наприклад, у нас сесії і так відбуваються дуже напружено, на них виноситься дуже багато питань, я взагалі не можу уявити, як йтиме сесія, яку проводять раз на три місяці? Скільки там буде питань? 100? 200? Скільки ми їх розглядатимемо? Три дні чи чотири? Чи сесія триватиме тиждень? Знову-таки, перед сесією основна робота ведеться на засіданнях депутатських комісій. Але, якщо від засідання комісії до сесії мине три місяці, хто пам’ятатиме усі деталі кожного проблемного питання? А як буде з питаннями, які нам виносили на сесію як додаткові і невідкладні? Що, вони перестали бути невідкладними? Я особисто і члени моєї фракції підписали звернення депутата Піддубної про необхідність провести чергову сесію 21-го лютого, а не 29-го березня. Це наше рішення.


Микола Бокован, голова фракції «Поруч»

 
– Я повністю підтримую дане рішення. Я переконаний, що проведення сесій раз у квартал жодним чином не позбавить депутатів можливості брати участь у вирішенні важливих питань. Більше того, воно дозволить ухвалювати усі рішення у визначені законом терміни, жодних проблем та нюансів із так званою «мовчазною згодою» не виникне і не може виникнути. Хочу також нагадати, що у депутатів і крім сесій чимало справ – депутати мають працювати на окрузі, а також із профільними службами. Більшість депутатів щодня ходить до виконкому, бо це безпосередньо пов’язано з їхньою роботою. Так, на сесію, яка відбуватиметься раз на квартал, виноситимуть більше питань, але це нормально. І те, що сесія, можливо, триватиме два дні, теж нормально. Натомість стане більше засідань депутатських комісій, депутати отримають можливість грунтовніше вивчити питання, а не ухвалювати їх поспіхом, і це добре.


Олександр Кальченко, голова фракції «УКРОП»

 
– Я не надто позитивно до цього ставлюся, на мою думку, сесія раз на три місяці – це занадто. Втім я особисто спілкувався з міським головою з цього приводу, Віталій Олексійович мене запевнив, що жодних порушень законодавства щодо земельних питань не станеться, правило «мовчазної згоди» не працюватиме, усе вирішуватимуть у терміни, передбачені законом. Зі свого боку, я б такий, щоб вважати проведення сесій щомісяця не надто зручним – адже усі ми напружуємося, намагаючись встигнути оприлюднити документи у передбачені законом терміни – за 20 днів до сесії. Це не завжди легко. Тому, як на мене, оптимальний варіант – проводити сесії раз на 1,5-2 місяці. Але раз на три – це занадто. Втім, мер обіцяв, що після сесії 29-го березня наступна відбудеться 29-го травня – тобто вже через два, а не через три місяці.


Олександр Роженко, голова фракції «Рідне місто»

 
– Я вже висловив свою точку зору з цього приводу під час засідання земельної комісії, і моя пропозиція була тоді підтримана членами комісії. На моє переконання, питання, які стосуються дозвільних документів, які унормовують земельні відносини, мають розглядатися не раз на квартал, а частіше. Якщо такі питання надходитимуть масово, то розглядати їх треба раз на місяць. Такі питання нікуди не дінуться, незалежно від того, в які терміни проводитимуть сесії. Досвід роботи у 2016-му та у 2017-му роках підказує, що ми щомісяця отримуємо десятки земельних питань, які потребують вирішення протягом місяця, як передбачено законом. Решта питань, якщо вони не настільки термінові, можуть вирішуватися по мірі надходження у визначеному законом порядку.


Віталій Таценюк, заступник голови фракції «Батьківщини»

 
– А чому це рішення не дає депутатам можливості ухвалювати важливі рішення? Нехай ухвалюють. В принципі, я, як і більшість депутатів, звик до сесій щомісяця, звик до такого темпу роботи. Але чи маємо ми можливість при такому темпі уважно вивчити суть питання? Чи є у нас на це час? Так, я звик до сесій щомісяця, але міський голова прийняв таке рішення і я його готовий підтримати. Адже його обрав народ, обрали кременчужани, і ми маємо його підтримувати. Крім того, міський голова радився з юристами, вони запевнили, що ніяких порушень закону не буде, і проблем із вирішенням земельних питань теж не буде. Це – пілотний проект міського голови і я готовий його підтримати. Проведемо пілотну сесію, подивимось, що з цього вийде, і тоді ухвалимо остаточне рішення. А поки я займаю нейтральну позицію.


Олександр Прокоп, голова фракції «Самопоміч»

 
– Я не готов критиковать это решение, надо конструктивно работать. Я вижу в нем определенные плюсы. Например, я очень занят по роду своей работы, мне сложно было выделять время на участие в сессиях каждый месяц, поэтому меня такое решение устраивает. На сегодняшний день говорить, кто прав, а кто виноват, преждевременно, оценивать нужно по результатам будущей сессии. Результат сессии и определит, каким было принятое решение. Что касается земельных вопросов, то, если чьи-то права будут нарушены, нужно будет принимать решения, скорее всего, компромиссные. Но, возможно, ничьи права и не будут нарушены. Я – за конструктивную работу.


Олександ Яцина, голова фракції БППС

 
– А можна, я не буду коментувати це питання? Ну не хочу я його коментувати.


Руслан Федорченко, голова фракції «Опозиційний блок»

 

Голова фракції ОБ Руслан Федорченко ухилився від відповіді на поставлене «Телеграфом» запитання – хоча преговори тривали дві доби, і колеги по фракції переконували його – як голову фракції – озвучити позицію «Опозиційного блоку».


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх