Малецький відправив кременчужан до суду, а сам не прийшов

9.02.2018, 07:07 Переглядів: 3 457

 

Автозаводський районний суд розглядає позови кременчужан до управління соцзахисту Автозаводського району та мера про донарахування субсидій

8 лютого відбулося попереднє засідання Автозаводського районного суду у справі кременчужанина Володимира Бодакви, мешканця приватного будинку на Ревівці.


Позивач просить:

  • визнати протиправним перерахунок йому субсидії у бік зменшення;
  • зобов’язати УСН Автозаводського району донарахувати йому субсидію за минулорічний опалювальний сезон 2016-2017 років;
  • визнати протиправним та скасувати розпорядження міського голови Віталія Малецького «Про закінчення опалювального періоду 2016-2017 років в м. Кременчуці».


Про ситуацію, коли мерія «нагріла» на субсидіях мешканців приватного сектору, «ТелеграфЪ» писав раніше.



Нагадаємо, наприкінці минулого опалювального сезону влада то вимикала, то знову вмикала опалення в багатоповерхівках. Та замість того, щоб видати документ про поновлення опалювального сезону, перший заступник міського голови Володимир Пелипенко (за відсутності мера) підписав розпорядження «Про відновлення подачі теплоносія». Друге розпорядження мало назву «Про припинення подачі теплоносія», і воно містило пункт про нарахування субсидій мешканцям багатоповерхівок, де опалення ввімкнули. Відтак, органи соцзахисту недорахували субсидії мешканцям приватного сектору за квітень: нарахували лише за три дні – до того, як було видане розпорядження про припинення опалювального сезону. У результаті отримувачам субсидій з приватного сектору довелося доплатити за опалення з власних кишень. Недоотримані суми субсидій вийшли нічогенькі – від 1500 до 3500 гривень.


Отже, не дораховану субсидію у сумі понад 2 тисячі гривень нині намагається собі повернути пан Бодаква. Аналогічний позов суд розглядає від пана Кохна, теж мешканця Ревівки. Відстоювати свої права мешканцям порадив депутат на цьому окрузі – Денис Терещенко, допомігши і з юридичним забезпеченням позовів.



Відповідачами у справах виступають управління соцзахисту Автозаводського району та міський голова Віталій Малецький, який видавав розпорядження про початок та закінчення опалювального сезону. До речі, коли стало відомо про ситуацію з субсидіями для приватного сектору, «ТелеграфЪ» спитав у міського голови: чи не хоче він владнати «мирним шляхом» ситуацію з субсидіями, щоб не доводити до позовів? Відтак мер заявив: «Нехай суд розбирається».


Отже, мер відправив мешканців до суду, а сам на розгляд справи пана Бодакви не прийшов, щоправда, направив до суду документ, де просить розглянути позов без його участі. Сторону відповідача – УСН Автозаводського району – представляла юрист департаменту соцзахисту; сторону пана Бодакви – адвокат Максим Василишин. Під час попереднього засідання з’ясувалося, що позивач не отримав відзив на позов (заперечення) від мера. Попереднє засідання суд (суддя Жанна Кривич) переніс на 16 березня, а засідання по суті справи призначене на 13 квітня.


Лікнеп для мера, або Чим обгрунтовує свої вимоги позивач

«Вважаю, що перерахунок субсидії в бік зменшення є неправомірним, таким, що виконаний всупереч підстав, передбачених законом. Також, протиправними є і розпорядження міського голови щодо визначення опалювального періоду в м. Кременчуці», - говориться у позові.


Головний аргумент позивача – міський голова за законом взагалі не має повноважень видавати розпорядження про початок (кінець) опалювального сезону. Позивач посилається на «Положення  про  порядок  призначення  та  надання  населенню субсидій…», затверджене Постановою КМУ №848 від 21.10.95 (у редакції на час спірних правовідносин). Це Положення на той час містило пункт, що субсидія розраховується на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.


А перерахунок субсидії громадян здійснюється зокрема у разі «встановлення рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або місцевої держадміністрації дати початку (закінчення)  опалювального  періоду,  що  відрізняється  від дати початку  (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія, визначеної цим пунктом». Тобто рішення про початок та кінець опалювального сезону має приймати виконавчий комітет, а не міський голова.


Натомість розпорядження прийняв мер, до того ж, у цьому документі він визначив початок опалювального сезону для будинків з централізованим опаленням і не визначив для приватного сектору. Але в розпорядження про закінчення опалювального сезону мер уже включив наступний пункт: «Голові правління ПАТ «Кременчукгаз» закінчити опалювальний період в будинках з індивідуальним газовим опаленням 03 квітня 2017 р.»

 

«Тобто, цим розпорядженням міський голова фактично закінчив те, що не розпочав - опалювальний період в будинках з індивідуальним газовим опаленням, не маючи при цьому передбачених законом повноважень регулювати питання опалювального періоду ані в будинках з централізованим опаленням, ані в будинках, де використовуються газ для опалення,» - йдеться у позові.


У позові також йдеться про те, що міський голова перебрав на себе не властиві йому за законом повноваження виконавчого комітету.


З огляду на те, що відсутні розпорядження виконавчого комітету про початок та закінчення опалювального сезону, позивач вказує, що має право на субсидію за весь період: з 1 жовтня 2016 року по 30 квітня 2017 року.


Денис Терещенко пообіцяв, що позовною заявою зможуть скористатися й інші мешканці. Додаємо заяву – її можна скачати нижче.

Але перш, ніж звертатися до суду, слід звернутися до УСН, звернення теж можна скачати.


pozov-do-uszn-ta-mg-subsidyi.doc [85 Kb] (cкачиваний: 20) zvernennya-uszn-subsidyi-12_08_2017-r.docx [45,1 Kb] (cкачиваний: 19)  


Наостанок: Наразі до Постанови 848 про Порядок призначення субсидій внесені зміни. На даний час для споживачів, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія призначається в чіткі терміни з 15 жовтня до 15 квітня.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх