«І я там був, мед пив, по вусах текло...»: питний мед з Кременчука відзначили на Всеукраїнському конкурсі

6.02.2018, 10:45 Переглядів: 3 620

 

Кременчуцькі медовари Сергій Буряк та Микола Гречаний привезли нагороди з конкурсу «Питні меди»

Медовари з Кременчука Микола Гречаний та Сергій Буряк завоювали нагороди на Всеукраїнському конкурсі «Питні меди». Всеукраїнський конкурс організовано Гільдією Медоварів України спільно з кафедрою Бджільництва Національного аграрного університету біоресурсів і природокористування України.


Близько 60 медоварів з усієї України представили питні меди ставлені та варені, з додаванням соків та трав.


Кременчужани представили меди варені та ставлені з додаванням соків. Микола Гречаний з 2012 року щороку бере участь у конкурсі і щороку привозить нагороди за свої медові напої. Так за «Гречанівську» медівку з додаванням терену кременчужанин отримав третє місце, а от «Букет Кременчука» з вишнево-смородиновим смаком - приніс друге.


- Кожного року виставляли щось новеньке або за вдосконаленою рецептурою чи додаванням «ізюминки». Це як жінка на кухні готує борщ та намагається вдосконалити рецепт чи додати щось своє. Шляхом дегустації, експериментів в поєднанні смаків шукаємо нові букети смаків, - розповів Микола Гречаний.


Сергій Буряк вперше брав участь у конкурсі, але вже з першого разу його медівку визнали однією з кращих. «Медово-малинова» посіла друге місце, а «Горобинова» - перше.


- Микола не всі нюанси розповідає, - ділиться Сергій Буряк. - У кожному питному меді є своя «ізюминка» і ніхто не розкаже секрету, який інгредієнт додає до напою, щоб він мав неповторний аромат.


Для того, щоб напій мав більший букет ароматів поєднують не один, а декілька видів ягід та фруктів. Наприклад, три-чотири види груш та виноград, вишня зі смородиною та травами, або запашний мед з терпкими ягодами.


Технологія приготування медівки не з простих і потребує особливого температурного режиму, витримки з додавання інгредієнтів та навіть знання місячного календаря (за секретом медоварів напій виходить смачнішим, якщо поставити його на зростаючий місяць).


За словами медоварів, в Західній Україні переважають медівки з запашними травами без додавання будь яких соків, а у Центральній частині - медовухи з фруктово-ягідними соками.


Медовий напій який ще називають питний мед, медівка або медовуха, відомий в Україні з прадавніх часів і є чи не найдавнішим алкогольним напоєм, відомим в Середній та Північній Європі. Його готували з бджолиного меду, який варили з водою, а потім зброджували. Він відомий своїми лікувальними властивостями.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх