У Кременчуцькому педколеджі пройшов вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії

31.01.2018, 12:03 Переглядів: 3 518

 

За час марафону 12 ліцеїстів та студентів коледжу створили 18 статей

30 січня Українська Вікіпедія святкувала 14-річчя від часу створення першої статті. З цієї нагоди спільнотою україномовного розділу Вікіпедії за підтримки ГО «Вікімедіа Україна» був проведений Вікімарафон з написання нових статей до Української Вікіпедії, який тривав з 27 по 30 січня у 41 населеному пункті. Кременчужани до нього також долучилися.


Як повідомив «Телеграфу» Олег Кущ, викладач зарубіжної літератури та російської мови Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка та ліцею «Політ», вже другий рік поспіль зустріч відбулася в педколеджі. За час марафону 12 ліцеїстів та студентів коледжу створили 18 статей. Кілька учнів приєдналися до події онлайн. Так, наприклад, тепер читачі україномовного розділу можуть прочитати статтю про Музей поганого мистецтва в передмісті Бостона, яку написав один з учнів.


 

 

Ідея марафону полягає у написанні рекордної кількості нових статей до популярної онлайн-енциклопедії (остаточні підсумки Вікімарафону-2018 ще не підбиті, орієнтовна кількість створених статей – близько 2000).


Усі його учасники мали можливість отримати невеличкі пам’ятні сувеніри від організаторів. Учасником міг стати кожен охочий: для цього необхідно було написати нову статтю на будь-як тему до української Вікіпедії або до іншомовних розділів Вікіпедії про Україну, зокрема, кримськотатарською та англійською мовами, які свій день народження також святкують у січні.



Усі статті мають відповідати критеріям значимості, базуватися на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторське право, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.


Перша акція з написання статей якомога більшою кількістю україномовних користувачів відбулася 27 квітня 2014 року і була присвячена пам’яті Ігоря Костенка, Героя України, редактора Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших розвивав і прагнув реалізувати ідею такої акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до Дня народження української Вікіпедії.


До речі, всього в Українській Вікіпедії налічується понад 760 тисяч статей (16-те місце за кількістю статей серед 298 мовних розділів цієї багатомовної вільної онлайн-енциклопедії), близько 1000 з яких створені викладачами та студентами Кременчуцького педколеджу та учнями ліцею «Політ». Щомісяця сторінки україномовного розділу отримують понад 50 млн. переглядів.

Фото: Аліна Колпакова
Автор: Руслана Горгола Фото: Аліна Колпакова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх