Увага: «Кременчукводоканал» скликає відкриті слухання, щоб ще раз підвищити тарифи

29.01.2018, 17:03 Переглядів: 4 474

 

На підприємстві посилаються на підвищення вартості електроенергії, зростання мінімалки та... курсу долара

Комунальне підприємство «Кременчукводоканал», не встигши зробити нарахування по нових тарифах, які підвищені з 25 січня, вже хоче їх відкоригувати у бік збільшення. Про такий намір підприємство оголосило на своєму сайті.


Відкриті слухання призначені на завтра, 30 січня, о 12.00 в актовій залі підприємства за адресою: пров. Героїв Бреста, 75А.


Як сказано в повідомленні «Кременчукводоканала», НКРЕКП підвищило тарифи підприємства з 25 січня, але в запланованих витратах не враховано зростання вартості електроенергії з 1.01.18 року та зростання мінімальної заробітної плати за рахунок зростання прожиткового мінімуму. Також на підприємстві посилаються на зростання вартості реагентів, витрат, пов'язаних зі сплатою податків та зборів та інших платежів і на зростання курсу долара.


«В запланованих складових тарифу, пов'язаних з обслуговуванням кредиту проекту МБРР «Розвиток міської інфраструктури», не враховано зростання курсу долара», - йдеться на сайті підприємсмтва.


Так, «Кременчукводоканал» наголошує, що курс долара зросте з 26,52 грн за долар до 30,1 грн за долар (відповідно до Пояснювальної записки Закону про держбюджет).


«Тому, нові тарифи, які прийняті 28.12.2017 р., не відповідають економічно обґрунтованому рівню, внаслідок чого є необхідність приведення їх у відповідність для недопущення виникнення збитковості підприємства», - йдеться на сайті КП «Кременчукводоканал».


Нагадаємо, кредит МБРР (Міжнародного банку реконструкції та розвитку) виданий у 2009 році водоканалу на енергоефективне обладнання. Загальний обсяг кредиту (включаючи додаткову угоду 2016 року) становить 6,5 млн доларів США. Останній платіж по кредиту буде здійснено в 2027 році. У 2018 році, згідно з пояснювальною запискою до бюджету Кременчука на 2018 рік, на погашення цього кредиту піде 2,3 млн грн з міського бюджету. Але, як бачимо, за кредит платимо і з бюджету (тобто з грошей платників податків), і за рахунок тарифу.


Насправді кременчужанам запропонували обговорити «кота в мішку»

«ТелеграфЪ» довго шукав на сайті підприємства проект нових тарифів, які обговорюватимуться але так і не знайшов. Ми зателефонували за вказаним в огололшенні номером, щоб з'ясувати, де ж сам проект тарифів?


Представниця водоканалу нам довго пояснювала, що це лише повідомлення про наміри, а, мовляв, самі тарифи представлять до обговорення безпосередньо у день слухань. При цьому посилалася на Постанову НКРЕКП №866 від 30.06.17 р. Постановою цією затверджений Порядок відкритого обговорення проектів рішень НКРЕКП, у тому числі з питань встановлення цін та тарифів. Отже, має бути проект рішення, а інакше, що обговорювати з громадою?


Закон України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення» передбачає, що до видів інформації, яка доводиться споживачам, належить, зокрема інформація про:

  • ціни/тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів, зміну цін/тарифів;
  • прогнози зміни цін/тарифів та обґрунтування необхідності таких змін відповідно до заяви суб’єкта господарювання, що надається для встановлення тарифів на товари, послуги.


Оскільки споживачам не доведений ні проект нових тарифів, ні їхня структура, авторка цих рядків (як споживач) надіслала на КП «Кременчукводоканал» пропозицію відкласти відкриті слухання та провести їх після оприлюднення інформації про самі тарифи, які планується встановити після підвищення, та їхні складові.


Про так звані «відкриті слухання» водоканалу і про те, чи буде врахована пропозиція - завтра на сайті «Телеграфа».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх