Полтавщина увійшла до ТОП-5 областей України, де найактивніше ведуться будівельні роботи у соціальній сфері

23.01.2018, 11:21 Переглядів: 2 596

Відбулася апаратна нарада в Полтавській ОДА під керівництвом Валерія Головка. Голова ОДА розставив акценти у двох важливих питаннях для області: щодо реалізації інвестиційних інфраструктурних проектів та щодо виконання Закону України про нові правила утилізації побутових відходів.


 

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інна Іщенко розповіла присутнім про те, що епоха інфраструктурних довгобудів завершена. Йдеться про об’єкти, реалізація яких стала можливою за рахунок співфінансування ДФРР та за рахунок інфраструктурних субвенцій.


 


— Полтавщина увійшла до ТОП-5 областей України, де найбільш активно ведуться будівельні роботи у соціальній сфері. З одного боку це сталося завдяки суттєвій підтримці ДФРР. Його допомога Полтавській області щороку зростає. Так, у 2015 році ми отримали більше 78 мільйонів бюджетних гривень, а план на 2018 рік – більше 160 мільйонів, — розповіла Інна Іщенко.


Загалом за кошти ДФРР у 2017 році профінансовали 19 проектів. Це будівництво Полтавського обласного кардіологічного диспансеру, реконструкція мосту через річку Хорол у Миргороді, створення сучасного спортмайданчику у школі ім. Л.І.Бугаєвської в Горішніх Плавнях, будівництво фізкультурно-оздоровчого басейну в Розсошенцях та інші цікаві проекти в галузі освіти, медицини, культури, спорту, розвитку інфраструктури та поліпшення матеріально-технічної бази. Серед них виділяється, наприклад, реконструкція будівлі колишнього терапевтичного відділення Решетилівської ЦРЛ під п’ятиквартирний житловий будинок для медиків.


 


Тим часом об’єднані територіальні громади отримують інфраструктурну субвенцію, завдяки якій реалізують важливі місцеві проекти. У 2017 році таких було 14. Йдеться про ремонти дитсадочків та шкіл у Глобинській, Білоцерківській, Омельницькій Новоаврамівській, Сергіївській, Клепачівській ОТГ. У сфері охорони здоров’я і соціального захисту це реконструкція та ремонт ФАПу в Сергіївській ОТГ, АЗПСМ в Омельницькій, Білоцерківській, Недогарківській та Шишацькій ОТГ, будинку одиноких людей в Семенівській ОТГ.


Крім того, за рахунок субвенції громади ремонтують дороги, прокладають водопровідну мережу, освітлюють вулиці сіл, ремонтують будинки культури, встановлюють сучасні спортивні та ігрові майданчики, закуповують спецтехніку та комплектуючі для своїх комунальних підприємств. Наймасштабнішим проектом в ОТГ стало відкриття сучасного Центру надання адмінпослуг у Глобиному. 


Інна Іщенко також зазначила, що реалізація проектів в громадах не завжди проходить гладко: буває, що вони не встигають освоїти кошти, як це трапилося, приміром, із Засульською ОТГ. Керівник області Валерій Головко, коментуючи доповідь, зокрема, зазначив:


 


– Невикористання коштів ДФРР у повному обсязі – це негативна тенденція. Через це наступного разу надходження державних коштів будуть зменшені. Тому дуже висока наша спільна відповідальність за реалізацію проектів на місцях. При їхньому відборі ми маємо керуватися чотирма принципами: суспільною значимістю проектів, реалізацією державної політики при їхньому впровадженні, комплексністю та можливістю співфінансування.


Друге важливе питання сьогоднішньої апаратної наради – стан поводження із побутовими відходами в області та проблеми виконання нового Закону України з цього приводу, який набрав чинності 1 січня 2018 року. Про ситуацію у цій сфері доповів начальник Державної екологічної інспекції у Полтавській області Вадим Осипенко:


 


— У 2017 році інспектори провели 238 перевірок у сфері поводження з відходами. У результаті до адміністративної відповідальності притягнуто 391 особу на загальну суму майже 50 тисяч гривень. Складено вісім протоколів за ч.1 ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає суму штрафів від 17 тисяч гривень, які передано до судів.


Окремо слід відзначити, що Державна екологічна інспекція у Полтавській області через суттєві недоліки у роботі подала п’ять судових позовів про тимчасову заборону діяльності щодо видалення відходів Карлівським ВУЖКГ, КП «Комунсервіс» (м. Хорол), КП «Козельщина», Міським комунальним підприємством «Комунсервіс» (м. Гадяч) та КП «Комунсервіс» Заводської міської ради Лохвицького району.


Також Вадим Осипенко зазначив, що у 2018 році планових і позапланових перевірок за процесом захоронення ТПВ на Полтавщині буде більше.


Голова обласної ради Олександр Біленький поцікавився у керівника Держекоінспекції двома речами: коли він з’явиться до депутатів для обговорення наболілих питань із сміттєзвалищами, а також тим, як караються порушники, що вирубують лісопосадки. Олександр Біленький підкреслив: спільна зустріч для вирішення нагальних екологічних проблем має відбутися якомога швидше.



Голова ОДА Валерій Головко акцентував увагу присутніх на кількох проблемах. Так, через забруднення ґрунтів сміттєзвалищами якісна питна вода тепер пролягає на глибині більш ніж 100 метрів. Тому більш ніж 680 полігонів ТПВ для Полтавщини – це забагато. Їх має бути менше і вони повинні бути обладнані сортувальними лініями, має бути налагоджений європейський принцип роботи із непотребом – його переробка.


 


– Зазначу, що всі керівники органів місцевого самоврядування і місцевої влади нестимуть персональну відповідальність за приведення до норм законодавства полігонів ТПВ. Найближчим часом проведемо тематичну виїзну нараду з цього приводу, – зазначив Валерій Головко.



Прес-служба Полтавської ОДА

Автор: прес-служба
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Твоя влада:

Проект «Твоя влада» - офіційна сторінка Полтавської обласної держадміністрації

«ТВОЯ ВЛАДА». ПРО ПРОЕКТ

Комунікаційні майданчики розвиваються з неймовірною швидкістю. Обласна влада повинна користуватися ними для ефективного зв’язку з мешканцями Полтавщини.

Відкритість — є одним із головних пріоритетів Полтавської ОДА. Наша структура працює над цим, щоб якомога ефективніша налаштовувати зв’язок з усіма жителями нашої області.

Прес-служба Полтавської ОДА намагається по максимуму використовувати наявні наразі майданчики для комунікації: газети, телебачення, живе спілкування з людьми. Але вже очевидно, що велику частину інформаційного поля зараз займає саме онлайн.

На початковому етапі ми налагодили комунікацію через соціальні мережі: почали інформувати користувачів «Facebook» та «Twitter» про нашу діяльність та робити все можливе, щоб спілкування було діалогом, а не монологом.

Наступний крок — це більш ефективне інформування полтавців про нашу діяльність через інтернет-видання. Полтавська ОДА активно співпрацює з цим видом медіа. Зараз ми відкриваємо проект «Твоя влада», щоб мати можливість показати роботу обласної влади, провести читача коридорами ОДА, познайомити з її працівниками.

Ми готові до діалогу з кожним. Готові до діалогу з Тобою. Тому що ми — Твоя влада.

Прес-служба Полтавської ОДА

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх