Чи перекриють газ тим, у кого немає лічильників? (доповнено)

18.01.2018, 11:29 Переглядів: 14 176

 

Враховуючи усі законодавчі колізії, населенню, як і раніше, оплату нараховуватимуть за нормами споживання. Більше того, законотворці хочуть відкласти до 2021 року введення обов’язкового обліку газу для споживачів, які користуються лише газовою плитою. А «Кременчукгаз» планує й надалі використовувати для обліку будинкові лічильники для абонентів, у яких немає індивідуальних.

Година Х настала – 1 січня 2018 року

Ось і настав той день – 1 січня 2018 року, від якого споживання газу без приладів обліку мало бути заборонене. Адже чинний Закон «Про забезпечення комерційного обліку газу» обумовив терміни введення цього обліку для населення – тобто обладнання лічильниками. Для споживачів, які використовують газ комплексно, у тому числі для опалення, термін настав давно – ще з 2012 року; для тих, хто користується газовою колонкою – в 2016 році. І лише ті споживачі, які користуються газовою плитою, могли залишатися без лічильників до 1 січня 2018 року: а з цього моменту газові оператори мали забезпечити облік для всіх споживачів.


Але дива (зокрема і в Кременчуці) не сталося. Хоча протягом 2017 року «Кременчукгаз» старався, як міг – подекуди «із боєм» встановлював будинкові прилади обліку. За інформацією підприємства, 700 багатоквартирних будинків наразі ними обладнані, близько 180 будинків – і зараз без лічильників.


У локальних «війнах» з газовиками люди вперто вимагали індивідуальні лічильники. Міськгаз пояснював їм: закон не забороняє встановлювати будинкові прилади, і навіть штрафував завищеною нормою газу за відмову від будинкових лічильників. Щоправда, суди не визнавали колективної відповідальності і скасовували штрафи абонентам, які відстоювали ці права…


Доки тривали «газові» війни, Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», яким передбачила облік лише за індивідуальними лічильниками. І все ще більше заплуталося – принаймні для споживачів. Бо виникло питання: хто за них заплатить?


- «Кременчукгаз» встановив у нашому будинку на Героїв України загальний прилад обліку. Я дивлюся на свої рахунки – вони більші, ніж чинна норма (3,3 кубометра на людину на плиту), але якщо я встановлюватиму індивідуальний лічильник за свій рахунок, то витрачу щонайменше три тисячі гривень. Мені це не вигідно, я рахувала – витрати не окупляться і за 10 років. То як мене зобов’яжуть встановити індивідуальний лічильник? Чи просто прийдуть і відключать газ? – запитує кременчужанка Вікторія.


Чому «Кременчукгаз» не перекриє газову трубу

Одразу заспокоїмо абонентів: міськгаз не перекриє газову трубу тим, хто й досі не має лічильників. Голова правління ПАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко підтвердив «Телеграфу», що підприємство не вдаватиметься до радикальних дій і не відключатиме газ. Проте і надалі використовуватиме будинкові прилади обліку, незважаючи на новий Закон «Про житлово-комунальні послуги». Зауважимо, цей закон вводиться в дію з 10.06.18 – тобто, якщо керуватися ним, у газовиків є принаймні півроку, щоб виставляти рахунки за газ за будинковими приладами обліку. А далі – лише індивідуальний облік газу. Проте Богдан Оксененко вважає, що оператори газових систем зможуть використовувати будинкові прилади обліку й надалі.


- У Законі про ЖКП написано, що облік має здійснюватися індивідуальними лічильниками. Але ж там не говориться, хто повинен їх установити. Я, зі свого боку, трактую це таким чином: споживач зобов’язаний протягом півроку забезпечити індивідуальний облік у своїй квартирі, якщо він цього хоче. Якщо не хоче, тоді будинковий облік. Які проблеми? – висловлюється керівник «Кременчукгазу».


- Враховуючи те, що закон усе ж передбачив індивідуальний облік, чи будете ви відключати газ абонентам, які нині (у перехідний період) відмовляються від будинкових лічильників?
- Ну, по-перше, у четвертому кварталі 2017 року відмов від будинкових лічильників не було взагалі. Та ми нікого й не відключали навіть тоді, коли ситуації були гострими, і ми, за всіма нормативними документами та роз’ясненнями НКРЕКП, мали повне право відключати споживачів. Але зараз ще й не зрозуміла ситуація з нормативними документами, не зрозуміла позиція НКРЕКП. Ми зараз намагаємося з’ясувати ситуацію, за рахунок яких приладів ми маємо забезпечити облік: продовжувати облік за будинковими приладами чи будуть лише індивідуальні? Тому ми й не робимо різких рухів.


Звертаємо увагу, що чинний Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (ст. 6) передбачає, що в разі не встановлення в обумовлені строки (див. вище) лічильників газу з вини суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл газу, припиняти газопостачання споживачам забороняється. Облік газу в цьому випадку ведеться за нормами, встановленими Кабміном.


Лічильникам можуть дати відстрочку до 2021 року

21 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект №5722 про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (автори – депутати від «Самопомочі» А.Бабак та Л. Підлісецький). Законопроект підписаний головою Верховної Ради та переданий на підпис Президенту (вже підписано Президентом – ред.). Проект закону (принаймні той його варіант, який опублікований на сайті) передбачає встановлення будинкових лічильників лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку (тобто мешканців – власників квартир). Якщо співвласники таку згоду не дали – відключати їх від систем газопостачання забороняється – це теж обумовлює законопроект. А також можливість споживачів встановити індивідуальні лічильники газу самостійно, а потім компенсувати витрати за рахунок організації, яка здійснює розподіл газу (у нашому місті це «Кременчукгаз»).


Сайт партії «Укроп», яка просувала зміни до Закону про комерційний облік і піарилася на цьому, повідомляє ще про одне нововведення, яке несе законопроект: термін встановлення лічильників для побутових споживачів (треба розуміти – тих, хто користується лише газовою плитою) відстрочили до 1 січня 2021 року. Проте наразі «ТелеграфЪ» не може стверджувати, чи дійсно ухвалили цю норму, зважаючи на неповну інформацію на сайті Верховної Ради. Так, у першому варіанті законопроекту №5722, який розміщений на сайті ВР, цієї норми немає. Проте на урядовому порталі є інформація, що 14.12.17 року внесений проект на заміну – цього варіанту законопроекту ми, на жаль, не бачимо.


Ухваленню законопроекту №5722 передувало сумбурне голосування у парламенті за інший варіант змін до Закону про комерційний облік газу - №5722-д. Це був проект, доопрацьований профільним комітетом Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу. Річ у тім, що попіаритися на темі лічильників газу вирішило одразу кілька депутатів та фракцій. До Верховної Ради було подано чотири схожі законопроекти. Профільний комітет «зліпив» із них один, взявши за основу законопроект Бабак і Підлісецького. Тоді (в доопрацьованому законопроекті) і з’явилася норма про відстрочку лічильників до 2021 року. Законопроект №5722-д був винесений на розгляд 19 грудня – і депутати його з тріском провалили, хоча двічі ставили на голосування, а загалом зробили сім (!) спроб переголосувати питання. Але марно.
Та 21 грудня у порядку денному з’явилося «першоджерело» змін до закону про комерційний облік (законопроект №5722 без літерки «д»), і він ухвалений.


У цьому сумбурі «загубився» повний текст того, що врешті ухвалили нардепи – ми побачимо тоді, коли закон підпише Президент та він буде офіційно опублікований на сайті ВР. Тоді остаточно й дізнаємось, чи дали відстрочку лічильникам.


Звертаємо увагу й на те, що депутати, захопившись захистом прав споживачів від газових монополістів (у такому дусі піарився «Укроп»), самі внесли нові колізії у законодавство. Адже, як уже було сказано, новий Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачив лише індивідуальний облік газу. Але закон про комерційний облік (зі змінами) дозволить використовувати будинкові прилади. І який же закон виконувати?


Газова «рулетка»

Підбиваючи підсумки, можемо сказати, що юридичні неузгодженості врятували споживачів від газових відключень. Але, разом із тим, дали газовим операторам можливість нав’язувати (пардон, пропонувати) споживачам будинковий облік. Бо наразі законодавство містить суттєві суперечності. Така собі газова «рулетка»: кожен може крутити законом, як циган сонцем.


На користь будинкових лічильників

  • Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» наразі не конкретизує, яким має бути прилад обліку - індивідуальним чи будинковим
  • Наразі діє «Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку», затверджене Постановою КМУ №620 від 16.05.02 – на це Положення дуже люблять посилатися газопостачальники.


На користь індивідуальних лічильників

  • Закон «Про житлово-комунальні послуги» від 9.11.17 р (вводиться в дію 10.06.18 р.). Пункт 2 ст. 17 Закону чітко передбачає, що комерційний облік газу здійснюється за індивідуальними лічильниками, проте не конкретизує, за чий рахунок вони встановлюються.


Туди-сюди

  • Кодекс газорозподільних систем, затверджений Постановою КМУ №2494 від 30.09.15, передбачає як індивідуальні, так і будинкові лічильники газу. При цьому вказує, що в разі обладнання будинковим вузлом обліку споживач може встановити індивідуальний за свій рахунок.
  • Зміни до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (законопроект №5722) передбачають як індивідуальний, так і будинковий облік, але за згодою споживачів.

"Кременчуцький ТелеграфЪ" №2 від 11.01.18 р.


Доповнено

Сьогодні, 18 січня, Закон України «Про внесення змін до Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу» (законопроект №5722) опублікований на сайті Верховної Ради та в офіційному виданні «Урядовий кур'єр». Новий  Закон, дійсно, дає відстрочку лічильникам газу до 2021 року - для тих споживачів, які користуються лише газовою плитою. Встановлення будинкових лічильників дозволяється лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх