Чудові кременчужани-2017!

14.01.2018, 08:35 Переглядів: 10 087

 

Люди, які зробили те, що не кожному під силу

Щорічний рейтинг складається за версією «Телеграфа». Його номінантами є кременчужани, які протягом року стали героями публікацій у «Телеграфі». Це люди, які нас надихають, бо їм вдалося зробити те, що не кожен зможе


Євген та Михайло врятували з полум’я жінку з тримісячною дитинкою

 


4-го вересня 2017-го у Кам’яних Потоках спалахнула стара хата. Всередині було троє дітей та жінка. Двоє старших вибігли, а жінка з тримісячним малюком залишилась у палаючій хаті, вогонь відрізав їм шлях до порятунку. Малі на вулиці кричали, що в хаті залишилась їхня мама.



Євген Удовицький та Михайло Лопатко кинулись до хати рятувати жінку. Там усе вже було у диму, хлопцям ледь вдалося знайти та витягти через вікно непритомну жінку, натомість дитини з нею не було, хоча маля заплакало десь всередині хати. Євген та Михайло раз за разом “пірнали” у палаючу хату, та дитину знайти не вдавалося, хата горіла все сильніше, там було повно диму. В цей час опритомніла мама дитини. Спільними зусиллями їм вдалося знайти та витягти малюка з хати.


Дитинку доправили до лікарні. Та врятувати їй життя не вдалося.


Кременчуцькі кіборги



Бої за Донецький аеропорт почалися у травні 2014-го, а вже у вересні того ж року українських захисників аеропорту почали називати кіборгами. Охрестив їх так за незламність якийсь сепаратист. Кілька з цих кіборгів – кременчужани.



У 2017-му нагрудні знаки «За оборону Донецького аеропорту» вручили п’ятьом «кіборгам» із Кременчука. Їх отримали:


 


– Оловаренко Олександр, солдат


 


– Самойленко Юрій, старший сержант


 


– Мазілкін Артур, старший солдат


 


– Ляхов Антон, старший солдат


 


– Власов Анатолій, солдат


Нагороди бійцям вручили за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій та при виконанні службових обов’язків.


10-річний Василь віддав свої гроші на придбання бінокля для бійців АТО


27-го червня родина Чхало принесла до редакції «Телеграфа» бінокль Canon. Такий бінокль потрібен був бійцям на передовій, «ТелеграфЪ» друкував список речей, необхідних військовим. Мама Васі Чхало побачила список і сказала вдома, що добре було б допомогти військовим не якоюсь дрібничкою, а чимось дійсно корисним. 10-річний Вася послухав, пішов до своєї кімнати, приніс свої заощаджені гроші і віддав мамі, щоб купила військовим гарний бінокль.



До Васіних заощаджень батьки додали і свої кошти та купили бінокль.


Сергій Рєзніков, Марина Кожушко, завдяки яким «Спецсервіс» припинили називати «живодёрней»

 


Сергій Рєзніков понад три роки очолював кременчуцьке комунальне підприємство «Спецсервіс». Марина Кожушко прийшла туди працювати разом із Рєзніковим. Обидва – волонтери, до початку роботи у «Спецсервісі» опікувались безпритульними тваринами. Свою мету на «Спецсервісі» визначили так – гуманним способом зменшити кількість безпритульних тварин на території Кременчука.



 


«Гуманний шлях» – справа довга і непроста, бо тварин треба не винищувати фізично, а стерилізувати, і таким чином поступово зменшувати їхнє поголів’я. Рєзніков та Кожушко роблять саме це. Не всі кременчужани задоволені результатами їхньої роботи. Натомість за час роботи цих людей на «Спецсервісі» підприємство вперше за всю історію припинили називати «живодерней».


Кременчужанин збив злочинця хот-догом!


28-го квітня на Троїцькому ринку злодій вкрав спортивний костюм просто на очах у продавчині. Запхав його у штани і кинувся тікати з ринку. Та на його шляху постав чоловік, який щойно купив хот-дог і прилаштовувався його тут таки і з’їсти. Побачивши злодія-втікача, чоловік рішуче жбурнув у нього своїм хот-догом. І влучив. Злодій злякався та впав. Патрульна поліція підтвердила, що саме завдяки падінню злодія встигли затримати.


А чого ви дивуєтесь? Хіба хтось досліджував руйнівну силу летючого хот-дога, купленого біля ринку? Натомість Україна ще пам’ятає аналогічний феномен – коли маленьке куряче яйце, кинуте студентом, змусило Януковича впасти та знепритомніти.


Перед вами на фото портрет врятованого спортивного костюма. Кременчужанин, який так прицільно метнув хот-дог, не фотографувався. На жаль, не зберігся для історії і портрет нищівного хот-дога, що збив із ніг злочинця. Злочинець, до речі, – 42-річний дядько, який вже не вперше мав проблеми із законом.


Ольга Тищенко, яка зробила те, що іншим навіть на думку не спадає

 


Кременчужанка Ольга Тищенко – громадська активістка у прямому, а не у переносному сенсі. Тобто вона робить те, чим більшість пересічних громадян уникає займатися. У 2017-му Ольга брала участь у відборі суддів для оновленого Верховного Суду України (ВСУ) – конкурс до ВСУ тривав в Україні майже рік. Кілька кременчужан подали свої резюме на конкурс. До ВСУ, зокрема, намагалися потрапити відомі у Кременчуці судді Дядечко та Нестеренко, а також адвокат Ульянов.



На думку Ольги Тищенко, ці фігуранти за результатами своєї попередньої діяльності не мали права стати суддями ВСУ. Тому вона подала офіційні скарги до Громадської ради доброчесності (ГРД) з приводу зазначених кандидатур. ГРД перевірила інформацію, надану кременчуцькою активісткою, і дійшла висновку, що зазначені кандидати не відповідають критеріям суддівської доброчесності. Надалі жоден із фігурантів не отримав посади судді ВСУ.


Це той випадок, коли тисячі пересічних громадян критикують «продажні та корумповані суди». Натомість реально вплинути на формування контингенту суддів ризикнула лише одна кременчужанка (в межах Кременчука).


Водій, який не лише повернув загублений гаманець, а ще й розшукав його власницю!


Шостого червня 2017-го кременчужанка Руслана загубила гаманець у переповненому автобусі №107 («Кременчук-Потоки»). Дівчина дуже засмутилася, бо не сподівалася знайти втрачене. Натомість через певний час їй зателефонували співробітниці мережі магазинів Watsons. Вони повідомили, що Руслану розшукує водій автобуса №107, і дали номер його мобільного.


Як з’ясувалося, водій (його звали Володимир) знайшов гаманець Руслани, там були її картки – зокрема і картка Watsons Club. Чоловік зателефонував на гарячу лінію мережі Watsons, пояснив, що шукає власницю загубленої картки №***. А вже представники регіональної мережі Watsons, переглянувши анкети, знайшли номер мобільного Руслани і зв’язалися з нею, щоб передати номер телефону водія.
До речі, водій-розшукувач телефонував і до Приватбанку, бо у гаманці була й така картка. Та у банку не стали допомагати розшукати власницю картки. Натомість оперативно заблокували картку. І за те спасибі.


Незламний пенсіонер, який два роки доводив, що він живий, а не мертвий – як його оформили чиновники


Перед кременчуцьким пенсіонером К. редакція «Телеграфа» дружно знімає капелюхи та шапки. Цьому чоловіку вдалося таке! Він змусив державний апарат визнати його живим. На це пішло два роки. Пенсіонер боровся з 2015-го, а живим його офіційно визнали лише у квітні 2017-го. І весь цей час людина офіційно вважалася померлою.


Про те, що його призначили офіційно мертвим, кременчуцький пенсіонер К. дізнався випадково – коли пішов у 2015-му оформляти субсидію. Два роки пенсіонер самотужки намагався довести, що він живий. Він звернувся до кременчуцької поліції із заявою про підробку офіційного документу (свідоцтво про його смерть). За його заявою було відкрите кримінальне провадження. Та у 2016-му справу закрили за ухвалою слідчого – той вирішив, що у справі відсутній склад кримінального злочину.


У багатьох в такій ситуації опустилися б руки. Та кременчужанин не здався. Він звернувся до кременчуцького центру з надання вторинної правової допомоги, отримав безоплатного адвоката і таки виграв справу – Автозаводський райсуд визнав чоловіка живим. Фактично, це був другий день народження К.


Кременчужани допомогли тваринам, яких піддавали тортурам

 



У 2017-му в Кременчуці почастішали випадки надзвичайно жорстокого поводження з тваринами. Кілька з них набули неабиякого резонансу. Так, у червні 2017-го молоде подружжя привело під ворота КП «Спецсервіс-Кременчук» і кинуло там свого собаку-боксера. Громадяни сказали, що собака їм більше не потрібен. Стан бідолашної тварини шокував навіть працівників «Спецсервісу», яким доводиться бачити чимало страшного та сумного. Власне, це було не собача, а скелет на лапках (на фото). Фахівці «Спецсервісу» переконані, що тварину тривалий час морили голодом та били. Через добу після того, як фотографія цуценяти-скелета з’явилася у соцмережах, її забрала додому кременчужанка.


 



Інша жахлива історія сталася у вересні. Тоді на стихійному звалищі у 297-му кварталі знайшли цуценя у мішку. Жінка-перехожа побачила, що один із мішків на звалищі ворушиться. На щастя, вона не пройшла повз нього, мішок розв’язали, а там виявився ще живий песик. Він був настільки переляканий, що ліг на мішок і пролежав там чотири доби – нікуди не йшов, нікого до себе не підпускав. Забрати його змогли лише фахівці «Спецсервісу». Вони назвали собача Сонечком і почали через соцмережі шукати йому адекватних господарів. Вже через добу приїхали хлопець із дівчиною і забрали до себе перелякане безпородне Сонечко, дивом врятоване з мішка.


Також прихистили у себе вдома кременчужани і замученого йоркширського тер’єра Кузю, якого господарі кинули без їжі та води. А ось ротвейлеру Джафару допомогти не встигли – організм собаки не витримав жорстокого поводження, пес загинув.


І вже того дня, коли верстався цей номер, надійшла чергова інформація про знущання над твариною – кременчужани знайшли у посадці на 1-му Занасипу жорстоко побите та поранене цуценя, прив’язане до дерева. Воно навіть стати на ноги не могло.


Кременчуцькі волонтери


На сході України триває війна. Наразі, вже не всі воліють про неї пам’ятати. Натомість у Кременчуці живе і працює чимало людей, які тиждень за тижнем їдуть на війну і повертаються звідти, щоб знову їхати туди – і так місяць за місяцем, рік за роком. Це – кременчуцькі волонтери. Вони досі возять гуманітарні вантажі на передову, хоча збирати допомогу стало набагато складніше.



У 2017-му відзнакою Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» нагороджені кременчужани:


  • Базалевська Аліна
  • Бала Володимир
  • Бескорсий Анатолій
  • Биков Олег
  • Бикова Ксенія
  • Богданов Ростислав
  • Вабіщевич Леонід
  • Галата Сергій
  • Гвоздецький Микола
  • Головач Сергій
  • Дранік Сергій
  • Заможська Алла
  • Зауральський Ростислав
  • Кавунник Дмитро
  • Карасьов Григорій
  • Клевжиць Володимир
  • Климентьєв Сергій
  • Колесник Іван
  • Кравченко Дмитро
  • Красовський Костянтин
  • Кретін Сергій
  • Кулясов Сергій
  • Леванда Дмитро
  • Левченко Сергій
  • Лещинський Семен
  • Литвиненко Микола
  • Максименко Сергій
  • Матвієць Марина
  • Митрофанова Ірина
  • Мірошниченко Костянтин
  • Назарова Ольга
  • Налісний Микола
  • Пархоменко Микола
  • Петрова Тетяна
  • Пилипенко Володимир
  • Полюхович Сергій
  • Сапко Олег
  • Сапко Тетяна
  • Тимошенко Віра
  • Тодосейчук Руслан
  • Турпіцько Віталій
  • Харченко Леонід
  • Шевченко Валерій
  • Шевченко Юрій
  • Штефан Олег
  • Касьянова Вікторія
  • Марич Олег
  • Мельничук Марина
  • Онопко Володимир
  • Пацкан Олександр
  • Пліха Олексій
  • Протоієрей Ігор Мосієнко
  • Черепов Дмитро
  • Шляпіна Марина
  • Щербина Олена
  • Яцук Едуард

Чудові кременчужани-2016: люди, які нас надихають!

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх