Як зекономити за допомогою кредитів: досвід ОСББ

4.09.2017, 08:35 Переглядів: 7 685

Мешканці ОСББ на вулиці Тараса Бульби, 15 уже знають, як економити гроші. Відтоді як люди стали господарями свого будинку та взяли «теплий» кредит від держави, їхні платежі за опалення зменшилися вдвічі. І це ще не межа, запевняє голова ОСББ Олександр Ткаченко.

Взяли відповідальність на себе

Багатьох кременчужан досі лякає перспектива взяти на себе відповідальність за стан свого житла та створити ОСББ?–об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Такі люди продовжують лаяти призначені «згори» (тобто виконкомом) керуючі компанії. Але нічого не роблять, аби позбутися їхніх послуг та «взяти владу в свої руки».


Що ж відбувається там, де нещодавно люди зважилися створити ОСББ? «ТелеграфЪ» побував у будинку на вулиці Тараса Бульби, 15. Адресу обрали не випадково – більше року тому ми писали, які перешкоди довелося здолати ініціативним мешканцям, аби стати господарями власного будинку. Це був той випадок, коли керуюча компанія «Кременчуквисотбуд» не хотіла відпускати будинок із людьми у «вільне плавання» і продовжувала надавати «послуги», від яких люди воліли відмовитися.


Та врешті суперечка вирішилася на користь людей, а чи отримали вони від цього якийсь зиск? Отож рушаємо з’ясовувати.

 

Опалення–удвічі дешевше, і це не межа

Отже, що отримали мешканці у власне управління? 9-поверховий панельний будинок на три під’їзди (108 квартир). Один із тих будинків, де зазвичай взимку мешканці мерзнуть, а потім обурюються, побачивши величезні рахунки за опалення.


Та виявилося, що в цьому опалювальному сезоні мешканці будинку на Тараса Бульби, 15 ще й зекономили на опаленні доволі значні суми! Голова ОСББ Олександр Ткаченко показує «обновку», яку придбав за рахунок «теплого кредиту» від держави, заручившись згодою мешканців: індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з автоматичною системою регулювання температури теплоносія, яка подається до будинку. Датчики температури налаштовані на 20 градусів– автоматика підтримує саме таку температуру в приміщеннях.

 

–У середньому тариф в опалювальний сезон (після встановлення ІТП) склав 14 грн на квадратний метр, тоді як розрахунковий тариф «Полтаваобленерго» складає 30 гривень. Сусідній будинок із лічильником платив по 32 гривні за квадратний метр. Я сам здивований: чотирикімнатна квартира у нашому будинку платила менше, ніж двокімнатна в сусідньому, і зекономила за сезон 4,5 тисячі гривень. За останній місяць в опалювальному сезоні (16 днів: із 16 березня, коли знімаються показники, до 3 квітня) ми вийшли на тариф по 5,17 грн за квадратний метр. Фактично система працювала 7 днів: коли температура повітря підвищувалася, вона вимикалася. Але коли температура знизилася, запрацював компресор, і будинок прогрівся буквально за годину. Люди починають розуміти, що вони зекономили, і гроші залишаються у них в кишенях. Є такі, хто отримує субсидії, і в останні місяці взагалі не платив за опалення. У рахунку– нуль. Люди непокоїлися: чи щось не так? Але я пояснював їм, що просто ми споживаємо менше за норму, і тому весь платіж покриває субсидія,– розповідає Олександр Ткаченко.


Інше досягнення співвласників –це значна економія на електроенергії для освітлення місць загального користування. За рахунок енергоефективних LED-cвітильників споживання електроенергії скоротилося втричі: із 2500 до 700 кВт на місяць, а в грошах економія склала 36 тисяч гривень на рік.

 

14 грн за кв м–
таким став середній тариф на опалення в будинку №15 на вулиці Тараса Бульби після встановлення індивідуального теплового пункту

 

30,32 грн за кв м–
таким нині є розрахунковий тариф ПАТ «Полтаваобленерго», тобто мешканці ОСББ вдвічі зменшили суми в платіжках

 

Вкласти три гривні– зекономити сім

Голова ОСББ переконав більшість співвласників у тому, що вони можуть зекономити ще більше на опаленні та вийти на платежі по 10 гривень за квадратний метр. Розрахунки робила фірма, яка береться за утеплення будинку, зокрема, користуючись попереднім досвідом співпраці з ОСББ. Але, щоб заощадити гроші, мешканці мають спочатку вкласти їх в утеплення стін будинку. Частину заплатять самі люди, частину дасть держава – ОСББ на вулиці Тараса Бульби, 15 зараз оформлює ще один «теплий»» кредит.


– Середній тариф на тепло у будинку в опалювальний сезон 2016–2017 років склав 20 гривень за квадратний метр. Це при тому, що до встановлення теплового пункту (коли ми вийшли на 14 гривень) ми вручну крутили засувку на трубі подачі тепла. Тепер розраховуємо вийти на 10 гривень за квадратний метр, але при цьому по 3 гривні з квадратного метра люди віддаватимуть у ремонтний фонд. Проте навіть при цих платежах «чиста» економія складе 7 гривень на квадратний метр в опалювальний сезон. За такого тарифу двокімнатна квартира після оплати ремонтного фонду зекономить за сезон від 1200 грн (у перший рік кредитування) до 1980 гривень (у другий рік кредитування).


Перш ніж обрати фірму голова ОСББ вивчив чотири пропозиції. Ціни значно різнилися.


– Одна з місцевих фірм оцінила наш проект майже в три мільйони гривень. Але ми знайшли значно дешевшу пропозицію компанії з Полтави, яка має відповідний досвід роботи – 1 мільйон 700 тисяч гривень. У будинку провели загальні збори, і понад 80% мешканців «дали добро» на термомодернізацію за рахунок кредиту, – розповів Олександр Ткаченко.


Голова ОСББ сподівається, що роботи вдасться завершити ще до початку опалювального сезону: не встигнуть лише з фарбуванням стін.


Теплий кредит для ОСББ банк дає на термін 10 років. Проте Олександр Ткаченко порахував: коли держава погасить свою частку, мешканці (за такого ремонтного фонду) зможуть погасити кредит за три роки (36 місяців).

 

Кредитно-тарифна економіка

Скільки ж доведеться платити додатково? Детальніше про теплі кредити і внески мешканців – у цифрах.

  • 2,08 грн за кв м –таким є внесок на утримання ОСББ на вулиці Тараса Бульби, 15. Для мешканців першого поверху (без оплати ліфта) – 1,58 грн. Внески на утримання не підвищували порівняно з тарифом керуючої компанії «Кременчуквисотбуд», яка опікувалася будинком раніше. Але додатково мешканці сплачують у ремонтний фонд.
  • 200 тис грн коштував індивідуальний тепловий пункт, із них 120 тисяч за кредитом компенсувала держава, решту – 80 тисяч– мають заплатити самі мешканці. Кредит вийшов для мешканців безвідсотковим. Відсотки погашені за рахунок місцевих програм енергоефективності: 15% дає обласний бюджет і 10% – бюджет Кременчука.
  • 51 коп на один кв м – таким є ремонтний фонд на ІТП, тобто 2-кімнатна квартира сплачує додатково 25 грн на місяць. За цим кредитом мешканцям залишилося платити менше двох років – 22 місяці.
  • 1 млн 700 тис грн коштуватиме термомодернізація будинку (утеплення стін будинку разом із заміною вікон та дверей у під’їздах), із них 850 тис грн компенсує держава.
  • 3 грн на один кв м складе ремонтний фонд на термомодернізацію будинку. Таким чином, додатковий місячний платіж за двокімнатну квартиру складе 150 грн. Мешканці, які самостійно утеплювали стіни квартири, не платитимуть двічі: для них суму на термомодернізацію розраховано окремо.
  • 5,59 грн за кв м складе загальний внесок на утримання ОСББ разом із ремонтним фондом. Зауважимо, що на ремонтний фонд не розповсюджується субсидія. Проте водночас мешканцям обіцяють економію на опаленні – 7 грн на 1 кв метрі, і це «з головою» окупить ремонтний фонд.
  • 3,78 грн за кв м – для порівняння: таким є новий тариф керуючої компанії «Житлорембудсервіс» для висотних будинків у кварталі 278 (з ліфтом) після підвищення із третього червня цього року. Зауважимо: у цю суму входять лише поточне обслуговування та поточні ремонти, стан житла не поліпшиться. Люди і надалі переплачуватимуть за опалення.

Що кажуть мешканці

«У будинку з’явився господар»

Андрій Костенко:

– Я живу у цьому будинку з 7 років. Наша квартира кутова, на першому поверсі. Раніше було так – прикладеш руку до батареї, а вона холодна. В одязі спали! Тепер батареї теплі – ніколи такого не було. Після встановлення індивідуального теплового вузла все змінилося. Тобто зусилля того варті! І платежі за кредитом під силу. Ми дуже задоволені тим, що створили ОСББ. 20 років у нашому будинку ніхто нічого не робив. Не було такого, щоб хтось прийшов – поміняв лампочку, хоча все мали б робити за наші кошти. Натомість зараз наш будинок економить. У нас на кожному поверсі LED-освітлення. Своєчасно приходять електрик, сантехнік. Навіть деякі люди не вірять, що так може бути. Приходить майстер – питають: «А ми нічого не винні?»
У будинку з’явився господар, є з кого спитати за послуги.

 

Віра Курінна:


–Саша (голова ОСББ – ред.) у нас молодець: ще до створення ОСББ зміг організувати ремонт у під’їздах. Зараз у нас у під’їздах чисто, регулярно прибирається – раніше цього не було. Це теж Сашина заслуга. А скільки треба було зусиль, щоб організувати весь будинок і встановити індивідуальний тепловий пункт! Хоча люди не дуже й опиралися, судячи по зборах, але є певна частина мешканців, які завжди проти. Особисто я не боялася того, що оформляється кредит. Треба ж якось рухатися вперед і щось робити для свого будинку. Мої друзі в іншому районі міста платили шалені гроші взимку за опалення, а наш тариф набагато менший. Багато хорошого зараз робиться в будинку. Може, для когось це дрібниці. Але ж усе наше життя складається з дрібниць.

 

Наостанок
Ви вже створили ОСББ? Вчитеся керувати власним будинком? Маєте позитивний (або негативний) досвід і хочете про це розповісти? Тоді ми йдемо до вас.
Телефонуйте: (0536) 79–71–39, (099) 502–00–36 (Vodafone /МТС), (068) 640–44–48 (Київстар). Або пишіть на е-mail автору матеріалу: t.donchenko88@gmail.com.

А ви хотіли б так само економити?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВСЕ ПРО ОСББ:

Усі жителі багатоповерхівок тепер, згідно із законом, є їх співвласниками. До 1 липня 2016 року кременчужани мали визначити, як управляти своїм житлом.

Найбільш перевірений і відповідальний з цих способів управління, при якому жителі, дійсно, можуть впливати на стан будинку – створити ОСББ. Діяльність його регулюється Законом «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Як створити ОСББ, читайте тут.

Про практику роботи ОСББ ми розповімо в цьому сюжеті. Якщо у вас виникли питання, ми підготуємо відповіді, пишіть t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх