Кандидати в мери Кременчука потрапили у власну пастку!

7.11.2015, 08:33 Переглядів: 10 620

Кандидати в мери Кременчука потрапили у власну пастку!

Вони не можуть домовитись, хто кому програє

До виборів мера Кременчука залишився тиждень – другий тур відбудеться наступної неділі, 15 листопада. Нагадаємо, у другий тур виборів вийшли два провладних кандидати – віце-мер Віталій Малецький та перший віце-мер Віктор Калашник. Один із них має стати мером. А другий мав би за домовленістю стати секретарем міської ради, і все було б чинно-благородно. Та наразі ситуація перестала розвиватися мирним шляхом, кандидати публічно посварилися, бо, за версією «Телеграфа», потрапили у власноруч вириту пастку.

 

Розрахунок

 

Нагадаємо схему пастки «для простаків виборців». Команда посадовців, які перебувають при владі і самовільно називають себе «командою Бабаєва», висунула на вибори міського голови двох провладних кандидатів. Один із них мав грати роль офіційного кандидата від влади – це роль першого віце-мера Віктора Калашника. А другий посадовець мав прикидатися молодим симпатичним реформатором (щоб у простаків-виборців виникла ілюзія вибору). Цю роль взявся виконати віце-мер Віталій Малецький.

 

За версією «Телеграфа», розрахунок був такий: офіційний кандидат від влади проходить у другий тур завдяки адміністративному ресурсу, а неофіційний кандидат від влади проходить завдяки злагодженій роботі великої сітки агітаторів на 96 дільницях (стільки охоплює «сітка»).

Ну а далі простаки-виборці мали б у другому турі з двох чиновників обрати одного і зробити його мером.

 

Прорахунок

 

Так воно і вийшло. Завдяки грамотному розрахунку політтехнологів у другий тур дійсно вийшли два вказані чиновники. Вийшли... і гепнулись у власноруч облаштовану пастку. Бо розумники-політтехнологи все-таки прорахувалися – сітка агітаторів спрацювала ефективніше, ніж адміністративний ресурс. І сталося так, що «неофіційний» кандидат від влади Малецький набрав 21,39% голосів, а офіційний кандидат від влади Калашник узяв лише 14,06%.

 

Здавалося б, яка в цьому трагедія? Ну виграє Малецький, яка різниця? Різниця значна – не для виборців, звісно, а для учасників та організаторів перегонів. Якщо виграє Малецький, то Калашник програє. А Калашник у нас хто? Він не просто офіційний кандидат від влади. Він – кандидат від президентської партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (БППС). А Президент, розповідаючи з різних трибун про децентралізацію, водночас вибудовує жорстку авторитарну вертикаль влади в регіонах. Тому мери в містах мають бути «президентськими». Тому, на нашу думку, Віктор Калашник перед самими виборами очолив міський партосередок БППС, і кандидатом на посаду мера його висунув саме БППС – хоча пан Калашник тривалий час був членом ВО «Батьківщина», а тепер, як він каже, «призупинив там своє членство».

 

«Не може бути!!!»

 

Тепер розумієте, що станеться, коли виграє Малецький, а Калашник програє? Станеться подвійний провал президентської політичної сили у Кременчуці. Нагадаємо, партія БППС провалилась на виборах – перше місце у Кременчуці посів «Опозиційний блок», за нього проголосували 9604 виборці (13,05%), друге місце узяла новоутворена партія «Поруч» – 9322 голоси (12,67%). А БППС посіла лише третє місце – набрала 11,08% (8156 голосів). Тобто серед партій у Кременчуці вже виграли регіонали, бо «Опозиційний блок» їхній. А якщо програє і «президентський» кандидат у мери, Кременчук отримає статус міста, умовно нелояльного до Президента та його політсили. А що відбуватиметься з партійними лідерами від БППС в таких містах, вже обмалював Юрій Луценко (БППС). Він зазначив, що парткомісії розбиратимуться в тих містах, де БППС програв, можуть «полетіти голови» місцевих партійних керівників, а можуть і весь партосередок розпустити.

 

Зважаючи на такі заяви Луценка, а найперше на крутий норов Президента, кременчуцькі провладні кандидати мали б тихенько домовитись між собою, хто буде переможцем, щоб не накликати на свою чиновницьку душу проблем.

Та домовитися їм не вдалося. І вибухнув скандал.

 

Скандал

 

Минулої п’ятниці, 30 жовтня, кандидат від БППС і чинний перший віце-мер Калашник на брифінгу після апаратної наради заявив журналістам, що не працюватиме в команді Малецького, якщо той виграє вибори. Він сказав: «Можно работать, а можно быть виртуальным мальчиком, ездить пятой точкой по дивану и говорить, что работает на коммунальных предприятиях, дает рекомендации и так далее».

 

Після заяви першого віце-мера міська преса зарясніла заголовками «Калашник назвав Малецького «виртуальним мальчиком!».

У відповідь на сайті, який протягом виборів публікував виключно позитивні матеріали про Малецького, з’явився заголовок- "ответка": «Калашник не будет работать в команде Малецкого, потому что его туда не зовут!».

 

Сам же кандидат Малецький образився і викликав кандидата Калашника на дебати. Виклик він чомусь надіслав не до виборчого штабу Калашника, а розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці. Він написав: «Пусть кременчужане нас послушают и сделают свой выбор осознанно, а не под влиянием виртуального пространства, в котором пребывает нынешний руководитель города!».

 

Таким чином два провладних кандидати влаштували виконко­мівсько-фейсбучну публічну сварку.

 

А далі було вже не смішно. Почалося те, що «ТелеграфЪ» оцінює як адміністративний тиск на виборчий процес.

 

Таємний візит губернатора

 

До нас приїхав губернатор. І не один, а з паном Пісоцьким. 2-го листопада до Кременчука прибули губернатор Полтавщини Валерій Головко та перший віце-губернатор Андрій Пісоцький. Вони зачинилися у залі виконкому разом із керівниками найбільших кременчуцьких підприємств. Пресу до залу не пустили. Мету візиту губернатора не озвучили. На зустріч з ним були запрошені такі міські керівники, як Приходько (вагонобудівний завод), Леготкін (колісний завод), Лукацький («Лукас») тощо.

 

Офіційних коментарів не надала ані прес-служба губернатора, ані жоден з учасників зустрічі. Показово також, що на офіційному сайті Полтавської обласної держадміністрації 2-го листопада не було жодного повідомлення про офіційний візит губернатора Полтавщини до Кременчука. Виходить, візит був неофіційний?

 

Як ви думаєте, яка мета таємничого візиту?

 

Перш ніж почнете відповідати, маємо нагадати дві деталі. Губернатор (голова обласної державної адміністрації) призначається на посаду Указом Президента України (Порошенка). Наразі ним призначений пан Головко. До речі, саме Президент узгоджує і подання про відставку губернатора.

 

Друга деталь така: перший віце-губернатор Полтавщини пан Пісоцький наразі працює керівником Полтавського обласного виборчого штабу «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (інформація про це розміщена на офіційному сайті обласного партосередку БППС).

 

За версією «Телеграфа», пани прибули до Кременчука «роз’яснити» керівникам міських підприємств, що у другому турі має виграти офіційний кандидат від президентської партії БППС. Ми вважаємо, що своєю поведінкою (відсутність офіційних коментарів, заборона на присутність преси) вони дали нам всі підстави робити такі висновки.  Власне, саме про таку мету візиту неофіційно розповідали і деякі учасники зустрічі.

 

Ми вбачаємо в такому непротокольному візиті неприхований адміністративний тиск – адже втаємничена зустріч з директорами  відбулася під час виборчої кампанії.

 

Отже маємо в Кременчуці ситуацію, коли хитромудрі містечкові політтехнологи перемудрили самі себе і загнали події у фактично глухий кут. Якщо Малецький «зіллється» і поступиться перемогою, це буде ляпас по обличчю 15 798 виборців, які віддали за нього голоси. Якщо Калашник програє – це буде ляпас самому «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

 

Через тиждень побачимо, що там «порєшають».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх