Ось так нам нав’язують кандидатуру мера

20.03.2015, 11:54 Переглядів: 8 527

Ось так нам нав’язують кандидатуру мера

Як за допомогою рейтингів формується суспільна думка

У жовтні 2015 року мають відбутися вибори міського голови. Для громади дуже важливо, хто керуватиме Кременчуком у такий час – тим більше, що уряд обіцяє децентралізації влади, тобто надання більших повноважень органам місцевого самоврядування. Кременчуцькі чиновники та бізнесмени при владі теж розуміють, що в них з’являється шанс отримати більше повноважень – у тому числі, у розподілі фінансових потоків та місцевих зборів. За версією «Телеграфа», боротьба за солодке місце мера в Кременчуці вже почалася – хоча до виборів ще півроку. Формування громадської думки вже йде – нам почали вбивати в голову, хто має стати мером міста. «ТелеграфЪ» розповідає про методи, якими це робиться.

 

Суперлідер, бунтарка і мільйонер

 

Ось так нам нав’язують кандидатуру мера

 

Минулого тижня редакції кременчуцьких ЗМІ отримали електронною поштою розсилку – організація «Громадська ініціатива «Чесні вибори» розіслала результати опитування щодо кандидатури майбутнього мера Кременчука. У прес-релізі не було вихідних даних організації, її юридичної адреси, також не вказувалось, хто замовив опитування та хто оплатив його виконання. Просто повідомлялося, що 7 березня представники «Чесних виборів» опитали 600 громадян і виявилось, що найбільша кількість кременчужан підтримує кандидатуру першого віце-мера Віктора Калашника. Результати опитування перед вами (на фото).


Як бачите, кандидат Калашник тут набирає 37,2% голосів. У мотиваційній частині прес-релізу «Чесні вибори» так пояснюють цей результат: «Виборці в його особі бачать послідовника і продовжувача справ Олега Бабаєва». Водночас «Чесні вибори» не пояснюють, як вони дізналися, що кременчужани бачать у Вікторі Калашнику «продовжувача справ Олега Бабаєва». Адже таке запитання вони респондентам не ставили, у прес-релізі заявлене лише одне питання: «Кого з кандидатів ви підтримуєте?».


Крім того, викликає чимало запитань сам список кандидатів – він дуже малий, лише п’ять фігурантів. Водночас, у виборах мера в Кременчуці традиційно бере участь 15-20 осіб, на посаду є попит. То чому у списку «Чесних виборів» їх лише п’ять? Наприклад, якщо мова йде про «продовжувачів справ Бабаєва», то такими можна було б вважати і його давніх бізнес-партнерів Ірину Дроздову та Євгена Холода. Втім, у списку їх немає.


Також відсутній у списку лідер кременчуцького Майдану Володимир Пилипенко, хоча Майдан публічно і неодноразово заявляв, що висуватиме його на посаду міського голови. А Пилипенко, до речі, на парламентських виборах 2014 року набрав 13,14% і посів друге місце. Тож він – реальний суперник, чому ж його немає у списку?


Зате там є відомий кременчуцький мільйонер Володимир Матицин, який з 2005 року особисто не бере участі у виборах. Тоді на якій підставі його запхали до списку? Людина 9 років не балотується. Водночас у списку відсутні представники партії «Рідне місто», яку пов’язують з паном Матициним. Чому так? Адже ці громадяни – а вони ще й депутати міської ради (Юрій Гриценко, Олександр Роженко) – найвірогідніше братимуть участь у виборах.


Власне, на думку «Телеграфа», «Чесні вибори» надали кременчужанам надто коротенький список кандидатів, в якому не враховано чимало реальних претендентів. Чому так? На нашу думку, щоб було простіше обирати. Соціологи стверджують, що 85% громадян прагнуть стабільності та чітких правил (порядку). Серед кандидатів вони шукають того, який забезпечить цю саму стабільність – щоб було тихо, спокійно, щоб все працювало.


Лише 3-5% громадян готові до змін, прагнуть їх та підтримують революціонерів та бунтівників різного гатунку.


А тепер давайте подивимось на надто коротенький список «Чесних виборів». До речі, він дуже легко розкладається на рольовий перелік. Дивіться, хто тут є. Чинний віце-мер Віктор Калашник; молода бунтівниця Оксана Піддубна (активно критикує чинну владу), мільйонер похилого віку пан Матицин, заїжджий регіонал Олег Надоша (у 2012-му балотувався в Кремечуці як кандидат у нардепи від Партії регіонів) і ще один революціонер Олег Савченко (теж критикує чинну владу).


Кого з цього списку оберуть 85% громадян, які прагнуть стабільності? Точно не бунтівницю і революціонера. Регіонала теж навряд, вони зараз не на часі. Хто залишився? Мільйонер – шанована людина, та вже давно не балотується, та й вік... чи потягне посаду... Отже, залишається лише віце-мер.


Таким чином, вибір за маленьким списком максимально спрощений. Якби до переліку увійшли й інші посадовці, депутати, політичні та громадські діячі, обирати стало б складніше, треба було б думати. І проценти вийшли б інші. Зараз ви самі це побачите.

 

«На перший, другий, третій розрахуйсь»

 

«ТелеграфЪ» провів на сайті аналогічне опитування – ми запропонували відповісти на запитання: «Якби вибори міського голови відбулися цієї неділі, кого з кандидатів ви підтримали б?». Голосування тривало з 13 по 16 березня у відкритому режимі. Результати перед вами:

 

Ось так нам нав’язують кандидатуру мера


До списку кандидатів ми включили 13 політичних діячів. Основний критерій відбору – їхня реальна політична діяльність у Кременчуці сьогодні (а не рік чи десять тому). Також враховувалась інсайдерська інформація про те, що особи планують балотуватися або їх планують «балотувати».
Найбільшу кількість голосів – 18,27% – за результатами голосування набрала Ірина Дроздова. Вона – депутат Кременчуцької міськради, керівник підприємства «Кременчукм’ясо». Підприємство входить до активів промислово-фінансової групи нардепа Костянтина Жеваго. Ще в жовтні 2014 року з’явилась інсайдерська інформація, що група Жеваго висуватиме у мери Кременчука Ірину Дроздову.


Друге місце посів перший віце-мер Віктор Калашник – він набрав 15,61%. До загибелі міського голови Олега Бабаєва пан Калашник працював під його керівництвом, був віце-мером, відповідав за міську медицину та освіту.


Фактично, Віктор Калашник ділить друге місце з лідером кременчуцького Майдану Володимиром Пилипенком, який набрав 15,34%. По факту, за пана Калашника проголосувало на сайті 345 осіб, за пана Пилипенка – 340. Розрив – п’ять голосів. Володимир Пилипенко брав участь у парламентських виборах 2014 року, набрав 13,14% і посів друге місце.


Завершує групу лідерів депутат Автозаводської райради Оксана Піддубна. Вона набрала 13,04% голосів. На парламентських виборах 2014 року пані Оксана набрала 4,49% і посіла тоді восьме місце. Наразі її рейтинг відчутно зріс. Депутат Піддубна виступає як активний критик бездіяльності та зловживань міської влади.


П’яте місце посів Дмитро Кравченко, його результат – 5,77%. Він теж брав участь у парламентських виборах 2014 року, набрав тоді 9,31% і посів третє місце. Наразі його рейтинг відчутно знизився. Дмитро Кравченко – приватний підприємець,  депутат міськради, заступник голови фракції «Батьківщини» у міськраді.


До списку кандидатів у мери «ТелеграфЪ» долучив ще одного члена міської «Батьківщини» – голову депутатської фракції Євгена Холода. Він набрав 3,11% голосів і посів восьме місце. Пан Холод – депутат міськради, приватний підприємець, гендиректор ООО «Кременчуцька торгова гільдія». Він – давній бізнес-партнер Олега Бабаєва. До загибелі мера перебував у його тіні. З осені 2014 року поведінка фігуранта змінилася. Тепер пан Холод бере активну участь у мітингах – гучно бореться з «вбивцями Бабаєва». Часто почав виступати на сесіях міськради.


Також «ТелеграфЪ» включив до списку кандидатів представників депутатської фракції «Рідне місто» у міськраді. Це голова фракції Юрій Гриценко (3,16%); заступник голови фракції Олександр Роженко (2,89%); член фракції Олег Максак (2,57%). Ці фігуранти останнім часом ведуть активну політичну діяльність. Їхня активність посилилась після саморозпуску у міськраді у 2014 році фракції Партії регіонів та вбивства Бабаєва. Політичну силу «Рідне місто» пов’язують з кременчуцьким мільйонером Володимиром Матициним.


Відомі громадські діячі Анна Павленко та Олег Савченко набрали, відповідно, 1,4% та 1,67%. Анна Павленко – один із лідерів кременчуцького Майдану, наразі за його квотою увійшла до складу міськвиконкому. Олег Савченко – член партії «Свобода».

 

Ось такі результати опитування отримав «ТелеграфЪ».  Як бачите, вони суттєво відрізняються від результатів «Чесних виборів». Пропонуємо їх порівняти. Бо порівняльний аналіз наочно демонструє, наскільки результати опитувань залежать від того, хто їх здійснював та з якою метою. Можна сказати жорсткіше – результат опитування залежить від того, хто його замовив та оплатив.


Отже, на думку «Телеграфа», результати різноманітних опитувань не можуть служити підгрунтям для вибору кандидатури міського голови. Таким підгрунтям може бути лише особистий свідомий вибір громадянина. Слідкуйте за кременчуцькими політиками, аналізуйте їхні вчинки і робіть власний вибір.


Якщо ж думати немає ані часу, ані бажання, тоді все піде за сталою схемою, ми неодноразово спостерігали її в Кременчуці. Буде так: у різних міських ЗМІ почнуть з’являтися однакові рейтинги на тему «пан Х – єдиний лідер, який забезпечить порядок та стабільність і продовжить справу Бабаєва». Ці рейтинги переконуватимуть, що саме пан Х має найвищий результат та найбільший кредит довіри від громадян.


Через півроку такої обробки у значної частини пересічних кременчужан сформується переконання, що це вони самі особисто вважають, що пан Х дійсно єдиний достойний кандидат. За шість місяців вони забудуть, що спочатку хтось їм таку думку нав’язав, а потім почав її закріплювати. І тоді будь-який пан Х із вигаданим політтехнологами рейтингом переможе.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВИБОРИ-2015:

25 жовтня 2015 року в Кременчуці відбудуться вибори мера, депутатів Кременчуцької міської ради та депутатів Полтавської обласної ради.

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх