На Полтавщині знайшли жертовне поховання дитини

27.09.2019, 11:33 Переглядів: 6 616

 

Також археологи виявили сімейне поховання трьох людей

Зараз на Полтавщині тривають масштабні археологічні дослідження, у результаті яких виявили цінні знахідки, наприклад, сімейне та жертовне поховання. Про це повідомляє Vgorode.ua.


Дослідження «Рятівної археологічної служби» України проходять в зоні реконструкції автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці між Полтавою і Чутовим (від 356 до 385 км). Роботи проводяться спільно з КУ «Центр охорони та досліджень пам’яток археології» Полтавської облради. Основну увагу вчені приділяють курганам, саме у них археологи знайти кілька цікавих поховань.


 


Так, у двох насипах у селі Новофедорівка дослідники виявили групове (ймовірно, сімейне) поховання пізньоямного часу (кінець III — початок II тис. до н. е.). У чоловічому похованні знайшли кам’яну сокиру, у жіночому – бронзове скроневе кільце, а в дитячому – намисто з бусин і амулетів, які були виготовлені з іклів собаки або вовка.


 


Також неподалік були виявлені дві невеликі ями, які попередньо атрибутовані як жертовні. В одній з них знаходилося поховання дитини зі скребком в голові, а в іншій, приблизно в метрі від неї — горщик, без поховання.


Ще одне не менш цікаве поховання відноситься до інгульської катакомбної культури (перша половина II тис. до н. е.). Там археологи знайшли інвентар, який досить рідкісний для цього типу пам’яток — на дерев’яному блюді лежала товчена мінеральна посипка чорного кольору, всередину якої було покладено два астрагала (таранна кістка малої рогатої худоби).

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: pl.vgorode.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх